3+1 vinkkiä: Näin seisot itsesi terveemmäksi
Miksi istua päivät pitkät, kun seisoakin voi? Seisominen ja jaloittelu työpäivän aikana pistävät lihakset töihin ja veren kiertämään.
Miksi istua päivät pitkät, kun seisoakin voi? Seisominen ja jaloittelu työpäivän aikana pistävät lihakset töihin ja veren kiertämään.
Toimistotyössä päivä kuluu helposti työpöydän ääressä istuen. Osa työpäivästä kannattaa kuitenkin olla seisaaltaan, sillä seisominen vähentää liikuntaelinten kuormitusta ja lisää jonkin verran perusaineenvaihduntaa.
Työfysioterapeutti Jaana Iisakkila kertoo, kuinka töiden ääressä voi lähes huomaamatta edistää omaa terveyttä ja hyvinvointia.
”Hyvässä seisoma-asennossa seistään keskiasennossa, jalat vierekkäin tai hieman kuin käyntiasennossa, polvet eivät saa olla lukossa taakse yliojennettuina, vaan joustavina. Samoin kuin istuen työskennellessä on seisominenkin hyvä katkaista välillä muutamalla askeleella vaikka printterille tai juomavettä hakemaan.”
Sähköpöydän ääressä on helppo vaihdella työasentoja päivän mittaan.
”Sähköpöytä monilla onkin jo käytössä, mutta sen säädettävyyttä ei hyödynnetä tarpeeksi. Huomattavasti enemmän voitaisiin työskennellä seisten.”
”Puhelut voi puhua seisten, portaat kulkea jalan hissin sijaa ja tauoilla juoda kahvi seisten. Myös palavereissa ja infotilaisuuksissa voitaisiin antaa lupa seistä, jos se suinkin on mahdollista. On hyvä muistaa, että kunnossa pysyminen kannalta hyvä ryhti ja liikunta ovat avaintekijöitä.”
”Parasta olisi työskennellä päivän mittaan sekä istuen että seisten, ei kuitenkaan niin, että aamupäivän seisoo ja iltapäivän istuu, vaan vuorotellen pitkin päivää kumpaakin. Työtehon ja vireydenkin on todettu olevan parempi, kun vuorotellaan istumista ja seisomista.”
Istuakin voi monella tapaa. Kun työtuoli ja istuma-asento ovat kunnossa, istuminen kuormittaa kehoa mahdollisimman vähän
”Hyvässä työtuolissa korkeus, istuimen syvyys ja kaltevuus sekä selkänojan korkeus ja kallistukset ovat säädettävissä, mielellään siinä on keinumekanismi sekä kyynärtukien mahdollisimman laaja säätö. Työtuolissa istutaan oikein, kun ollaan keskiasennossa, molemmat jalat tukevasti maassa, ryhti suorana.”
Tutkimusten mukaan paikallaan istuminen on kohtalokasta. Istuessa lihakset eivät joudu tekemään työtä kannattelemalla kehoa, mistä seuraa verenkierron ja aineenvaihdunnan hidastumista.
»Kuona-aineet jäävät elimistöön, lihakset happamoituvat ja kipuja aistitaan eri puolilla kehoa. Kipujen takia lihakset jännittyvät entisestään, mikä edelleen heikentää verenkiertoa ja noidankehä on valmis. Jos istuma-asento on vielä huono, etukumara ja lysy, jalka toisen päällä tai jalat puolihuolimattomasti, kertautuvat vaikutukset», työfysioterapeutti Jaana Iisakkila sanoo.
Istumisen onkin todettu lisäävän riskiä liikapainoon, sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen, tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin sekä ennenaikaiseen kuolemaan. Seisominen sen sijaan vähentää liikuntaelinten kuormitusta ja lisää jonkin verran perusaineenvaihduntaa.
Artikkeli perustuu Kontrahti-lehden numerossa 1/2015 ilmestyneeseen juttuun ”Seisomalla terveemmäksi”.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?