Kiasman korjauksen kulisseissa 2, huhtikuu 2021
Tervetuloa tutustumaan Kiasman peruskorjauksen kulisseihin. Tässä uutiskirjeessä kerromme urakan ajankohtaisten uutisten lisäksi siitä, mitä tarkoittaa se, että Kiasma on Senaatin vastuusuojelukohde. Toisena aiheena on kiertotalous ja Kiasman julkisivun sinkkipellin kierrättäminen uusiin kohteisiin. Ota Kiasman työmaa seurantaan myös FB:ssä, Twitterissä ja Instagramissa.
Kiasman museonjohtaja Leevi Haapalan terveiset
Pakkasimme Kiasman toimistot alkuvuodesta laatikoihin ja muutimme väistötilaan, avoimeen lasiseinin jaettuun toimistoon Erottajalle. Tekniikan, valokuvaamon ja konservoinnin tiimit jatkavat työtään museon kellarikerroksessa hyvässä sovussa urakoitsijan rakennusporukan kanssa. Yksi suurin muuttokohde oli kirjasto museon viidennessä kerroksessa tuhansine niteineen, suurin osa kirjoista on nyt varastossa odottamassa ensi vuotta.
Kiasman ohjelmistosuunnittelu on hyvässä vauhdissa. Kansainvälinen meganäyttelymme ARS22 avaa peruskorjatun museon huhtikuussa 2022. Noin 40 taiteilijaa ympäri maailmaa suunnittelee parhaillaan kuraattoriemme kanssa näyttelyä. Matkustusrajoitukset on luoneet uuden tilanteen taideteosten valinnalle. Etäkokoukset ja -tapaamiset, ladattavat kuvatiedostot ja videolinkit sekä taiteilijoiden, gallerioiden ja taidemuseoiden kotisivut ovat tärkeitä juuri nyt. Pilvipalveluihin ladatut tuhansien matkakuvien koosteet koronaa edeltävältä ajalta eri maanosiin ovat helpottaneet osaltaan suunnittelua.
Tällä hetkellä tarkastelemme Kiasmaa pääosin pohjakaaviokuvien ja 3D-mallinnoksen kautta. Tosin moni meistä osaa mielessään navigoida huoneesta toiseen museon sisällä ja seuraa innolla myös Kiasman työmaa -ryhmää Facebookissa.
Odotankin seuraavaa vierailua Kiasmaan, sitä että pääsen kurkistamaan museon rakenteisiin seinien ja kattojen sisälle. Hienoa saada ymmärrys nykyisen korjausrakentamisen haasteista ja ratkaisuista. Erityisen ilahtuneita olemme olleet hyvästä materiaalien kierrätyksestä.
Terveisin, Leevi Haapala
Ajankohtaista urakassa
- Sääsuojat ja työmaa-aita on saatu valmiiksi
- Julkisivun uusien rakennekerrosten rakentaminen on aloitettu
- Sisätiloissa on aloitettu keittiön ja teatterimekaniikan purkutyöt
- Seuraavaksi aloitetaan kaarevan katon rakenteiden tekeminen ja alumiinilevyjen purkutyöt suorilla seinäosuuksilla
- Sisätiloissa aloitetaan muun muassa seinärappausten purkutyöt
Kiasman korjauksessa pilotoidaan modernin suojelua
Yksi Senaatin tehtävistä on vaalia valtion rakennusperintöä. Senaatin hallinnassa olevista arvokiinteistöistä on virallisesti suojeltu noin 600. Tämän lisäksi Senaatilla on useita vastuusuojelustatuksen saaneita kohteita, joita hoidetaan ja korjataan samojen periaatteiden mukaisesti kuin virallisestikin suojeltuja kohteita. Tärkeä asiantuntijakumppani tässä työssä on Museovirasto.
Yliarkkitehti Johanna Hakanen Museovirastosta kiittää Senaattia siitä, että Senaatti on lähtenyt kehittämään myös uudempien arvorakennusten vapaaehtoista suojelua.
