Siirry sisältöön
Espoo Otaniemi

Biologinkortteli, Espoo

Biologin alueen asemakaavan muutoksen laatiminen käynnistyi syksyllä 2022. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 28.11.–27.12.2022. Kaavamuutoksen lähtökohdaksi järjestettiin v. 2021-2022 arkkitehtuurikilpailu, jonka voittaneen ehdotuksen pohjalta asemakaavan viitesuunnitelma laaditaan. Alueelle suunnitellaan asuntoja, opetus- ja toimistotiloja, liiketiloja sekä päiväkoti.

Tutustu Biologin kaavoitukseen Espoon kaupungin sivuilla Tiedote 29.4.2024, Senaatti myy toimisto- ja laboratoriokiinteistön

Otaniemen uusi keskusta kehittyy

“Ainutlaatuinen sijainti aivan metroaseman kyljessä ja Aalto-yliopiston naapurissa tarjoaa todella erinomaiset edellytykset alueen kehittämiselle. Tavoitteena on yhdistää Biologinkortteli osaksi Otaniemen uutta keskustaa. Otaniemen kaupunginosaa on tavoitteena kehittää toiminnoiltaan aiempaa monipuolisemmaksi ja siinä kokonaisuudessa Biologinkorttelilla on tärkeä rooli. Keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja rajautuminen puistoon luovat edellytykset kehittää alue monipuolisia toimintoja mahdollistavaksi.”

Emmi Sihvonen
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt

Innovatiivista suunnittelua ilmentävä ehdotus voitti Otaniemen Tietokorttelit -arkkitehtuurikilpailun

Otaniemessä Espoossa sijaitsevien Biologin ja Meritekniikan alueiden suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimimerkillä Superpositio. Syksyllä 2021 käynnistyneen Senaatti-kiinteistöjen ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n järjestämän Otaniemen Tietokorttelit –arkkitehtuurikutsukilpailun voittaja valittiin viiden ehdotuksen joukosta tuomariston yksimielisellä päätöksellä. Kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastuivat L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy ja Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy.

Kilpailuehdotus: Superpositio
Tiedote 7.4.2022
 • Tontin pinta-ala 36 700
 • Tavoitteena uudisrakentamista noin 50 000 k-m²

Senaatin omistama Biologin alue ja Aalto-yliopiston omistama Meritekniikan alue sijaitsevat keskeisellä paikalla metroaseman, Raide-Jokerin pysäkkien ja yliopiston ydinkampuksen vieressä. Arkkitehtuurikutsukilpailussa tavoitteena oli ratkaista Biologin ja Meritekniikan alueiden kaupunkikuvallinen idea, liittyminen ympäristöönsä, rakentamisen määrä ja sijoittuminen sekä liikenne- ja pysäköintiratkaisut. Kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta on tavoitteena laatia asemakaavojen muutokset, jotka mahdollistavat tavoitellun kehittämisen toteuttamisen.

Tavoitteena on mahdollistaa alueen maankäytön tehostaminen ja kehittäminen osaksi Otaniemen kehittyvää ja monipuolistuvaa kaupunkirakennetta. Alueelle tavoitellaan uutta tilaa asumiselle, työpaikoille, palveluille ja yliopiston tarpeisiin ympäristön kulttuuri- ja luontoarvot huomioon ottaen.

Biologin alueella nykyinen VTT:n käyttö päättyy vaiheittain vuosien 2023 ja 2025 aikana ja valtion kiinteistöstrategian mukaisesti Senaatti kehittää vaille valtion omaa käyttöä jääviä kiinteistöjä ja alueita uusiin tarkoituksiin myytäväksi.

Kilpailuohjelma
Kilpailun arvostelupöytäkirja

Tavoiteaikataulu

 1. 2021-22

  Arkkitehtuurikutsukilpailu

 2. 2022-2025

  Asemakaavoitus

 3. 2025

  Tarjouskilpailut

Sijainti ja lähiymäristö

Hankealue sijaitsee Tietotien, Hagalundinpuiston, Kauppakorkeakoulun päärakennuksen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen ja kauppakeskus A Blocin välissä.

 

Lähietäisyydellä:

 • Aalto-yliopiston metroasema
 • Rakenteilla olevan Raide-Jokerin pysäkit
 • Kauppakeskus A Bloc
 • Aalto-yliopiston kampus
 • Rantaraitti – virkistys- ja ulkoilureitti
 • Otaniemen urheilupuisto ja Otahalli
 • Saaristoveneiden pysähdyspaikka Otarannassa
 • Otaniemen lukio

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Emmi Sihvonen, kiinteistökehityspäällikkö
+358 50 340 1408
emmi.sihvonen@senaatti.fi

Tiedote, julkaistu 10.2.2022
Tiedote, julkaistu 9.6.2021
Anna palautetta