Miten Senaatti sitten auttaa asiakkaitaan työskentelemään fiksummin?
Työnteon tavat muuttuvat juuri nyt vauhdilla, kun valtionhallinto digitalisoituu. Samalla kun kansalaisten asiointitarve paikan päällä vähenee, virastoissa työ ei ole enää sidottu yhteen paikkaan. Eli se kehittyy monipaikkaiseksi. Monitilaympäristö on kaikille yhteinen. Omaa työpöytää ei ole ja jokainen valitsee työpisteensä kulloisenkin tehtävänsä mukaan. Eikä ole mitenkään poikkeavaa, että tämä työpiste sijaitsee joskus viraston ulkopuolella.
Senaatin työympäristö- ja muutosjohtamisen asiantuntija Varpu Penninkilampi-Kerolan mukaan toimivien, turvallisten ja työntekoa tukevien työympäristöjen suunnittelu lähtee jokaisen käyttäjän erityispiirteiden kartoittamisesta. Empatia on avainsana.
Katso videolta, mitä Varpulle tarkoittaa, kun hän on töissä koko Suomelle.
Suuntana yhteiset työympäristöt
Monipaikkaisen työskentelyn vuoksi yksittäisten virastojen tilantarve on vähentynyt. Tästä johtuen seuraava iso askel on yhteisiin työympäristöihin siirtyminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että kahden tai useamman eri viraston työntekijät käyttävät yhdessä samoja työ-, tauko- ja sosiaalitiloja. Mutta mitä hyötyä tästä on?
- Tilat voidaan toteuttaa kustannustehokkaammin, laadukkaammin ja monipuolisemmin palvelemaan kaikkia käyttäjiä
- Kun tilatehokkuus paranee, myös ylläpidon kustannukset pienenevät
- Hiilijalanjälki pienenee merkittävästi kaikilla osa-alueilla
- Erityisesti iäkkään, mutta myös uuden rakennuskannan toimivuus turvataan

Yhteiskäyttö tulee ajankohtaisesti yleensä, kun virastojen tilat tarvitsevat korjausta. Senaatti suunnittelee asiakkaiden kanssa yhdessä työympäristön, jossa on otettu huomioon virastojen strategiat, ydintoiminnan tarpeet sekä tietoturva-asiat. Suunnittelua ohjaa valtion toimitilastrategia.
Lue myös:
Keskustele artikkelista