– Se, mikä on ajallisesti lähellä, on usein myös haavoittuvaa. Emme tässä ajassa välttämättä näe kaikkia arvoja, ja siksi on tärkeää kohdella myös uudempia kohteita kuin ne olisivat suojeltuja, Johanna Hakanen pohtii.
Kun aktiivisessa käytössä olevia uudempia rakennuksia ylläpidetään tekemällä jatkuvasti korjauksia, on Hakasen mukaan vaarana niin sanottu lumipalloefekti: sarja näennäisesti pieniä muutoksia saattaakin miltei huomaamatta peittää alleen modernille arkkitehtuurille tyypillisiä herkkiä piirteitä.
Kansallisgallerian kiinteistöpäällikkö Harri Toivonen toteaakin, että hankkeen kaikilla osapuolilla, niin Senaatilla rakennuksen omistajana kuin Kansallisgallerialla rakennuksen käyttäjänä, on yhteinen tavoite: varjella rakennustaiteellisesti arvokkaan rakennuksen alkuperäisen suunnitelman mukaista ulkoasua ja materiaaleja.
– Vaikka kyse onkin taidemuseosta, tulee osa museovieraista katsomaan myös itse rakennusta ja jo siksikin alkuperäisten piirteiden suojelu on tärkeää, Harri Toivonen sanoo.
Lue koko vastuusuojelua käsittelevä artikkeli tästä linkistä.
Kiasman julkisivun vanha sinkkipelti saa uuden elämän Göteborgissa ja Vantaalla
Nykytaiteen museo Kiasman peruskorjaushankkeessa kunnostetaan muun muassa rakennuksen vesikatot ja julkisivut. Julkisivun ulkoverhoilussa käytetty sinkkipelti kierrätetään uusiokäyttöön Chalmersin yliopiston observatorioon Göteborgissa ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-pienasemaan Vantaan Koivukylässä. Kiertotalouteen liittyvät tavoitteet ovat osa Senaatin ympäristövastuuta.
Senaatin rakennuttajapäällikkö Selja Flink kertoo, että sinkkipeltiä käytetään Keski-Euroopassa paljon sekä vesikatoissa että julkisivuissa. Sinkkipellin suosiota selittää sen huoltovapaus: sinkkiä ei tarvitse maalata, koska sinkin pintaan syntyvä patina suojaa sitä. Kiasmassa käytetty sinkkipelti eroaa Suomessa yleensä käytetystä sinkillä pinnoitetusta teräspellistä siten, että siinä on vain alle prosentti muita metalleja.
– Siksi se sopii myös kierrätykseen hyvin. Tavallisin tapa kierrättää sinkki on sulattaa se uuden pellin raaka-aineeksi, mutta kun pelti käytetään peltinä, säästyy sulattamiseen vaadittava energia, Selja Flink täsmentää.
Lue koko sinkkipellin kierrätyksestä kertova juttu tästä linkistä.
Kiasman rakentamisen historiaa kuvina
Hanke lyhyesti
Nykytaiteen museo Kiasman vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaushanke toteutetaan vuonna 2021. Peruskorjaushankkeen aikana myös näyttelysaleissa tehdään kunnostustöitä, joiden tavoitteena on parantaa niin taiteen esittämisen kuin sen kokemisen edellytyksiä.
Kiasma on Senaatti-kiinteistöjen vastuusuojelukohde, jonka peruskorjauksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin restaurointikohteissa. Hankkeen kustannusarvio on 23 milj. euroa. Rakennuttamisesta ja peruskorjauksen kustannuksista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt. Pääurakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola.
Museo on suljettu yleisöltä remontin ajan. Kiasma avautuu suunnitelmien mukaan yleisölle keväällä 2022 kansainvälistä nykytaidetta esittelevällä ARS22-näyttelyllä.
Lue lisää: senaatti.fi/kiasmankorjaus