Siirry sisältöön

Yhteiset työympäristöt

Työntekijät, talous ja ympäristö tarvitsevat fiksumpia tilaratkaisuja. Toteutamme valtion toimitilastrategian mukaisesti yhteisiä työympäristöjä palveluna. Tulevaisuudessa julkinen hallinto toimii yhä enenevissä määrin yhteisissä tiloissa, ja vaikka valtiohallinto digitalisoituu, virastoasiointia tarvitaan vielä. Kun virastot löytyvät yhdestä osoitteesta, kansalaisten ei tarvitse asioida useassa eri toimipisteessä.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Mikä on yhteinen työympäristö?

Yhteisessä työympäristössä työskentelee useita eri virastoja. Työympäristö, sen tilat ja palvelut ovat lähtökohtaisesti virastojen yhteisessä käytössä. Yhteinen työympäristö edistää monipaikkaista ja paikkariippumatonta työntekoa sekä pienentää hiilijalanjälkeä mm. tilatehokkuuden paranemisen ja liikkumisen vähenemisen kautta. Asiakkaamme saavat valmiit työympäristöt kaikkine toimitila-, digi- ja turvallisuuspalveluineen.

Kestävää ja vastuullista tilankäyttöä

Digitalisaatio ja koronapandemia kiihdyttivät uudenlaista työntekoa. Ihmiset siirtyivät etätyöhön ja omaksuivat monipaikkaisuuden työnteon tavaksi. Käyttöasteet näyttävät jääneen alhaisiksi ja toimistotilat ovat tyhjillään. Tarpeettomista tiloista luovutaan hallitusti siirtymällä valtion toimitilastrategian mukaisiin yhteisiin työympäristöihin. Luopumalla tyhjistä tiloista luomme säästöjä, vähennämme päästöjä ja lisäämme tilojen joustavaa käyttöä.

Verkosto laajentuu vaiheittain

Toteutamme maakuntien isoimpien kaupunkien kohteisiin tehokkaita yhteisten työympäristöjen konseptikokonaisuuden mukaisia työympäristöjä. Toimitilaverkosto antaa valinnan vapauden tehdä monipaikkaista työtä siellä missä olet ja elät. Valtion toimitilastrategian mukaisesti Senaatti kehittää valtion yhteisiä työympäristöjä ja toteuttaa niitä vuoteen 2025 mennessä 15 eri paikkakunnalle.

Sesam Kuopio yleiskuva tiedotteeseen Senaatin Sesam Kuopiossa

Yhteinen työympäristö perustuu monitilaan

Monitilaan perustuva yhteinen työympäristö sisältää erilaisia tiloja eri painotuksin esimerkiksi keskittymistä ja vuorovaikutusta vaativaan työhön. Monitilaympäristön käyttöjoustavuus mahdollistaa henkilöstö- ja organisaatiomuutokset ilman tarvetta muokata tiloja. Vapaus valita sopiva työskentely-ympäristö lisää työmotivaatiota ja yhteistyötä virastojen kesken. Lisääntyvä vuorovaikutus saa aikaan ideoita, luovuutta ja toisilta oppimista.

Lue lisää monitilaympäristöstä

Mikä on yhteinen työympäristö?

Yhteisten työympäristöjen Q&A

Joensuun yhteinen työympäristö

Kokouskeskus, jossa erilaisia työskentelytiloja. Reunoilla neuvotteluhuoneiden ovet sekä keskellä sohvaryhmiä, pystypöytiä ja nojatuoleja.

Valtion käyntiasiointipisteitä yhdistetään vuoteen 2030 mennessä

Valtiovarainministeriön palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen yhteisten työympäristöjen konseptikokonaisuus julkaistiin kesällä 2022. Palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen tavoitteena on kehittää valtion tiloja siten, että neljännes valtion henkilöstöstä työskentelisi virastojen ja laitosten yhteisissä työympäristöissä vuoteen 2030 mennessä. Yhteiset asiakaspalvelupisteet takaavat kansalaisille asiakaspalvelua yhdenvertaisesti koko maassa ja tavoitteena on, että tilat tukevat hyvän asiakas- ja henkilöstökokemuksen syntymistä.

Lue lisää valtiovarainministeriön sivuilta
Anna palautetta