Siirry sisältöön

Rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki

Kulttuurihistoriallisten rakennusten ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista

Historiallinen Turun Akatemiatalo on rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäen uran ikimuistoisimpia projekteja. Siinä yhteiskuntavastuuajattelu vaikutti lattiamateriaalin valinnasta patsaan varjelemiseen.

”Myös kulttuurihistorialliset asiat kuuluvat meillä yhteiskuntavastuuseen. Olen huomannut, että asiakkaammekin ovat todella kiinnostuneita kulttuurihistoriasta, luonnosta ja kestävästä kehityksestä.

Turun Akatemiatalo on suojeltu arvokiinteistö, joten Museovirasto oli mukana sen peruskorjauksen suunnittelussa alusta lähtien. Aiemmin oli jo laadittu rakennushistoriaselvitys. Arvorakennuksen peruskorjaukseen liittyi monia haasteita, joten jokainen työvaihe raportoitiin tarkasti. Jos vanhaa seinää porattiin, samalla dokumentoitiin, mitä siellä näkyi ja mitä seinälle tehtiin.

Tehtävänämme on rakentaa terveellisiä, turvallisia ja esteettömiä tiloja ja työpaikkoja. Asioista on päättämässä useita osapuolia ja yhteistyökumppaneita, mikä merkitsee joskus myös kompromisseja.

Akatemiatalon materiaaleja valitessamme pohdimme, voimmeko käyttää lattioissa linoleumia, jota rakennuksessa jo vanhastaan oli. Uusiin rakennuksiin emme sitä välttämättä laittaisi. Päädyimme siihen, että lattiat ovat etupäässä puuta ja parkettia, mutta linoleumiakin sallittiin. Talon kolmas kerros on moderni toimisto tekstiilimattoineen. Kaikkien materiaalien pitää olla hajuttomia ja M1-luokiteltuja, ja niitä pitää hoitaa oikeilla aineilla.

Luonnon monimuotoisuus on melko uusi puoli yhteiskuntavastuussa. Luontoselvityksissä tutkimme muun muassa, millaista kasvistoa ja linnustoa tontilla on – tai onko alueella vaikkapa lepakoita. Akatemiataloa korjatessamme varjelimme myös, että kukkaistutukset ja suojellun puiston keskellä oleva patsas säilyvät hyvässä kunnossa.”