Siirry sisältöön
Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki

Terveysalan toimijat kohtaavat uudistuvassa Meilahdessa

Vuoteen 2020 mennessä Työterveyslaitoksen vanha rakennus muuttuu uusiksi tiloiksi terveysalan toimijoille. Sijainti Suomen merkittävimmällä sairaala-alueella tuo synergiahyötyjä sekä uusille että vanhoille Helsingin Meilahdessa toimiville organisaatioille.

Haartmaninkatu 1, Helsinki

Tutkimuslaitos sairaaloiden keskellä

Alun perin Haartmaninkatu 1 -rakennus suunniteltiin nykyisen Työterveyslaitoksen edeltäjän, Ammattilääketieteen tutkimuslaitoksen toimitilaksi. Vuonna 1951 valmistunut kiinteistö on siis ollut Työterveyslaitoksen käytössä heti valmistumisestaan lähtien. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Olli Pöyry. Tilat on rakennettu pääosin toimisto-, laboratorio- ja tutkimuskäyttöön. Kiinteistö sijaitsee Helsingin Meilahdessa, jota voidaan pitää Suomen merkittävimpänä sairaala-alueena. Sen rakentaminen aloitettiin 1910-luvulla keisari Nikolai II:n avustuksella. Tällä hetkellä alueella toimii 17 sairaalaa sekä Helsingin akateeminen lääketiedekeskus, jonka muodostavat Helsingin yliopisto, HUS ja Helsinki Institute of Life Science.

 

Laajennusosa ja maanalainen tunneli

Haartmaninkatu 1 -kiinteistö koostuu kahdesta osasta: ensimmäinen on vuonna 1951 valmistunut perusosa ja toinen vuonna 2003 rakennettu laajennusosa. Uusi laajennus sijoitettiin aiemmin pysäköintiin käytetylle alueelle Haartman-instituutin ja vanhan rakennuksen väliin, ja uuden ja vanhan osan sisätilat yhdistettiin teräslasikäytävillä. Laajennus koostui kahdesta kellarikerroksesta, viidestä normaalikerroksesta sekä ilmastointikonehuoneesta. Vuosina 2001–2003 rakennus peruskorjattiin ja samalla rakennettiin yhdystunneli Topeliuksenkadun alitse Työterveyslaitoksen toiseen toimistotaloon. Meilahden sairaalakampusta, jolla kohde sijaitsee, on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa entisestään. Alueelle on suunniteltu sijoitettavan ainakin uusi uusi traumasairaala ja syöpäsairaala.

Suomen merkittävin sairaala-alue

Sijainti Suomen merkittävimmällä sairaala-alueella oli tärkein kohteen hankkimiseen vaikuttanut tekijä. Uskomme, että monet terveysalan organisaatiot ovat kiinnostuneita hankkimaan toimitilan Meilahdesta. Toisena merkittävänä tekijänä ovat loistavat liikenneyhteydet. Kohde sijaitsee Mannerheimintien varrella, ja sen vieressä pysähtyy yli 50 lähiliikenteen bussilinjaa ja kaksi raitiovaunulinjaa. Potentiaalisia tulevia vuokralaisia löytyy myös meidän eQ Hoivakiinteistöjen omasta kiinteistösalkustamme. Omistuksessamme on terveysalan toimijoita, joille tilat voisivat sopia. Lisäksi Helsingissä on paljon startup-kokoluokan ylittäneitä terveysalan yrityksiä, jotka tarvitsevat uutta tilaa tulevaisuudessa.

Jennifer Eloheimo, sijoitusjohtaja, eQ Hoivakiinteistöt

Senaatti 20160812 Haartmaninkatu 1, Helsinki Senaatti 20160812 Haartmaninkatu 1, Helsinki

Tavoitteena muutto kesällä 2020

Nyt vuoden 2018 viimeisinä kuukausina olemme käyneet vuokraneuvotteluja tiloista kiinnostuneiden toimijoiden kanssa. Samalla teemme hankesuunnitelmaa kiinteistön kehittämistä varten. Kun saamme nämä prosessit päätökseen, aloitamme rakennuksen vanhassa osassa sisätilojen purkutyöt ja alamme rakentaa uusia toimitiloja. Laajennusosa on hyvässä kunnossa, mutta vuonna 1951 valmistunut ensimmäinen rakennus vaatii peruskorjauksia ja -parannuksia. Tavoitteenamme on, että uudet vuokralaiset voisivat muuttaa sisään kesään 2020 mennessä. Koska neuvottelut ovat vielä kesken, emme vielä ole lyöneet lukkoon, millaiseksi uudet tilat muotoutuvat. Tavoitteenamme on saada neuvottelut päätökseen ja hankesuunnitelma valmiiksi vuoden 2018 loppuun mennessä.

Jennifer Eloheimo, sijoitusjohtaja, eQ Hoivakiinteistöt

Lisää kiinnostavia referenssejä

Anna palautetta