Kuntien vastuulla oleva palvelutuotanto ja rahoitus ovat muuttuneet. Lisäksi rakentamiskustannukset ja yleinen korkotaso ovat nousseet. Nämä muutokset edellyttävät kunnilta kiinteistö- ja rakennusinvestointiensa sekä tarjoamiensa palveluiden tilankäytön tarpeiden aiempaa tiukempaa tarkastelua. Väestöään menettävissä kunnissa haasteena ovat tyhjenevät ja tarpeettomiksi jäävät tilat, kun taas väestöään kasvattavissa kunnissa pohditaan, miten palveluiden edellyttämät tilat järjestetään taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävästi.
Vuoden 2023 alusta voimaan tullut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelu-uudistus muutti kuntien roolia: kunnista tuli vuokranantajia tuhansille hyvinvointialueiden käytössä oleville tiloille. Näitä tiloja on lähes 7 miljoonaa bruttoneliömetriä, ja monet niistä näyttävät jäävän siirtymäkauden jälkeen hyvinvointialueiden palvelutuotannon kannalta tarpeettomiksi. Keskeinen kysymys kunnissa onkin nyt, miten ne pystyvät sopeuttamaan rakennuskantansa palvelutarvettaan ja -tuotantoaan vastaavaksi ja miten tarpeettomiksi jäävien sote- ja pela-tilojen kanssa toimitaan.
Etsimme yhdessä kuntien kanssa vastauksia siihen, miten yhteiskunnallisten muutosten mukanaan tuomia tiloihin ja tilatarpeisiin heijastuvia haasteita voidaan ratkoa niin taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta kuin ympäristönkin kannalta kestävästi.
Ajantasaisella tiedolla kuntien omistamista ja vuokraamista tiloista voidaan vastata tai ainakin antaa suuntaviivoja kuntien tämänhetkisiin tilakysymyksiin. Täsmälliset tilatiedot parantavat mahdollisuuksia arvioida sekä yksittäisen kunnan talouden että koko kuntatalouden kehitysnäkymiä. Tietojen avulla kunnat voivat myös optimoida tilojensa käyttöä, vähentää hukkatilaa ja näin saavuttaa kustannussäästöjä säilyttäen tilat kuitenkin oman toimintansa ja kuntalaisten kannalta tarkoituksenmukaisina, turvallisina ja terveellisinä.
Kuntien tilatietopalvelujen kehittämät työvälineet tukevat kuntien tilahallintaa ja auttavat kuntia ratkaisemaan rakennuskantaansa liittyviä kysymyksiä. Tilatietopalveluilla kunnat voivat seurata paitsi rakennuskantansa perustietoja, tilankäyttöään, tilakustannuksiaan ja investointejaan myös muun muassa energiankulutustaan ja energiatehokkuuttaan. Kunta saa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi ja hiilikädenjälkensä kasvattamiseksi konkreettisia lukuja. Tietoja voidaan hyödyntää myös vastuullisten hankintojen tekemisessä, minkä lisäksi ne vahvistavat tietoon perustuvaa päätöksentekoa tilakysymyksissä.
Lue lisää kuntien tilatietopalveluista: https://www.senaatti.fi/palvelut-kunnille/