Siirry sisältöön
Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue.

Rakuunamäki saa uudet asukkaat – lähes puolet Senaatin kohteista myyty

Lappeenrannan puolustusvoimien käytössä ollut alue jäi tyhjilleen kesällä 2018. Senaatti myy keskeisellä paikalla olevat rakennukset uusille asukkaille ja yrittäjille. Tulevaisuudessa Rakuunamäen uudesta elämästä pääsevät nauttimaan kaikki kaupunkilaiset.

Väinö Valveen katu 1 & Mannerheiminkatu 8, Rakuunamäki, Lappeenranta

Mannerheiminkatu 10, Rakuunamäki, Lappeenranta

Pitkään puolustusvoimien hallussa

Kivi- ja puurakennuksista koostunut Lappeenrannan ratsuväkikasarmi valmistui vuonna 1893. Kaikki venäläiskaudelta säilyneet rakennukset ovat tiilirakennuksia ja valmistuneet arviolta 1914–1917. Uudet rakennukset täydensivät ja tiivistivät vanhaa kasarmialuetta. Valtio piti Rakuunamäkeä pitkään suljettuna alueena. Vielä 1990-luvulla lähes kaikki alueella tapahtunut liikehdintä liittyi puolustusvoimien toimintaan. Valtio myi osan Rakuunamäestä Lappeenrannan kaupungille 1996. Pikkuhiljaa alueelle muutti myös siviilejä ja yrityksiä. Puolustusvoimien toiminta lakkasi vaiheittain, lopullisesti kesäkuussa 2018.

Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Hotelli.
Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Hotelli.

 

Rakennukset saavat uuden elämän

Senaatti aloitti Rakuunamäen asemakaavamuutoksen perusselvityksen vuonna 2017. Rakuunamäki on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi, joten sen yleis- ja asemakaavoissa on aluetta ja rakennuksia koskevia suojelumääräyksiä. Alue on hieno ja ollut olemassa niin kauan kuin Lappeenrantakin. Senaatti luopuu alueen rakennuksista, koska puolustusvoimien toiminnan lakattua ne jäivät tyhjilleen. Myynnin myötä rakennuksia kunnostetaan ja ne saavat uuden elämän. Rakuunamäestä tulee elävä yhteisö, jonne kaikki lappeenrantalaiset ovat tervetulleita.

Asko Taskila, myyntipäällikkö, Senaatti-kiinteistöt

Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Katja Ahola. Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Katja Ahola.

Halusin palan historiaa

Olen kotoisin Lappeenrannasta, mutta asunut ja pyörittänyt yritystoimintaa pääkaupunkiseudulla parikymmentä vuotta. Olen kotikaupungissani vieraillessani ajanut usein Rakuunamäen ohitse. Lapsuudessani vietin kesäpäiviä viereisellä Korkkitehtaan rannalla. En etsinyt aktiivisesti ostokohteita, vaan nämä kaksi entistä kasarmia sattuivat kohdalleni Senaatin huutokaupassa. Halusin palan historiaa hienolta alueelta. Olen visionääri ja näin heti, että toisesta sotilaskasarmista tulisi täydellinen hotelli. Toisen kasarmin kunnostan hotelliprojektin jälkeen asunnoiksi. Kun projektit ovat mielenkiintoisia, ne eivät tunnu raskailta.

Katja Ahola, toimitusjohtaja, Bellurum Oy

Tuttu paikka jo armeija-ajoilta

Tamperelainen ystäväni Isto Uusi-Erkkilä soitti minulle viime kesänä ja kertoi, että sotilaskoti on myynnissä. Olen asunut Lappeenrannassa, ja ”Sotku” oli tuttu paikka jo armeija-ajoilta. Kävimme katsomassa kohdetta ja päätimme, että otetaan urakka vastaan ja katsotaan, mitä voimme tehdä. Satavuotiaalla rakennuksella on pitkä ja mielenkiintoinen historia: 1918 rakennus avattiin sotilaskotina, mutta sitä ennen se oli toiminut esimerkiksi kirkkona. Halusimme, että rakennus pysyy kaupunkilaisten omissa käsissä. Kun uusi kaavoitus valmistuu, alueesta tulee todella viihtyisä.

Ossi Kankkunen, hallituksen jäsen, Padre House Oy

Elämyksiä tarjoava hotelli

Kunnostan Mannerheiminkadun entisestä sotilaskasarmista elämyspalveluja tarjoavaa hotellia, jossa on 45 huonetta. Talvisin hotellin edustalla on vuokrattavissa potkukelkkoja ja kesäisin pyöriä. Suunnitteilla on myös historia- ja luontokävelyitä. Hotellin vierestä kulkee rantaraitti, joka kiertää Saimaan. Talvella raitin voi vaikkapa hiihtää. Hotellin kylpyosastoa voi vuokrata myös erikseen, sillä sinne valmistuu erillinen sisäänkäynti. Lappeenrannan kaupungin historia on hotellissa vahvasti läsnä: huoneissa ja käytävillä on vanhoja valokuvia, jotka olemme suurentaneet ja kehystäneet. Lappeenrantalaiset ovat saaneet osallistua projektiin ja noutaa kasarmin vanhoja kalusteita.

Katja Ahola, toimitusjohtaja, Bellurum Oy

Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Sotilaskoti. Eracontent/Senaatti 20190404 Lappeenranta. Lappeenrannan Rakuunanmäen kasarmialue. Sotilaskoti.

Vain mielikuvitus rajana

Remontoimme kahvilana palvellutta sotilaskotia kokous- ja juhlatilaksi yhteistyössä museoviraston ja konservatorion kanssa. Tarkoitus on löytää rakennukselle aktiivinen toimija, ja neuvottelut siitä ovat parhaillaan käynnissä. Sotilaskoti oli jo valmiiksi hyväkuntoinen, sillä esimerkiksi julkisivukorjaus ja -maalaus on tehty vuonna 2012. Lopulliset päätökset rakennuksen käyttötarkoituksesta ovat tulevan toimijan päätettävissä. Yläkerta soveltuu juhla-, konsertti- ja kokoustilaksi. Alakerran holvitilaan voi perustaa vaikkapa olut- ja viiniravintolan. Vain mielikuvitus on rajana. Remontti valmistuu näillä näkymin syksyyn mennessä.

Ossi Kankkunen, hallituksen jäsen, Padre House Oy

Lisää kiinnostavia referenssejä

Anna palautetta