Siirry sisältöön

Moottorien pärinästä tyylikkääseen loft-asumiseen

Helsingin Autokomppaniaa aikoinaan palvelleet Taivallahden kasarmit seisoivat pitkään tyhjillään, kunnes ne saivat keväällä 2016 uuden elämän. Auratum Kiinteistöt kunnosti Senaatin myymän historiallisen ja suojellun kaupunkikasarmin uniikeiksi loft-asunnoiksi ja töölöläisten toivomaksi ruokakaupaksi.

Mechelininkatu ja Pohjoinen Hesperiankatu, Taka-Töölö, Helsinki

Naisarkkitehtien kaupunkikasarmi

Taivallahden kasarmit on Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva alue, jossa on toiminut aiemmin Helsingin Autokomppania. Klassista bauhaus-tyyliä edustavat funkkisrakennukset ovat arkkitehti Martta Martikaisen suunnittelemat, ja ne valmistuivat vuosina 1934–1938. Vuonna 1939 miehistökasarmien yhteyteen nousi arkkitehti Märtha Lilius-Tallrothin suunnittelema korjauspaja. Armeijan Autokomppania toimi tiloissa vuoteen 2003 asti, jonka jälkeen rakennuksen jäivät pääosin tyhjilleen. Alueelle jäi vain Kaartin soittokunta, joka sekin siirtyi Santahaminaan vuonna 2012. Kasarmit ovat Museoviraston suojelemia, ja Museovirasto on listannut ne valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. Kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö Docomomo on valinnut kasarmit modernin arkkitehtuurin merkkikohteeksi Suomessa.

 

Saneeraus onnistui, kun löysimme oikean ostajan

On ollut hienoa seurata, kuinka Helsingin Autokomppanian entiset kasarmit ovat saaneet nyt uuden elämän ja kaupungin keskustassa olevat arvokkaat rakennukset on kunnostettu uuteen loistoonsa. Kun puolustusvoimien toiminta Töölössä päättyi, kasarmialue jäi kymmeneksi vuodeksi tyhjilleen ja rakennukset pääsivät pahasti rapistumaan. Eihän tällainen suojeltu kohde – vaikka sijainti on hyvä ja rakennukset arvokkaat – ole myyntikohteena helppo. Jo pelkästään rakennushistoriallisesti arvokkaan kohteen käyttötarkoituksen muutos vie aikaa useamman vuoden. Olen tyytyväinen, että kasarmeille löytyi oikea ostaja, joka halusi saneerata rakennukset niiden historiaa kunnioittaen. Teimme kaupat Auratum Kiinteistöjen kanssa loppuvuodesta 2013. Näin näkyvällä paikalla olevan rakennuskannan uudistaminen ja korjaaminen on yhteiskuntavastuun kantamista mitä suurimmassa määrin. Me Senaatilla haluamme olla mukana synnyttämässä uutta ja uudistamassa kaupunkia.

 

Uniikki historia ja keskeinen sijainti

Yksi tunnuslauseistamme on, että näemme mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät näe. Huonoon kuntoon päässeen kasarmialueen kunnostaminen oli Auratumille mittava hanke, mutta tiesimme pystyvämme hoitamaan sen. Taivallahden kasarmia on sanottu aikoinaan Pohjoismaiden upeimmaksi ja ajanmukaisimmaksi, ja meitä kiinnosti uniikin historian lisäksi keskeinen sijainti. Hankkeemme onnistumisesta iso kiitos kuuluu Senaatille, joka pystyi joustamaan, kun tarvitsimme hieman lisäaikaa. Myös suurimmat vuokralaiset – Kesko ja Mikeva – olivat ilahduttavan kärsivällisiä. Ratkaisevaa oli sopimus Veritas Eläkevakuutuksen kanssa, joka lupautui ostamaan entisen autohallin ja miehistökasarmin remontin valmistuttua. Saneerauksessa oli isot riskit, ja monta kertaa tuli tunne, ettei tästä tule mitään. Seuraavalla viikolla taas ajatteli, että tästähän tulee tosi hieno. Näin jälkikäteen olen iloinen, että lähdimme hankkeeseen mukaan.

Janne Hietala, rakennuttajajohtaja, Auratum Kiinteistöt

Loft-koteja omalla pihalla ja kaivattu kauppa

Vanhan kasarmialueen herättäminen henkiin on hieno asia koko Töölölle, ja olemme saaneet siitä paljon kiitosta. Töölöläiset olivat seuranneet funkkisrakennusten kohtaloa vähän huolissaankin, sillä kiinteistö oli kärsinyt vesivahinkoja ja ulkoseinien rappaukset olivat paikoitellen putoilleet. Hanke alkoi pilaantuneen maaperän puhdistamisella – olihan korttelissa toiminut Autokomppanian korjaamo ja polttoaineen jakelupiste. Pääurakoitsijaksi vaativaan työhön valitsimme Firan. Taivallahden alue koostuu kolmesta osasta. Isossa autohallissa toimii K-Supermarket ja nelikerroksisessa kasarmirakennuksessa Mikevan hoivakoti. Samassa rakennuksessa ovat vuokralla myös Töölön seurakunta ja Ravintola Kaarti. Kaartin soittokunnan entiseen rakennukseen remontoimme asunto-osakeyhtiö Töölön Pasuunan: rakennuksessa on muun muassa 15 avaraa loft-huoneistoa omalla pihalla, mikä on ainutlaatuista – kovinkaan monesta töölöläisasunnosta ei omaa pihaa löydy.

Janne Hietala, rakennuttajajohtaja, Auratum Kiinteistöt

Lisää kiinnostavia referenssejä

Anna palautetta