Kesätöissä Suomen luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi
Jasmin Johansson oli yksi kesän 2022 Puolustuskiinteistöjen kesätyöntekijöistä ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

Jasmin Johansson oli yksi kesän 2022 Puolustuskiinteistöjen kesätyöntekijöistä ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Jasmin Johansson oli yksi Puolustuskiinteistöjen vuoden 2022 kesätyöntekijöistä ja työskenteli noin kolmen kuukauden ajan ympäristöpalveluissa Helsingin toimipisteellä. Hänen työtehtävänsä koskivat luonnon monimuotoisuuden edistämistä sekä hiilikädenjälkeä kasvattavien toimenpiteiden selvittämistä. Lisäksi Jasmin avusti alueorganisaatioita haitallisten vieraslajien tunnistamiseen sekä poistoon liittyvissä kysymyksissä.
Jasmin on suorittanut kandidaatin tutkielman Helsingin yliopiston ympäristötieteiden koulutusohjelmassa, ja opiskelee nyt vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Opinnoista kertyneitä tietoja ja taitoja on voinut hyödyntää kesätyössä Jasminin mukaan erittäin hyvin. ”Teoriapohja on muodostunut opintojen kautta, kesätyö taas on antanut teorioille kokemuspohjaa”, Jasmin kertoo. Myös tietotekninen osaaminen on ollut eduksi. ”Käytän työssäni paljon Exceliä sekä paikkatietojärjestelmiä, jotka ovat tulleet tutuiksi opinnoista.”
Jasminin päätyötehtäviin kuuluivat vieraslajikartoitukset sekä monimuotoisuusselvitykset. Vieraslajikartoituksia Johansson suoritti Puolustuskiinteistöjen ja Senaatti-kiinteistöjen eri alueilla. ”Kierrämme yhdessä kiinteistöpäällikön tai muun kiinteistöhoidon asiantuntijan kanssa kartoitettavaa aluetta läpi ja merkitsemme karttaan ylös alueella elävät vieraslajit ja niiden sijainnit.”
Monimuotoisuusselvityksissä kartoitetaan kohteita, joissa voitaisiin tavalla tai toisella lisätä luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuusselvityksiin kytkeytyy hiilikädenjäljen kasvattaminen, eli positiivisten ilmastovaikutuksien lisääminen tarjoamalla ratkaisuja, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä lisäämällä hiilen sidontaa luonnossa. ”Monimuotoisuusselvitysten tarkoituksena on punnita kohteiden mahdollisia parannuksia säilyttämällä ympäristö kuitenkin mahdollisimman luonnontilaisena.”
Vieraslajikartoitusten ja monimuotoisuusselvitysten lisäksi Jasmin kävi myös läpi aiemmin tehtyjä luontoselvityksiä ja tarkasti niiden saatavuuden kaikille. Luontoselvitysten havaintoja on tärkeää jalkauttaa luontoon, ja Jasminin tehtävänä oli laatia konkreettisia ohjeita kiinteistöhoidolle siitä, miten jalkauttaminen voisi tapahtua. Luontoselvitysten laatiminen on vakiintunut toimintatapa, ja tähän mennessä Senaatilla on laadittu yli 130 luontoselvitystä.
Kesätyön kautta Jasminille on kirkastunut selkeämpi ajatus omista mielenkiinnon kohteista, jotka voisivat myös ohjata häntä urallaan. ”Olen ymmärtänyt, että intohimojani ovat luonnonsuojelu ja ympäristönsuojelu. Se, että on päässyt kenttätöihin maastoon, on ollut minulle todella arvokas kokemus.”
Oivallusten lisäksi Jasmin kiteytti kolme parhainta asiaa kesätyöstään:
Kenttätyöskentely ja työmatkailu
Kesätyön monipuolinen luonne on ollut Jasminista mahtavaa. Joinain päivinä on toimistotyöskentelyä, mutta suurin osan työajasta kuluu luontomaastossa kenttätöissä, joka erityisesti on ollut Jasminille arvokasta. Kenttätyöskentely on edellyttänyt toisinaan myös työmatkailua eri puolille Suomea: ”Olen käynyt kenttäkäynneillä esimerkiksi Rovaniemellä, Itä-Suomessa sekä tehnyt päiväreissuja Etelä-Suomessa.”
