Siirry sisältöön

Parempien sisäolosuhteiden puolesta

Mitä, jos tekisimme Suomen tunnetuksi maailman laadukkaimmista sisäolosuhteista?

Haluamme huolehtia, että kaikilla, jotka työskentelevät Suomen hyvinvoinnin, järjestyksen ja turvallisuuden eteen virastoissa, laitoksissa, kasarmeilla ja konttoreilla, on parhaat mahdolliset olosuhteet onnistua työssään. Terveellinen työympäristö on elinehto meidän kaikkien hyvinvoinnille.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää homekoirista

Tämä asiantuntija-artikkeli kertoo mielenkiintoisia taustoja ja yksityiskohtia siitä, miten homekoiraksi tullaan ja mitä homekoiratutkimukseen liittyen on syytä muistaa.

Lue asiantuntija-artikkeli

Mitä Senaatti tekee hyvän sisäilman puolesta

Senaatilla on suuri mahdollisuus ja vastuu vaikuttaa sisäilman laatuun valtion työpaikoilla. Työmme hyvien sisäolosuhteiden puolesta alkaa jo asiakkaiden tilaratkaisuja suunniteltaessa ja jatkuu läpi kiinteistöjen elinkaaren.

Senaatin 6 tekoa sisäilman puolesta

Ennakointi on paras keino torjua ongelmat

Ennakoivassa toiminnassa kehitämme tarvittavia ohjeita, työkaluja ja toimintamalleja ennakoinnin eri osa-alueiden toteuttamiseksi niin ratkaisu- ja rakennuttamis- kuin ylläpitoprosesseissa. Ennakoivalla sisäolosuhdetoiminnalla voidaan vähentää sisäolosuhdeongelmien aiheuttamia kustannuksia, parantaa käyttäjätyytyväisyyttä ja lisätä työn tuottavuutta.

Rakennusten kosteus- ja homeongelmissa tavoitteena on nollatoleranssi. Olemme kehittäneet sisäilmastoasioiden hoitamiseen systemaattisen toimintamallin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Lue lisää ennakoivasta toiminnasta

 

Katso video!

Miten Senaatti parantaa sisäolosuhteita.

Mistä sisäolosuhteissa on kyse?

Jotta ihminen voi hyvin työpaikalla, on sisäolosuhteiden oltava kunnossa. Eniten puhuttaa sisäilma, mutta toimiva ja viihtyisä työympäristö on monen tekijän summa.

Sisäolosuhteet eivät tarkoita vain sisäilmaa eli sitä, mitä me esimerkiksi haistamme, vaan siihen kuuluvat myös valaistus, melutaso ja lämpötila.

Lue mistä sisäolosuhteissa on kyse

Hyvät sisäolosuhteet strategiamme kärjessä

Olemme nostaneet sisäilmaongelmien nollatoleranssin strategiseksi päätavoitteeksemme. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea kokonaisvaltaista toimintakulttuuria ja asennetta. Tavoitteena on valtion toimitilojen sisäolosuhteiden laadun parantaminen ja ongelmien selättäminen.

Keskiössä on ennakointi ja nopea reagointi sekä tavoitteena rakentava ja ratkaisukeskeinen keskustelukulttuuri. Sisäolosuhteiden parantamiseksi investointien ja kunnossapidon määrää kasvatetaan 250 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana. Vahvistamme myös sisäilmaosaamista ja resursseja, ja olemme palkanneet muun muassa uusia sisäilma-asiantuntijoita ja sisäilmakoiria.

Lue toimitusjohtajan haastattelu

Sisäilma-asioiden ABC

Yksi monista Senaatin toimenpiteistä paremman sisäilman puolesta on vuonna 2019 valmistunut Hyvän työympäristön ja laadukkaan sisäilman varmistaminen -niminen opas. Siinä valtion virastot saivat ensi kertaa yhdenmukaiset ohjeet siitä, kuinka toimia, jos työtiloissa ilmenee sisäilmaan liittyviä oireita tai haittoja.

Lue lisää sisäilma-asioiden oppaasta
Eversti Reima Kuutsa on tyytyväinen uuden työympäristön kokonaisuuteen: valoisten yhteistilojen lisäksi tarjolla on useita pieniä neuvotteluhuoneita. Reima Kuutsa.

Case: Puolustusvoimien Järjestelmäkeskus

Uusi työ- ja oppimisympäristökonsepti myllää uusiksi paitsi kasarmeja ja koulutustiloja, myös Puolustusvoimien toimistokohteita. Ensimmäiset uuden mallin mukaiset, joustavat ja muunneltavat toimistotilat otettiin käyttöön joulukuussa 2019 Puolustusvoimien Järjestelmäkeskuksen Tampereen Aitovuoren toimipisteessä. Sen 300 työntekijää vastaavat muun muassa Suomen puolustushankinnoista ja armeijan materiaalin teknisestä hallinnasta. Hyvä sisäilma oli isossa roolissa, kun Järjestelmäkeskuksen tiloja remontointiin entiseen lennonjohtokeskukseen.

Lue Järjestelmäkeskuksen käyttöönotosta
Sisäolosuhdetiimin ja koiratiimin jäseniä sekä koiranpentu.

Sisäilma-asiantuntijamme

Sisäympäristötiimimme tehtävänä on auttaa kiinteistö- ja rakennuttajapäälliköitämme sisäolosuhdeongelmien selvittelyssä, ennakoinnissa ja nollatoleranssin toteutuksessa. Tiimi laatii ohjeita ja linjauksia sekä suunnittelee ja osallistuu sisäolosuhdekoulutusten toteutukseen.

Apuna sisäilmatyössä on myös koiraryhmämme (K9), joka tekee ennakoivia ja sisäilmaepäilyihin liittyviä tutkimuksia valtakunnallisesti. Koulutetuilla koiraohjaajillamme on käytössään 12 koulutettua koiraa.

Kuvassa sisäilmatiimin ja koiraryhmän jäseniä vasemmalta:
Markku Hyvärinen, Maria Jokela, Risse Koponen, Anne Korpi, Jenni Kotilainen, Kimmo Ahonen, Emilia Rainetoja, Jari Savela, Ville Heikkinen ja Jussi Grönman. Sylissä Villellä 11-viikkoinen Titta-koira.

Vinkit ja ohjeet

Tutustu Senaatin asiantuntija-artikkeleihin, ohjeisiin ja vinkkeihin.
Sisäilma-tietoiskuissa kerromme sisäilma-asioista käytännönläheisesti ja eri näkökulmista.
Lue myös asiantuntijoidemme vinkkejä, mitä voit itse tehdä hyvien sisäolosuhteiden eteen.
Sivulla esittelemme lisäksi Senaatin katsastustoimintaa ja koiratoimintaa sekä miten siivoojat toimivat meillä sisäilma-agentteina.

Siirry sivulle Vinkit ja ohjeet
Anna palautetta