Siirry sisältöön

Haapaniemenkatu 4, Helsinki

Lisää elävää kaupunkisykettä Helsinkiin! Loistopaikalla Sörnäisten Vilhonvuoressa on tarjolla nyt yli 6 000 neliömetrin tontti, jonka rakentamisoikeus ratkaistaan suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailulla. Tavoitteena on muuttaa alue keskustamaiseen käyttöön, jossa on paljon toimitilaa ja tiloja asumiselle, mutta mahdollisesti myös hotelli.

Elävä alue sykkii ympäri vuorokauden

“Helsingin keskusta ei vaihda paikkaa, vaan laajenee eri suuntiin. Haapaniemenkadun tontti kuvastaa hyvin kantakaupungin kehittymistä ja kasvua. Alunperin alueella oli teollisuutta ja seuraavaksi sitä hallitsi massiivinen virastotalo neljän vuosikymmenen  ajan.

Nyt haluamme herättää loistopaikalla olevan tontin keskustamaiseen käyttöön ja luoda alueelle kokonaisuuden, jossa on monipuolista toimintaa ympäri vuorokauden. Korttelissa sijaitsee Teatterikorkeakoulu ja rakenteilla on Taideyliopiston Taideakatemia.”

Elias Rainio
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt

Kilpailun arviointi- ja neuvotteluvaihe on valmis

Kilpailun arviointi- ja neuvotteluvaihe on nyt valmis ja voittajaksi on valittu Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus Vannas.

Kaikki suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailuun toimitetut ehdotukset ovat esillä näyttelyssä osoitteessa Kansakoulukatu 3, Helsinki, Areena-kerroksessa maanantaista 30.9. perjantaihin 18.10. saakka.

Tiedote 27.9.2019

Arvostelypöytäkirja ja suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun ehdotukset

Sijainti ja lähiympäristö

Helsingin uudessa yleiskaavassa Haapaniemenkatu 4 kuuluu kantakaupunki C2-alueeseen, jossa kohtaavat erilaiset toiminnot: asuminen, kauppa, toimitilat, hallinto ja julkiset palvelut sekä puistot, virkistys- ja liikuntapalvelut sekä kaupunkikulttuuri.

 • Sijainti joukkoliikennekaduksi muuttuvan Hämeentien ja itäisen valtaväylän Sörnäisten rantatien välissä
 • Matkaa Hakaniemen ja Sörnäisten metroasemille noin 600m
 • Hämeentiellä ja Hakaniementorilla runsas raitiovaunu- ja bussiliikennetarjonta
 • Suunniteltu Pisararata toisi alueelle noin 80 000 joukkoliikenteen käyttäjää vuorokaudessa ja kytkisi Hakaniemen Helsinki–Vantaan lentoasemaan sekä valtakunnalliseen rautatieverkostoon

 • Tontin koko 6 290 m2
 • Toimitilaa vähintään 15 000 k-m2

Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu

Haapaniemenkatu 4:n tontille on julistettu suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu marraskuussa 2018. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa pyydetään suunnitelmat ja indikatiiviset tarjoukset.

Kilpailuehdotuksessa on huomioitava ennen kaikkea suunnitelman suhde ympäröivään kaupunkirakenteeseen ja kaupunkikuvaan. Kilpailuehdotusten odotetaan tukevan tulevaa kaupunkikehitystä uutta luovassa hengessä.

Paikka on kaupunkikuvallisesti merkittävä, joten kilpailussa korostetaan erityisesti arkkitehtonista laatua, joka vahvistaa alueen identiteettiä. Samalla korostetaan toiminnallisuuta ja kiinnitetään huomiota katutason suunnitteluun. Tontille toivotaan erityisesti kadulle avautuvia liiketiloja. Toteuttamisratkaisuissa kiinnitetään huomiota teknis–taloudellisiin näkökohtiin sekä kestävään kehitykseen.

Tontin nykyinen rakennusoikeus on 20 900 kerrosneliömetriä. Kilpailualueelle tulee sijoittaa vähintään 15 000 kerrosneliömetriä toimitilarakentamista. Kilpailija voi halutessaan esittää tontille lisäksi sopivaksi katsomansa määrän muuta rakentamista ja toimintoja, esimerkiksi asuntoja.

Aikataulu

 1. Kilpailuaika päättyy

  3.4.2019

 2. Kilpailun ratkaisu

  Kesä 2019

 3. Asemakaavan muutos

  2019-2020

 4. Tontin myynti

  2020

 5. Rakennus valmis

  2022-2023

Tällainen on Haapaniemenkatu 4

"Tulevaisuudessa Haapaniemenkadun tontti on keskellä Helsingin kaupunkirakennetta. Alueelle syntyy paljon asuntoja, työpaikkoja, kulttuuritarjontaa ja koulutusta."

Tervetuloa tutustumaan alueeseen Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainion ja Helsingin kaupungin kaavoittajan, arkkitehti Perttu Pulkan opastuksella!

Lue lisää

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio
+358 50 439 1337
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Helsingin kaupunki
Arkkitehti Perttu Pulkka
+358 9 93103 7465
etunimi.sukunimi@hel.fi

Uutta Helsinkiä
Taideyliopiston uudisrakennus