
Mitä sinä voit tehdä sisäolosuhteiden puolesta?
Tilankäyttäjien rooli sisäolosuhteissa
Usein unohdamme, että tilankäyttäjinä vaikutamme omilla vähäpätöisiltäkin tuntuvilla toimillamme ja valinnoillamme sisäilmaan. Kokemus sisäilman tunkkaisuudesta ja riittämättömästä ilmanvaihdosta johtuu usein liian korkeaksi säädetystä huonelämpötilasta tai tilan henkilömäärämitoitukseen nähden liian monen henkilön työskentelystä samassa tilassa. Uudet huonekalut on hajupäästöjensä vähentämiseksi syytä tuulettaa hyvin ennen tilaan tuomista. Myös likaiset huonekalut voivat aiheuttaa tunkkaisuutta ja epämiellyttävää hajua. Tupakoiva työkaveri pilaa sisäilmaa useita minuutteja tupakkataukonsa jälkeen. Tilan epäjärjestys, paperipinot ja kirjat pöydillä, avohyllyillä tai ikkunalaudoilla, johtosotkut ja yksityiset koriste-esineet keräävät pölyä ja vaikeuttavat tilan siivousta tai estävät sen kokonaan.
Siivouksella on todettu olevan selvä yhteys sisäilman laatuun ja sitä kautta ihmisen terveyteen, viihtyvyyteen ja työn tuottavuuteen. Arkipäivän kokemus on osoittanut, että siivouksen laatutason heikkeneminen voi johtaa sisäilmaongelmiin tai ongelmien pahenemiseen. Siivouksen suhteen ei kannata pihistellä.
Jos tilan pölyisyys vaivaa siitä huolimatta, että siivottavuudesta on huolehdittu ja siivousohjelma vaikuttaa olevan kunnossa, palautetta annetaan käytössä olevien palvelupyyntöjärjestelmien kautta. Tavanomainen – ja riittävä – myös Senaatti-kiinteistöjen kohteissa käytössä oleva toimistotyyppisten tilojen siivousohjelma näyttää tältä:
- Normaalissa päivittäisessä/viikoittaisessa ylläpitosiivouksessa kaikki vapaat kalustepinnat, lattiat, kosketuspinnat sekä tahrat pystypinnoilta puhdistetaan – sikäli kun ne ovat puhdistettavissa.
- Muutamia kertoja vuodessa pestään ja hoidetaan lattiat koneellisesti sekä siivotaan vaikeammin tavoitettavissa olevat pinnat.
- Kerran vuodessa puhdistetaan ilmanvaihtokanavien ja -venttiilien, kaapelikourujen ja -hyllyjen, jäähdytinpalkkien, verholautojen, erilaisten palkkien sekä ulokkeiden pinnat lukuun ottamatta alakattorakenteita.
- Alakattoritilöiden ja erilaisten alakattorakenteiden yläpintojen puhdistus esim. joka viides vuosi on erikseen sovittavaa ja tilattavaa työtä.
Sisäilman laatua heikentävät toimistotilaan tuodut sinne kuulumattomat tavarat, esimerkiksi märät haalarit tai puhdistamattomat kenttävarusteet. Erilaisten hajustettujen tuotteiden kuten ilmanraikastimien ja hajustettujen hygieniatuotteiden käyttö kuormittavat nekin sisäilmaa. Henkilökohtainen tulostin tuottaa haju- ja hiukkaspäästöjä omaan työpisteeseen. Eväiden unohtuminen työtilan roska-astiaan tai kaappiin on yllättävän yleinen syy moneen homeenhajuhavaintoon.
Sisäilmaongelmien välttämiseksi ilmanvaihdon riittävyys on tärkeää huomioida tilajärjestelyjä ja tilojen käyttötarkoitusten muutoksia suunniteltaessa. On selvää, että varaston ilmanvaihto ei vastaa toimistotilan ilmanvaihtoa tai että toimistotilasta ei voida tehdä neuvotteluhuonetta ilman merkittäviä ilmanvaihdon muutoksia. Monitilaympäristön tiimityövyöhykkeessä työskentelevien henkilöiden määrää lisättäessä on syytä varmistaa ilmanvaihdon riittävyys.

8 vinkkiä: Toimiston sisäilma paranee pienilläkin keinoilla
Hyvä sisäilma on monen tekijän summa. Se alkaa jo siitä, että jätät märän päällystakin kuivumaan hyvin tuulettuvaan tilaan ja kätket paperipinot kaappiin. Katso tästä 8 keinoa, joilla voit vaikuttaa sisäilman laatuun.
Sisäolosuhdehaitoista ilmoittaminen
Hyvä sisäilma edellyttää toimivaa yhteistyötä tilankäyttäjän, kiinteistönhuollon ja kiinteistönomistajan välillä. On meidän jokaisen kansalaisvelvollisuus ja jokamiehenoikeus tarkkailla työympäristöään ja sen kuntoa ja ilmoittaa havaituista puutteista tai toimintahäiriöistä eikä ajatella, että asia kuuluisi pelkästään kiinteistönhuollon tai omistajan vastuulle. Sisäilmahaittaa koettaessa on toimittava kiinteistönomistajan ja yhteisesti sovitun toimintamallin mukaisesti. Ilmoituskanavat määräytyvät sen perusteella, onko kiinteistönhoito asiakkaan itsensä vai Senaatin vastuulla. Lisäksi on muistettava, että mikäli tilojen omistaja on jokin muu taho kuin Senaatti-kiinteistöt, ilmoituskäytäntöjen suhteen noudatetaan omistajan ohjeita.

