Joensuun oikeus- ja poliisitalolle valmistuu Senaatin suurin aurinkovoimala
Kuvituskuva.
Valtion kiinteistöistä ja toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Joensuun oikeus- ja poliisitalon katolle tähän mennessä suurimman aurinkovoimalansa. Sen tuotantoteho on 99,85 kW ja vuosituottoarvio on 84 000 kWh, mikä vastaa noin 40 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Alle 90 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Joensuun oikeus- ja poliisitalon aurinkovoimala on osa Senaatin aurinko-ohjelmaa.
Aurinkovoimala saadaan käyttöön vielä vuoden 2020 aikana. Aurinkopaneeleja asennetaan noin 300 ja niiden asennustyöt käynnistyvät viikolla 49. Työt toteuttaa Suomen suurin aurinkovoiman kokonaistoimittaja Lem-Kem Oy, jonka kanssa Senaatti on sopinut valtaosan valtakunnallisista asennuksista.
Alkusyksystä Joensuun poliisille valmistui myös kahdeksan sähköautojen latausasemaa virka-autoille. Katolla olevasta voimalaitoksesta saatavalla sähköenergialla voidaan vuodessa ajaa sähköautoilla yli 400 000 kilometriä.
Joensuun oikeus- ja poliisitalolla tehdyt ratkaisut tukevat yhteisiä kestävän kehityksen tavoitteita ja hiilijalanjäljen pienentämistä.
Senaatti kasvattaa paikkaansa aurinkovoimaloiden tuottajana
Senaatin tavoitteena on kasvattaa aurinkosähkön tuotantoa vuoteen 2022 mennessä hankkimalla noin 50 uutta aurinkovoimalaa. Tavoitteena on nostaa tuotantoteho vuoteen 2022 mennessä viiteen megawattipiikkiin, eli 20-kertaistaa tuotanto. Sen seurauksena Senaatti tulee olemaan yksi merkittävimmistä aurinkosähkön tuottajista Suomessa. Senaatin nykyiset aurinkosähkövoimalat tuottavat virastotalon sähkönkulutuksen verran vuodessa.
Vuosittain Senaatti investoi noin miljoona euroa olemassa olevien kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin. Tavoitteena on asentaa paneelit kaikkiin uusiin rakennuksiin rakennushankkeiden yhteydessä. Senaatin hallinnoimien kiinteistöjen katoilla eri puolilla Suomea on nyt 13 aurinkovoimalaa, ja määrä kasvaa koko ajan. Ensi vuonna tehdään vähintään 16 aurinkovoimalan asennusta.
”Lumentulon viivästymisestä johtuen asennuksia voidaan tehdä vielä marras-joulukuussa ja olemme saavuttamassa tavoitteen 15:n uuden aurinkovoimalan asennuksesta tälle vuodelle”, kertoo Senaatin aurinko-ohjelmasta vastaava Pasi Hyyppä.
Senaatti-kiinteistöt on sitoutunut Suomen valtion päästövähennystavoitteisiin. Senaatin ylläpitämien kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä on onnistuttu vähentämään merkittävästi parantamalla energiatehokkuutta ja tilatehokkuutta sekä kasvattamalla uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Vuosien 2014 – 2019 aikana Senaatti-kiinteistöjen ylläpitämän kiinteistökannan ominaishiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 65 %.
Lisätietoja:
Pasi Hyyppä, Etelä-Suomen alueen talotekniikkaryhmän päällikkö, Senaatti-kiinteistöt, pasi.hyyppa@senaatti.fi, p. 040 722 4918
Ville Silvast, kiinteistöpäällikkö, Senaatti-kiinteistöt, ville.silvast@senaatti.fi, p. 040 151 4290