Siirry sisältöön

Oulun vanha lääninvankila

Oulun keskustassa, Myllytullissa sijaitseva historiallinen vankilakiinteistö vapautuu valtiokäytöstä vuonna 2025, kun vankilatoiminnot muuttavat uuteen rakenteilla olevaan vankilaan Ruskonselkään. Vankila-aluetta valmistellaan uuteen käyttöön käynnistämällä asemakaavan muutos hyvissä ajoin ennen vankilan muuttoa.

Lue lisää asemakaavan muutoksesta Oulun kaupungin sivuilla Tutustu Oulun vankilan rakennushistoriaselvitykseen

Vankila-alue uudistuu ja liittyy luontevaksi osaksi Myllytullia

“Tavoitteenamme on etsiä vuonna 2024 asemakaavaluonnosvaiheen jälkeen tuleva omistaja ainakin alueen näyttävimmälle vuonna 1885 valmistuneelle punatiiliselle vankilarakennukselle. Näin asemakaavan valmistelussa voidaan ottaa myös tulevan toiminnon mukaiset tarpeet huomioon. Todennäköisesti samalla laitetaan myyntiin myös täydennysrakennusoikeutta. Vankilakiinteistö säilyy valtion omistuksessa, kunnes vankilatoiminnot ovat muuttaneet korvaaviin tiloihin. Lopullisten kauppojen ajankohta tarkentuu myöhemmin.”

Laura Schrey
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt

  • Suunnittelualueen pinta-ala 2,7 ha

Tavoitteena avoin ja monipuolisia toimintoja sisältävä alue

Oulun kaupunki on käynnistänyt asemakaavan muutoksen asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville. Asemakaavan muutoksen on tavoitteena valmistua vuonna 2025.

Alueen kulttuurihistoriallisten arvojen säilyminen turvataan, vaikka valtiokäyttö päättyy. Nykyistä rakennuskantaa arvioidaan ja säilytettäville rakennuksille mahdollistetaan uusia käyttötarkoituksia. Lisäksi Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena asemakaavan muutokselle on asumispainotteinen täydennysrakentaminen nykyisin väljästi rakennetulla kiinteistöllä. Alueen arvojen säilyminen ja täydennysrakentaminen tukevat myös Oulun kaupungin asettamia tavoitteita alueen kehittymiselle.

Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö

Myllytullissa on ollut vankilatoimintoja samalla sijainnilla jo 1700-luvun loppupuolelta alkaen. Alueen vanhin rakennus on kruununvankilaksi vuonna 1778 rakennettu nykyisin toimistokäytössä oleva Oxenstiernan talo, joka rakennettiin tuolloin peltomaisemaan.

Oulun lääninvankila rakennettiin lääninarkkitehti L.I. Lindqvistin suunnitelmien mukaan vuonna 1885 kruununvankilan viereen. Vankilan pohjana käytettiin niihin aikoihin Euroopassa yleistynyttä philadelphialaista järjestelmää, jossa sellit sijoitettiin keskeltä avonaisen käytävän varrelle. Miehet sijoitettiin kolmikerroksisiin etelä- ja pohjoissiipiin ja naiset länsisiiven kahteen ylimpään kerrokseen. Vankila rakennettiin alkujaan T-kirjaimen malliseksi, mutta sitä on laajennettu 1950- ja 1990-luvuilla.

Tavoiteaikataulu

  1. Syksy 2023

    Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä

  2. Kevät 2024

    Kaavaluonnos ja myynnin käynnistäminen

  3. 2025

    Kaavaehdotus ja kaavan hyväksyminen

  4. Loppuvuosi 2025

    Vankilan toimintojen muutto

  5. 2026-2027

    Alueen rakentaminen alkaa

Sijainti ja lähiympäristö

Vankila-aluetta rajaavat pohjoisessa Salmelantie, idässä Salmelan puisto, etelässä Kenttätie ja lännessä Nahkatehtaankatu. Lisäksi Tulliväylä ja rautatie sivuavat aluetta idässä. Salmelantien ja Nahkatehtaankadun varrella on asuinkerrostalojen kortteleita.

Lähietäisyydellä:

  • Oulun rautatieasema
  • Kauppatori
  • Kulttuuritalo Valve
  • Oulun taidemuseo
  • Pohjois-Pohjanmaan museo
  • Hupisaarten kaupunginpuisto

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Laura Schrey, kiinteistökehityspäällikkö
+358 40 536 1739
laura.schrey@senaatti.fi

Anna palautetta