Kollegat ja työympäristö
Kesätyö on mahdollistanut Jasminille kollegoiden tapaamisen omalta alalta sekä verkostoitumisen heidän kanssaan, joka on ollut hänelle todella tärkeää. ”Olen aina saanut apua ja tukea, kun olen sitä tarvinnut. On ollut hienoa päästä mukaan tiiviiseen ja kivaan työympäristöön.”
Oman alan työpaikka ja työn merkityksellisyys
Työkokemuksen saaminen omalta alalta jo opiskeluaikana on ollut palkitsevaa ja antanut paljon eväitä jatkoa ajatellen. ”Se, että saa kosketuksen omaan alaan, antaa jonkinlaista kuvaa siitä, millaista oikeasti työ on ja millaisia työtehtäviä voisi ehkä tulevaisuudessa tehdä.”
”Olen päässyt konkreettisesti työssäni vaikuttamaan positiivisesti Suomen luontoon ja ympäristönsuojeluun. Se on ollut minulle tärkeää sekä luonut tunnetta siitä, että koen tekeväni merkityksellistä työtä, niin itselleni kuin ympäristölle.”
Tuleville kesätyöntekijöille Jasmin haluaa sanoa, ettei kannata liikaa jumittua tuijottelemaan ja murehtimaan omaa CV:tä, vaan kannattaa rohkeasti hakea kesätyöpaikkoja, jotka itseä kiinnostavat.
Teksti ja kuvat:
Venla Aalto
markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä
Haluatko viettää kesäsi jossakin Senaatti-kiinteistöjen tai Puolustuskiinteistöjen monipuolisista kesätyöpaikoista? Tarjoamme ympäri Suomen kesätyöpaikkoja, joissa pääsee hyödyntämään omia opintoja ja ottamaan työuraan kunnon alkuharppauksen. Hakuaikaa on 31.1.2023 asti.
Jasmin Johansson oli yksi vuoden 2022 kesätyöntekijöistä Puolustuskiinteistöjen ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Senaatilla työskenteli kesällä 2022 yhteensä noin 70 kesätyöntekijää Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustuskiinteistöjen eri yksiköissä ympäri Suomea. Monipuolisia työtehtäviä Senaatilla riittää — niin myös kaikenikäisiä ja taustaisia osaajia. Linda Liljeström on yksi…
Homma hoidossa! Tikkakosken paikallisyksikössä kesätyöntekijä Silja Ukskoski huolehti rakennusten kunnossapitotoimenpiteiden kartoittamisesta kesän 2022 ajan. Silja kertoo nyt, millaisissa merkeissä hänen työntäyteinen kesänsä meni.
Kesäaikaan merellisessä Helsingissä veneilijöitä riittää. Merenkulun helpottamiseksi Puolustuskiinteistöillä kesän 2022 ajan työskennellyt Aleksi Pohjola on ollut varmistamassa, että alitus Hevossalmen sillalla sujuisi veneillä ongelmitta.
Saara Rönkä vietti kesän 2022 kesätyöntekijänä Puolustuskiinteistöjen Rissalan paikallisyksikössä.
Kiinnostaako harjoittelu lakiasiat-yksikössä? Ella Kainulainen ja Jimi Paavola kertovat kesästään lakimiesharjoittelijoina Senaatilla.
Tässä artikkelissa kerromme valkoisesta rakennuspölystä, harmaasta huonepölystä ja niistä siivoustyötä edesauttavista keinoista, joiden käytön myötä auringonvalo ei paljasta sakeaa pölypilveä.
Kiasman työmaalla työskennelleet ammattilaiset pääsivät museon auettua tutustumaan rakennukseen uudesta näkökulmasta. Työmaainsinööriharjoittelija Tuuli Mäkinen, sähköasentaja Matti Kaataja ja sisäpuolen työnjohtaja Miko Eränkö kertoivat, miltä tuntui kiertää rakennuksessa näyttelyvieraana ainutlaatuisen työrupeaman…
Millaiset ovat tunnelmat Kiasman työntekijöillä, kun ovet ovat jälleen auki? Entäpä miten työt sujuvat entistä ehommalla työpaikalla? Kiasma cafén ravintolapäällikkö Kiia Ohvo, asiakaspalvelun esihenkilö Tuula Lehtonen ja vastaava konservaattori Siukku…