Uusi sopimusmalli tuo Valterille huolettoman valaistuksen
Valteri-koulun Helsingin toimipiste saa uuden ja älykkään valaistusjärjestelmän ensi kesänä. Erityislaatuiseksi hankkeen tekee se, että siinä sovelletaan Senaatti-kiinteistöissä kehitettyä talotekniikkapalvelun sopimusmallia ensimmäistä kertaa.
Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva Valterin Ruskis-toimipiste tarjoaa koulupaikan erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kun tämä lukuvuosi päättyy kesäkuun alussa, koulussa aloitetaan valaistushanke ja valmista pitäisi olla juhannuksena. Hankkeessa säästyy sekä aikaa että monta välivaihetta, sillä kiinteistön omistava Senaatti-kiinteistöt teki valaistuspalvelun tuottajan kanssa aivan uudenlaisen seitsemänvuotisen palvelusopimuksen.
Emme osta vain valaisimia asennettuina, vaan palvelupaketin, johon sisältyy myös paljon älyä eli jatkuvaa valaistuksen valvontaa ja toiminnan ylläpitoa. Maksamme säännöllistä kuukausimaksua, kun kaikki toimii niin kuin sopimuksessa on sovittu”, Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Antti Kuronen kertoo.
Juuri Kuronen ideoi ja toteutti uuden palvelusopimusmallin. Idea syntyi yli 30-vuotisen uran tuomasta kokemuksesta.
”Turhan usein joudumme urakan valmistuttua kiistelemään siitä, kuka korjaa ja korvaa lopputuloksesta löytyvät mahdolliset viat ja puutteet. Rakentamisen laadun heikkoudesta keskustellaan jatkuvasti julkisuudessa. Aloin miettiä, miksi parhaan mahdollisen laadun tekeminen ei voisi olla kaikkien yhteinen päämäärä. Siksi kehitin sopimusmallin, jossa molemmat osapuolet sitoutuvat laadukkaaseen lopputulokseen ja kokonaisen palvelun tuottamiseen.”
Työn tekijä vastaa virheistä
Antti Kurosen mielestä pelkät kaupalliset sopimusintressit ohjaavat prosessia aivan liikaa ja lopputuloksen mahdollisista puutteista haetaan vastuuseen liian montaa osapuolta suunnittelijasta tuotteen jälleenmyyjään saakka.
Uudessa palvelumallissa vastuu työn laadusta on laatulupauksen antaneella tekijällä. Se ei saa työstään rahaa, ellei lopputulos ole sovitun mukainen ja pysy sellaisena. Työn tilaaja ei siis joudu maksamaan huonosti tehdystä työstä huolto- tai korjauslaskuja koko elinkaaren aikana.
”Kilpailutuspäätökset tulee tehdä halvimman eduksi. Se ei saa kuitenkaan tapahtua laadun kustannuksella, vaan laadun tulisi olla tilaajan ja tekijän yhteinen päämäärä. Nykyinen takuukäytäntö lukemattomine ehtoineen keskittyy liikaa vastuun siirtämiseen ja rajaamiseen – sen sijaan, että vastuu kannetaan yksiselitteisesti, jos työn laadusta tulee erimielisyyksiä.”
Rakentamisen mahdollisten laatuvirheiden korjausprosessi kaikkine sivukuluineen ja vaikutuksineen aiheuttaa Kurosen mukaan Senaatti-kiinteistöille ja sen asiakkaille vuosittain tarpeettomia kuluja ja hankaluuksia. Uusi sopimusmalli helpottaa huomattavasti ylläpitoa, sillä rakennusten käytettävyyskatkot jäävät mahdollisten virheiden selkeän korjausvastuun ansiosta vähäisiksi.
Malli sopii kymmenille talotekniikka-alueille
Mallin käytettävyyden kehitystyö muille talotekniikan osa-alueille jatkuu. Uutta palvelumallia voisi Kurosen mukaan soveltaa talotekniikan kaikille eri osa-alueille, esimerkiksi rikosilmoitinjärjestelmän tai varavoiman ostamiseen, hissiremontteihin tai vaikka kunnan pururadan valaistuksen uusimiseen. Senaatti-kiinteistöillä on jo aihiot kahdesta seuraavasta valaistuskohteesta, joista pyritään järjestämään lähiaikoina tarjouskilpailu.
”Tänä vuonna olemme tehneet Valterin valaistussopimuksen lisäksi sopimuksen paloilmoitinjärjestelmän uusimisesta eräässä toisessa kohteessa. Uudisrakennushankkeissa sopimus toimii, jos projekti toteutetaan allianssimallilla.”
Allianssimalli on yksi Senaatti-kiinteistöjen suurimpien hankkeiden toteutusvaihtoehto. Siinä hankkeen onnistumista seurataan mittareilla, jotka liittyvät esimerkiksi aikataulussa ja budjetissa pysymiseen, työturvallisuuden toteutumiseen sekä talousrikollisuuden torjuntaan.
Puolentoista vuoden kehittelyn tulos
Antti Kuronen haki palvelusopimusmalli-idean toteuttajiksi kumppaneita Suomen Valoteknisen Seuran ja TEKESin, nykyisen Business Finlandin, yhteistilaisuuksissa.
Yhteistyökumppaniksi valikoitui Greenled Oy, jonka kanssa sopimusmallia kehitettiin puolitoista vuotta. Yhtiön kehitysjohtaja Vesa Vähänen toi projektiin näkemyksen siitä, mihin kaikkeen tuottajapuoli on valmis sitoutumaan uudessa mallissa.
Kuronen ja Vähänen tiivistivät yhdessä palvelumallin lopulta A4-kokoiselle arkille mahtuvaksi sopimustekstiksi. Vähänen arvioi työtä ja sen tulosta hyvin myönteisesti.
”Senaatti-kiinteistöt on edelläkävijä, joka ymmärtää pitkän aikajänteen kiinteistökehityksen ja kumppanuuden erinomaisella tavalla. Greenledin kannalta voisi tietenkin pitää omituisena, että olemme olleet kehittämässä mallia, josta meidän kilpailijamme voivat hyötyä. Senaatti pyytää valaistustarjoukset jatkossa hyvin yksinkertaisesti ja uskon, että oma konseptimme on kilpailukykyinen.”
Lisätietoja: Senaatti-kiinteistöt, talotekniikan asiantuntija Antti Kuronen antti.kuronen@senaatti.fi