Siirry sisältöön
Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM, referenssi, pääkuva Heidi Nummela ja Mika Kankainen työ- ja elinkeinoministeriössä

TEM: Arvorakennus taipui hienosti monitilaympäristöksi

Työ- ja elinkeinoministeriö halusi uudistaa työtapojaan ja tehostaa tilankäyttöä. Muutto neljästä eri pisteestä saman katon alle Aleksanterinkadulle pudottaa merkittävästi kustannuksia.

Katso kaikki

Aleksanterinkatu 4–10, Helsinki

Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM ministeriön kahvio jossa suuri kristallikruunu, mies ja nainen tiskin edessä

Hyvä sisäilma ja turvallisuus keskiössä

Tavoitteena oli rakentaa työ- ja elinkeinoministeriölle modernit ja laadukkaat työtilat – vanhaa kunnioittaen. Saneerauksessa korostettiin hyvää sisäilmaa sekä turvallisuusratkaisuja. Hankkeen juuret yltävät ministeriön ja Senaatin vuonna 2009 tekemään yhteistoimintasopimukseen, jonka tavoitteena oli selvittää ministeriön tarpeet. Tuolloin neljässä eri osoitteessa työskentelevän henkilökunnan kaavailtiin sijoittuvan kahteen perusparannettavaan rakennukseen, Eteläesplanadi 4:ään ja Aleksanterinkatu 4–10:een. Matkan varrella suunnitelmia tarkennettiin senkin vuoksi, että alkuperäisen työympäristökonseptin valmistuessa ministeriössä oli 650 työntekijää, kun nykyisin heitä on 400. Myös työvälineet ja työnteon tavat ovat muuttuneet radikaalisti. Niinpä ministeriölle suunniteltiin uusi tilaratkaisu, jossa kaikki toiminnot sijoittuvat Aleksanterinkadulle.

Mika Kankainen, asiakaspäällikkö, Senaatti-kiinteistöt

Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM Mika Kankainen

Kahden vaiheen remontti

Työ- ja elinkeinoministeriön käytössä oleva uusklassinen empirerakennus on Museoviraston suojelema. Rakennuksen historian laajin perusparannus aloitettiin Senaatti-kiinteistöjen johdolla vuonna 2015, ja noin 21 miljoonaa euroa maksanut remontti toteutettiin kahdessa vaiheessa. TEM:n väki työskenteli tämän ajan sekä Eteläesplanadilla että Aleksanterinkadulla sillä puolella rakennusta, joka ei ollut remonttityömaana. Ullakon ilmanvaihdon kolmea konehuonetta laajennettiin ja yksi uusi rakennettiin, jotta modernille tekniikalle saatiin riittävät tilat. Myös välipohjat puhdistettiin ja niistä poistettiin vanhat eristeet, kuten merihiekka ja sammaleet. TEM:n henkilökunta muutti uusiin tiloihin lokakuussa 2018. Senaatti on vuokrannut tilat valtioneuvoston kanslialle avaimet käteen -periaatteella valmiiksi kalustettuina, sillä VNK vastaa keskitetysti ministeriöiden toimitila-asioista.

Mika Kankainen, asiakaspäällikkö, Senaatti-kiinteistöt

Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM Aino Jalonen

Vanhasta hieno monitilaympäristö

Suurin haaste remontissa oli, miten 200-vuotisen arvorakennuksen tilat taipuvat nykyaikaiseen työskentelyyn – mutta kokemuksemme mukaan ne tekevät sen yllättävän hyvin. Usein vanhoissa taloissa on monitiloiksi sopivia saleja: yksi on hiljaisen työn alue ja toinen esimerkiksi vuorovaikutteisempi tila. Myös talon loistokkuus haluttiin tuoda jokaisen työntekijän koettavaksi: arvokkaimmat osat muutettiin henkilökunnan kahvioksi ja kokoustiloiksi. Muutokseen vaikutti vuonna 2015 perustettu valtioneuvoston hallintoyksikkö, joka vastaa keskitetysti ministeriöiden tila-asioista. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa kaikki ministeriöt työskentelevät nykyistä yhtenäisemmissä tiloissa valtioneuvostokampuksella, valtioneuvoston linnan läheisyydessä. Kun välimatkaa on vain muutama kortteli, ministeriöiden sisäisen yhteydenpidon lisäksi myös rajat ylittävä yhteistyö toimii joustavammin.

Aino Jalonen, toimialajohtaja, valtioneuvoston kanslia

Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM Heidi Nummela

Väki viihtyy ja kustannukset laskevat

Pienen totutteluvaiheen jälkeen henkilökuntamme on kotiutunut uusiin tiloihin hyvin. Sopeutumiseen vaikutti sekin, että moni ehti työskennellä monitilassa jo Eteläesplanadilla. Muutoksessa henkilöstöä tuettiin järjestämällä työpajoja ja tiedottamalla avoimesti remontin vaiheista. Kuuntelimme ja keskustelimme yhdessä peloista, huolista ja kysymyksistä. Eri osastoilta valitut muuttokummit toimivat tärkeinä viestinviejinä ja viestintuojina. Nyt väki kiittelee kauniita, toimivia ja raikkaita tiloja, ja työpisteitä on riittänyt jokaiselle. Saman katon alle muuttamisen ansiosta TEM:n vuokrakustannukset laskevat 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt Aleksanterinkatu 4–10:n vuokra ilman kalusteita ja turvalaitteita on 2 miljoonaa euroa. Vuokrattu pinta-ala pieneni noin 70 prosenttia, minkä ansiosta myös siivous- ja energiakustannukset laskevat merkittävästi.

Heidi Nummela, henkilöstö- ja hallintojohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö

Senaatin palvelut

Lisää kiinnostavia referenssejä

Anna palautetta