QR-koodilla palvelupyyntö helposti
Skannaa QR-koodi ja jätä palvelupyyntö helposti ja nopeasti. Kiinteistönhoito saa tiedon palvelupyynnöstä heti ja löytää entistä helpommin vian luokse helpottaen ja nopeuttaen vikojen korjaamista.
Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tilankäyttäjä on tehnyt sisäilmasta valituksen?
Senaatilla on toimintamalli kokonaisvuokrakohteidensa mahdollisten sisäilmahaittojen selvittämiseen. Malliin kuuluu kiinteistönhuollon tekemä ensitarkastus, tarvittaessa nopean toiminnan joukkojen esiselvitys ja sisäilmakonsultin tekemät tarkemmat tutkimukset, sisäilmaryhmän perustaminen, korjaavien toimenpiteiden teko ja niiden vaikuttavuuden seuranta sekä kaikesta tästä tiedottaminen. Suurin osa ongelmista saadaan ratkaistua kiinteistönhoidollisin toimenpitein ilman sisäilmaryhmän perustamista.
Julkaisujamme aiheesta
Tutustu tarkemmin aiheeseen asiantuntijoidemme tekemissä julkaisuissa. Kerromme sisäilma-asioista käytännönläheisesti ja samalla tuomme esille Senaatin noudattaman toimintamallin sekä tulevia suuntauksia toimenpiteineen. Teemat, joista johdannossa kerrotaan, on valittu vastaamaan asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin.
Aiheeseen liittyvää
Parempien sisäolosuhteiden puolesta
Mistä on kyse, kun puhutaan sisäolosuhteista
Mitä Senaatti tekee parempien sisäolosuhteiden puolesta
Artikkeleita aiheesta

Kaikki ymmärsivät heti energiansäästön tarpeellisuuden
"Käynnistimme syksyllä nopeasti energiansäästöohjelman, joka tuotti hyviä tuloksia jo talven aikana. Yhdessä asiakkaidemme kanssa saimme aikaan merkittäviä säästöjä", Senaatin energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.

Osaavalla siivouksella parempi sisäilma – Kainuun prikaatin alokkaiden koulutusohjelmaan lisättiin siivousoppitunnit hyvin tuloksin
Puolustuskiinteistöjen siivouspäällikkö Päivi Seppäsen aloitteesta Kainuun prikaatissa otettiin useamman vuoden tauon jälkeen siivousoppitunnit uudestaan alokkaiden koulutusohjelmaan. Tammikuun saapumiserässä palveluksensa aloittaneet varusmiehet on nyt koulutettu taitaviksi kasarmien siivoojiksi. Asenne siivousta kohtaan…

Aloitetaan puhtaalta pöydältä!
Tässä artikkelissa kerromme valkoisesta rakennuspölystä, harmaasta huonepölystä ja niistä siivoustyötä edesauttavista keinoista, joiden käytön myötä auringonvalo ei paljasta sakeaa pölypilveä.

Puolustuskiinteistöjen sisäilma-asiantuntijat: ”Reagoimme jokaiseen sisäilmatarkastuspyyntöön”
Puolustuskiinteistöt satsaa entistä vahvemmin hyvien sisäolosuhteiden varmistamiseen varusmiehille sekä puolustusvoimien ja heidän strategisten kumppaniensa henkilöstölle. Senaatin tytärliikelaitoksen omat uudet sisäilma-asiantuntijat keskittyvät ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Rakennuskatsastukset ja vinkkipalkkiot ovat hyvänä apuna.

Puolustuskiinteistöt taistelee terveiden kasarmien hyväksi – aseena nollatoleranssi
Puolustuskiinteistöt panostaa isosti sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyyn: Puolustusvoimien koko rakennuskanta peruskorjataan kuluvalla vuosikymmenellä ja ongelmien ratkaisemista varten on palkattu omat sisäilma-asiantuntijat. ”Kun kansakunta antaa parhaassa iässä olevan ikäluokkansa maanpuolustukseen, on meidän taattava…

Hyvä sisäilma ei synny sattumalta
Joensuun Kauppakatu 40:een rakennetaan usean valtion viraston yhteiskäyttötilat ja asiakaspalvelu. Korjauksen yhteydessä kiinteistön sisäolosuhteita parannetaan uusimalla talotekniikkaa kiireestä kantapäähän. Toimivan ilmanvaihdon ja lämmityksen lisäksi hyvää sisäilmaa rakennetaan myös materiaalivalinnoilla ja…