Siirry sisältöön

Kumpulanmäki, Helsinki

Senaatti-kiinteistöt, Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy ja Helsingin kaupunki järjesti arkkitehtuurikutsukilpailun, jonka kohteena oli Kumpulanmäen itään ja kaakkoon suuntautuva rinteinen tonttialue. Kilpailualue rajautuu kampusrakennuksiin, Vallilanlaaksoon ja Kustaa Vaasan tiehen. Kilpailu oli luonteeltaan ideakilpailu ja se järjestettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa liiton kilpailusääntöjen mukaisesti.

Kilpailun arvostelupöytäkirja

Kumpulanmäki kehittyy

”Kumpulanmäen rinteiltä saadaan pian uusia näkymiä Vanhankaupunginlahdelle, kun Pohjoismaiden suurin luonnontieteen keskittymä täydentyy osaksi kantakaupunkia. Vallilanlaakson raitiotie parantaa alueen saavutettavuutta nopeilla joukkoliikenneyhteyksillä Pasilaan ja Kalasatamaan”.

Elias Rainio
Kiinteistökehitysryhmän päällikkö
Senaatti-kiinteistöt

Tiede, kodit, vihreys ja palvelut kohtaavat Kumpulanmäellä

Pohjoismaiden suurin luonnontieteen osaamisen keskus on kohta myös vehreä koti 1 400 ihmiselle. Ekologiset arvot ovat Kumpulanmäellä voimissaan, ja tiede ja arkielämä sulautuvat toisiinsa mutkattomasti.

Lue koko artikkeli

Sijainti ja lähiympäristö

Hankealue sijoittuu Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen ja Kustaa Vaasan tien väliselle alueelle. Aluetta rajaa kaakossa Kustaa Vaasan tie/Hämeentie, lounaassa Jyrängöntie sekä luoteessa Pietari Kalmin katu. Rinteinen alue on nykyisin osiltaan kampuksen alueen kiinteistöä ja Nylanderin puistoa. Hankerajaukseen kuuluu myös osa Hermannin rantatien ja Hämeentien/Kustaa Vaasan tien välisitä eritasoliittymää.

 

Lähietäisyydellä:

 • Helsingin yliopiston Kumpulan kampus
 • Kumpulan kasvitieteellinen puutarha
 • Ostoskeskus Arabia
 • Palvelut: koulu, päiväkoti, terveysasema ja kirjasto
 • Vallilan siirtolapuutarha

 • Kilpailualueen laajuus 6,5 ha
 • Kaavan arvioitu valmistuminen 2022 aikana

Kilpailun luonne ja tarkoitus

Kilpailun tarkoituksena oli liittää Kumpulanmäki osaksi lähiympäristön kehittyvää ja täydentyvää kaupunkirakennetta, osaksi kantakaupunkia. Tavoitteena on uusi julkisivu, jonka Kumpulanmäki muodostaa Kustaa Vaasan tien suuntaan.

Kilpailulla haettiin kokonaisratkaisua, jossa alueelle osoitetaan asumista, toimi- ja liiketilaa, puistoa sekä tarvittavat pysäköinti- ja liikenneratkaisut. Uudella maankäytöllä pyritään tukemaan ja aktivoimaan Kumpulanmäen kehitystä elävänä ja monipuolisena kaupunginosana ottaen huomioon alueen liittyminen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

Kilpailun tavoitteena oli laatia Kumpulanmäen itä- ja kaakkoisrinteiden kokonaisvaltainen, toteuttamiskelpoinen suunnitelma, jonka pohjalta alueen kehittämistä voidaan tulevaisuudessa ohjata. Tarkoituksena on, että voittanutta kilpailuehdotusta kehitetään kilpailun jälkeen maanomistajien ja Helsingin kaupungin ohjauksessa asemakaavan viitesuunnitelmaksi.

Aikataulu

 1. 11.10.2019

  Kilpailun tulosten julkistus

 2. 2020-2022

  Voittajatyön jatkokehittäminen

 3. Loppuvuodesta 2022

  Kaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnassa

 4. 2023

  Kaavamuutos lainvoimainen

 5. 2024

  Rakentaminen alkaa

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Myyntipäällikkö Leena Palokangas
+358 50 308 9158
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Kilpailuohjelma
Tutustu kaavahankkeeseen
Anna palautetta