
Turun Pihlajaniemen ensimmäisten asuinkortteleiden toteuttajakumppanit
Senaatti-kiinteistöt järjesti yhteistyössä Turun kaupungin kanssa laatu- ja hintakilpailun Turun Pihlajaniemessä sijaitsevan kolmen asuinkerrostalokorttelin toteuttamisesta syksyllä 2020. Kilpailun voittajien kanssa alkava kolmen korttelin kumppanuuskaavoitus aloittaa uuden Pihlajaniemen merellisen ja luonnonläheisen kaupunginosan toteuttamisen.
Kilpailun voittajiksi ja pohjoisosan ensimmäisten korteleiden toteuttajakumppaneiksi valittiin kolme ehdotusta.
Niemikortteli

Kortteli 1. Pohjola Rakennus Oy Suomi. Yhteistyökumppanina NREP Oy. Suunnittelija Schauman Arkkitehdit, ”Niemikortteli”
Pihlajaniemen aloituskortteli 1 sijoittuu näkyvälle paikalla Vähäheikkiläntien ja Rykmentintien risteykseen. Suunnittelun lähtökohtana on ollut muodostaa kaukomaisemallisesti yhtenäinen ja rauhallinen umpikorttelirakenne, jonka rikas sisäpihamaailma on pyhitetty sen asukkaille.
Niemikorttelin tasoilla leikittelevä konsepti rajaa pihasta aktiivisen ja passiivisen osan. Korkeammat terassitasanteet korttelipihan itäsivulla on koroltaan sekä pihajärjestelyiltään kaukana aktiivisesta katumaailmasta sekä sisäpihan leikkialueista. Sisäpihan aktiivinen puoli on linkitetty länsisivulta ympäröivään katumaailmaan erottuen kuitenkin pienellä korkoerolla.
Korttelipiha asettuu kahdella eri tasolla olevalle kansirakenteelle, joiden väliin jää maanvarainen keskialue. Pihan vehreän ytimen muodostaa isojen puiden latvusten jäsentämä puutarha, jonka pohjalla on leikkialue ja tilaa oleskelulle. Seinät ovat leikkialueen käytössä kiipeilyseininä ja osittain muodostavat vihreää pintaa, kun puutarhan köynnökset levittäytyvät ylös seinäverkoille.
Pihan maanvaraista keskialuetta kansitasoilla ympäröi yhteisöllinen ja aktiivinen oleskelun ja viljelyn vyöhyke.
Pienpuiden muodostamat pienoispuutarhat jäsentävät pihatilaa. Kasvillisuuden rajaamat asukaspihat muodostavat vehreän vyöhykkeen pihan reunoille. Hulevedet ohjataan pihan keskelle kasvualustoille ja sen jälkeen eteenpäin hulevesien viivytyksen jälkeen edelleen korttelialueen hulevesiuomaan.
Niemikorttelin koko rakennusten ulkokehän julkisivumaailma muodostuu maahan asti ulottuvista laajoista tiilijulkisivuista. Vähäeleisesti vaihtelevat maanläheiset tiilisävyt ja tekstuurit muodostavat vivahteisen sävyeron vierusrakennusten välille, joiden rytmi korostuu parvekelinjojen kohdilla.
Sisäpihan julkisivumaailma luo asukaslähtöistä tunnelmointia sekä viherja terassitasojen muodostamaa monimuotoista kokonaisuutta.
Erityyppiset ulokeparvekesyvyydet sekä upotukset luovat variaatioita sisäpihan ilmeessä. Rakennusten julkisivun perusmassa toimii rauhoittavana elementtinä kuitenkin sallien kasvustojen leviämisen julkisivua pitkin korttelin koko sisäpihalla.
Sävymaailma muodostuu siis heleästä pohjasävystä sekä kasvustojen ja parvekkeiden muodostamasta kokonaisuudesta. Niemikorttelin kattomassat yhdistävät kerrosluvuiltaan ja sävyiltään poikkeavat rakennusmassat. Tiiliaiheiset kattomassat myötäilevät rakennusmassoja muodostaen option myös ullakkokerrosten rakentamiselle.
