Asiantuntijoitamme - Senaatti
Työympäristökehittäminen

Reetta Ripatti-Jokela, työympäristöyksikön päällikkö
Kun asiakkaamme virittelevät työympäristömuutoksia, olemme heidän tukenaan alusta loppuun asti. Itselleni avautui pari vuosikymmentä sitten mahdollisuus aloittaa yhtenä työympäristökehittämisen uranuurtajista Suomessa, ja laaja kokonaiskuva ja tulevaisuuden kehityssuunnat ovat vahvuuksiani. Näinä vuosina työympäristökehittäminen on laajentunut tilasuunnittelusta monitieteiseksi asiantuntijuusalueeksi. Samalla on alettu ymmärtää entistä paremmin, millaisia strategisia mahdollisuuksia työympäristöt avaavat organisaatioiden johtamisessa.

Riikka Manninen, asiantuntija, työympäristöt
Tulevaisuuden pohtiminen on erottamaton osa työtäni, sillä työympäristöratkaisujen on tarkoitus toimia vuosikymmeniä. Siksi hankkeissamme yhdistyvät erilaisten vaihtoehtojen vertailu, teknologisen kehityksen vaikutusten ennakointi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen linkittyvien ratkaisujen etsiminen. Asiakasprojektien lisäksi työhöni kuuluu sisäistä kehittämistyötä. Olen muun muassa mukana jatkokehittämässä Senaatin Sesamia yhä paremmaksi yhteiskäyttötilaksi.

Pertti Siekkinen, erityisasiantuntija, muutosjohtaminen
Tavoitteenani on luoda huomisen työympäristö, jossa viihdytään ja saadaan asioita aikaan. Työskentelen tiiviissä yhteistyössä asiakkaittemme johdon ja henkilöstön kanssa. Työympäristön kehittämisen suurin muutos alkaa usein vasta, kun muutetaan uusin toimitiloihin. Tämä kaikki vaatii ihmisten välistä vuorovaikutusta – keskustelu on tärkeää. Työympäristö on monen osatekijän kokonaisuus. Kun toimitiloja muutetaan, digitaalisten ratkaisujen ja työnteon tapojen uudistamisen tarvetta ei voi liikaa korostaa.

Heljä Franssila, erityisasiantuntija, tietotyö
Olen kutsumustyössä parantamassa tietotyötä tekevien organisaatioiden ja eri henkilöstöryhmien aikaansaamisen mahdollisuuksia. Missioni on mahdollistaa valtiolla työn tekeminen hyvin ja vaikuttavasti – joka päivä! Päätehtävänäni on niin henkilökohtaisen kuin yhteisötasoisen tietotyön menetelmien ja käytäntöjen parantamisen työkalujen tarjoaminen ja juurruttaminen asiakkaidemme arkeen. Vastaan Senaatissa tietotyön suorituskyvyn mittaamisen ja kehittämisen palveluista, osana työympäristöyksikköä. Olen myös mukana työympäristökehittämisen ja muutosjohtamisen palveluiden toteutuksessa.
Toimipisteverkoston kehittäminen ja konseptointi

Anne Sundqvist, erityisasiantuntija, valtakunnalliset toimitila- ja työympäristökonseptit
Työympäristön kehittämisen keskiössä on aina ihminen. Tuotan yhteistyössä moniammatillisen kumppaniverkoston kanssa valtionhallinnolle asiakas- ja toimintalähtöisiä konsepteja, jotka tähtäävät asiakkaan toiminnan ja tilojen uudistamiseen. Työni keskeisiä kulmakiviä ovat kokonaisvaltainen tarkastelu, muotoiluajattelu ja datan hyödyntäminen. Tärkeintä on, että konsepteja kehitetään palvelun tai tilan käyttäjän tarpeiden mukaan. Pidän huolta siitä, että muutokseen liittyvät ihmiset pääsevät osallistumaan kehittämiseen monin eri tavoin ja heidän äänensä saadaan kuuluviin.
Kulttuurikohteet

Selja Flink, rakennuttajapäällikkö
Vanhat talot kiehtoivat minua jo lapsena. Niinpä koko työurani arkkitehtina on mennyt tavalla tai toisella historiallisten rakennusten kanssa puuhaillessa. Kymmenen viime vuotta olen erikoistunut Suomessa aika harvinaiseen yhdistelmään eli restaurointiin ja rakennuttamiseen. Korjaushankkeissa haluan taata historiallisille rakennuksille kunnioittavan kohtelun. Esteettömyys alkoi tuntua tärkeältä, kun vastuullani oli linnoja ja museoita. Kaikkien pitää päästä verorahoilla hoidettaviin kohteisiin.
Sisäolosuhteet

Anne Korpi, erityisasiantuntija, sisäolosuhteet
Työpaikan sisäolosuhteet ovat todennäköisesti kunnossa, jos niihin ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Tilojemme käyttäjät kuitenkin raportoivat talvella kylmyydestä, ilmastoinnin aiheuttamasta vedosta ja sisäilman tunkkaisuudesta. Kehitän työssäni sellaisia menettelytapoja ja toimia, joilla varmistetaan valtion työpaikkojen sisäilman laatua ja sisäolosuhteiden hallinta niin, että asiakkaidemme työympäristöt olisivat miellyttäviä ja terveyttä ylläpitäviä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muun muassa tuotan asiaan liittyviä ohjeita, malleja ja linjauksia perusteluineen.
Ylläpito

Esa Halmetoja, erityisasiantuntija, ylläpidon digitalisaatio
Kuvaan usein itseäni sanoilla ”pesun ja linkouksen kestävä sähkömies". Olen aloittanut työurani sähköasentajana talonrakennustyömailla 18-vuotiaana. Monien työnantajien ja jatkotutkintojen siivittämänä olen päätynyt erityisasiantuntijaksi Senaatille, kehittämään älykkäitä työympäristöjä. Olen luonteeltani paitsi päättäväinen myös utelias. Nykyisessä tehtävässäni onneksi tutkittavaa ja kokeiltavaa riittää. Haasteet ovatkin intohimoni ja ratkaisun löytäminen ongelmaan on paras palkinto.

Pasi Pipatti, erityisasiantuntija, sisäolosuhde ja energia
Kun tilojemme käyttäjä on tyytyväinen, Senaatti on onnistunut toiminnassaan. Työni tähtäimenä on pitää rakennuksemme hyvässä kunnossa, sisäolosuhteet laadukkaana ja toimintamme ympäristövaikutukset mahdollisimman pieninä. Parhaita onnistumisia ovat ne hetket, kun jostakin kehityshankkeestamme syntyy uusi, valtakunnallinen toimintamalli. Tällainen on esimerkiksi sisäolosuhteiden seurantajärjestelmä, jonka olemme ottaneet käyttöön jo 80 kohteessamme.