Suuri rakennushanke aikataulussa, sen työturvallisuus kunnossa ja kustannukset budjetissa. Kukaan ei häviä, vaan kaikki voittavat – mukaan lukien veronmaksaja.
Utopiaa? Ei, vaan yhä useammin todellisuutta, kun rakennuttamisen apuna on Senaatti-kiinteistöjen suurimmissa hankkeissaan käyttämä allianssimalli. Siinä otetaan huomioon niin rakennuttajan kuin urakoitsijankin intressit.
”Kun hanke onnistuu yhteisten tavoitteiden mukaisesti, kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä. Pahinta hukkaa on, jos isossa hankkeessa päädytään riitelemään. Silloin kukaan ei edistä hanketta vaan kaikki tarmo menee oman edun ajamiseen”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisjohtaja Jonni Laitto sanoo.
Allianssimallissa Senaatti seuraa hankkeen onnistumista mittareilla, jotka liittyvät esimerkiksi aikataulussa ja budjetissa pysymiseen, työturvallisuuden toteutumiseen sekä talousrikollisuuden torjuntaan.
Laiton mukaan palkkio on keskeinen osa kaikkia urakkasopimuksia.
”Senaatin allianssimalli takaa allianssikumppanillemme tietyn kiinteän palkkion. Jos tavoitteet täyttyvät sovitusti, kumppani ansaitsee myös sopimuksessa määritellyt lisäpalkkiot”, Laitto kertoo.
Hanketta suunnitellaan alusta alkaen tiiviisti yhdessä allianssikumppanin, konsulttien, asiakkaiden ja käyttäjien kanssa.
”Pyrimme valitsemaan allianssikumppaneita, jotka täydentävät asiantuntemustamme. On tärkeää, että esimerkiksi urakoitsijat pääsevät tuomaan osaamistaan jo suunnitteluun.”
Laitto korostaa suunnitteluvaiheen merkitystä myös monissa kustannuksiin vaikuttavissa ratkaisuissa. Näitä ovat esimerkiksi rakennuksen toiminnallisuus, muoto ja laajuus.
Allianssin kehityskulku Suomessa
Allianssin tyyppisiä urakkamalleja on käytetty ainakin Australiassa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäinen Suomessa toteutettu allianssi muokattiin australialaisesta allianssimallista Liikenneviraston Lielahti–Kokemäki-junaradan hanketta varten. Vuonna 2015 valmistuneessa hankkeessa 90 kilometriä junarataa saatiin tehtyä kaksi miljoonaa euroa suunniteltua budjettia edullisempaan hintaan.
Senaatti-kiinteistöt testasi allianssimallia ensi kertaa vuonna 2015 valmistuneessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päärakennuksen rakennuttamishankkeessa Helsingissä.
”Ensimmäisen kokeilun jälkeen kehitimme oman versiomme, joka sopii paremmin Senaatin lähtökohtiin. Omassa mallissamme muokkaamme tavoitteita ja niiden painopistettä hankkeen erityispiirteiden ja -vaatimusten mukaan.”
Senaatin malli on näyttänyt toimivuutensa Espoon Otaniemen Ydinturvallisuustalossa ja Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, jotka valmistuivat budjetissa ja aikataulussa. Viimeisin vastaanotettu allianssihanke on Joensuun oikeus- ja poliisitalo, jonka työmaa sai myös turvallisuuspalkinnon.
“Oma kokemukseni on, että allianssiyhteistyö eri osapuolten välillä on ollut paljon muita urakkamuotoja sujuvampaa. Mikä hienointa, samanlaista palautetta olemme saaneet sekä urakoitsijoilta että suunnittelijoilta.”