Siirry sisältöön

Korson rautatieläistalo

Myynti: 2011
Kauppahinta 165 000 €

Osoite: Urpiaisentie, Vantaa
Bruttoala: 442 m²
Rakennusvuosi: 1901

Meitä kiinnosti hiukan erilainen vanha kaunis talo, joka sijaitsi vieläpä pääkaupunki-seudulla. Talokaupat Senaatti-kiinteistöjen kanssa sujuivat todella hyvin. Yhteistyö oli ystävällistä, reilua ja asiantuntevaa.

Henna Poikonen

Historian havinaa rautatieläismiljöössä

Liikennöinti Korson asemalla alkoi tiettävästi vuonna 1890 ja aseman vieressä sijaitseva asuinrakennus valmistui kymmenkunta vuotta myöhemmin Bruno Granholmin suunnittelemana. Asemanseutu on Korson keskustan ainoita yhtenäisiä vanhoja rakennusryhmiä. Puistomaisen alueen ympärille on muotoutunut taajama.

Rautatieläisten asuinrakennus on ajalleen tyypillinen hirsirunkoinen kasarmi. Se sijaitsee pienen mäen päällä, kivenheiton päässä junaradasta. Rakennusta kunnostettiin valtion toimesta 1999. Kun tiloissa toiminut eläinlääkäri muutti pois, jäi talo lopulta tyhjilleen. Rakennus alkoi ränsistyä ja täyttyä töhryistä.

Töhritystä asuinkasarmista hulppea koti

Vuonna 2007 Senaatti-kiinteistöjen hallintaan siirtyi Ratahallintokeskukselta yli tuhat rautateiden käytössä ollutta rakennusta. Koska valtiolla ei ollut enää käyttöä vanhoille asemarakennuksille, aloitti Senaatti-kiinteistöt rakennusten myymisen. Seitsemän huonetta käsittävä entinen asuinkasarmi oli töhritty muutamassa vuodessa sisältä ja ulkoa, mutta rakenteet olivat hyvässä kunnossa.

Ostajaksi löytyi talon ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin ihastunut Poikosten perhe, joka alkoi remontoida sitä omaan käyttöönsä. Poikoset remontoivat ensin talosta pohjoispäädyn omaan käyttöönsä ja jatkoivat sitten eteläpäädyn kunnostamista suuremmaksi asunnoksi. Koska talo on museoviraston suojelema, ei esimerkiksi seiniä saa kaataa. Pääosin perhe on selvinnyt kunnostustyöstä pintaremontilla. Museovirasto on antanut käytännön ohjeita talon kunnostamiseksi.

Lisää kiinnostavia referenssejä

Helsinki, Pasila

Keski-Pasilan Ratapihakortteleihin nousee 3 000 asukkaan viihtyisä, vehreä ja urbaani yhteisö. Senaatti myy Helsingin kaupungin kanssa yhdessä kehittämänsä uuden asuinalueen tontit, ja muutama on vielä vapaana. Bonava aloittaa rakennustyöt omassa korttelissaan syksyllä 2020.

Lappeenranta, Rakuunamäki

Lappeenrannan puolustusvoimien käytössä ollut alue jäi tyhjilleen kesällä 2018. Senaatti myy keskeisellä paikalla olevat rakennukset uusille asukkaille ja yrittäjille. Tulevaisuudessa Rakuunamäen uudesta elämästä pääsevät nauttimaan kaikki kaupunkilaiset.

Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki

Haartmaninkatu 1, Helsinki

Vuoteen 2020 mennessä Työterveyslaitoksen vanha rakennus muuttuu uusiksi tiloiksi terveysalan toimijoille. Sijainti Suomen merkittävimmällä sairaala-alueella tuo synergiahyötyjä sekä uusille että vanhoille Helsingin Meilahdessa toimiville organisaatioille.

Tuusulan Rykmentinpuisto

Entiselle kasarmialueelle rakennetaan 15 000 asukkaan uniikki yhteisö Tuusulan Rykmentinpuistoon. Yhdessä kunnan kanssa kehitetyn uuden asuinalueen tontit Senaatti myy vaiheittain ja ensimmäisissä kortteleissa Avain Yhtiöt ja A-Kruunu aloittavat rakennustyöt jo vuonna 2019.