Rakennusten aulatilat ovat kadulta tullessa tavallista avarampia ja korkeita tiloja luoden juhlallisen ilmeen sisäänkäynneille. Tilat linkittyvät rappukäytävistä sekä korttelin eri tasoilta joko ensimmäisen kerroksen sisäpihalle tai toisen kerroksen terassitasolle. Lisäksi asunnoista on upotus- ja ulokeparvekeratkaisuja korttelin ulko- ja sisäkehällä.
Kanaalipiha
Kortteli 2. Rakennusliike Lapti Oy ja YH Kodit Oy. Suunnittelija Lundén Architecture Company, ”Kanaalinpiha”
Erilaiset identiteetit yhdessä – elävä ja harmoninen kokonaisuus muodostuu eri luonteisista rakennustyypeistä.
Suunnitelman lähtökohtana on luoda elävää, kodikasta ja turvallista kaupunkia.
Kortteli sisältää erilaisia asuntoja erilaisille ihmisille kannustaen asukkaitaan luontevaan yhteisöllisyyteen. Asunnot ja yhteistilat avautuvat kaduille ja sisäpihalle luoden aktiivisen ja turvallisen ympäristön. Kadut ja sisäpiha rakennetaan riittävän pienimittakaavaisiksi ja vehreiksi.
Ulko- ja sisätilat muodostavat elävän verkoston, josta asukas löytää aina itselleen sopivan yksityisyyden tai sosiaalisuuden asteen. Elämä linkittyy asunnon yksityisten sisä- ja parveketilojen, sisäpihan, rappukäytävien talvipuutarhojen sekä yhteis- ja liiketilojen välille.
Kasvavan etätyötarpeen ja yhteiskunnallisen resilienssin kasvattamiseksi korttelissa on riittävästi yhteistiloja. Tiloissa voidaan esimerkiksi tehdä etätöitä, järjestää työtapaamisia ja työpajoja sekä järjestää naapuruston
kesken erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja.
Rakennustyypit ovat toisistaan erottuvia ja muodostavat korttelille erityisen Kanaalinpihan rakennustypologian.
Erilaisten tiilimallien, -ladontojen ja -sävyjen käyttö on lähtökohtana jokaiselle rakennukselle. Kattojen muotoilussa on huomioitu ilmansuunnat, asuntotyypit sekä näkymät. Ne myös pienentävät rakennusten mittakaavaa.
Aukotukset ovat suuria ja selkeitä. Sisäpihan puolen materiaaleissa suositaan myös puuta ja terästä sekä niihin integroitua verheyttä.
Korttelissa on rikas asuntotypologia. Esimerkkeinä, alakerrosten 2-kerroksiset mezzanine-asunnot yhdistävät katutason etupihan toisen kerroksen sisäpihan vehreyteen. Eteläisen kanaalin varren townhousessa asukas saa lähes pientalomaisen ratkaisun ja kattokerroksissa sijaitsee kaksikerroksisia penthouse-asuntoja omine kattoterasseineen.
Elävä ja toiminnallinen sisäpiha muodostuu eri luonteisista viheralueista. Kasvillisuus on monipuolista ja biodiversiteettiä vahvistavaa. Suuri tammi kasvaa pihakannen läpi.
Luontoruutu
Kortteli 3. Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelija Arkkitehtitoimisto AJAK & Nomaji, ”Luontoruutu”
Pihlajaniemen alue luo uuden urbaanin ja merellisen kaupunginosan Turkuun. Urbaanista ruutukaupunkirakenteesta huolimatta ei luontoakaan ole unohdettu. Päinvastoin, sen jokapäiväinen merkitys on suunnitelmamme kantavana ideana.
Korttelin maanvarainen piha, asukkaiden oma metsikkö, on korttelin sydän ja keuhkot. Autoja korttelissa ei ole lainkaan, sillä koko pysäköinti sijoitetaan viereiseen pysäköintitaloon. Sisäpiha saa muodostaa rauhallisen, turvallisen, raikkaan ja houkuttelevan vastapainon korttelia ympäröivälle urbaanille ruutukorttelikaupunginosalle. Korttelin piha on hyvin valoisa ja aurinkoinen, sillä rakennusten korkeus laskee merkittävästi kohti korttelin lounaiskulmaa. Metsäpihan ja kattopihojen monimuotoinen kasvillisuus suunnitellaan hiilen sidonta optimoiden.
Kortteli kehystää luontopihaa ja myös ympäröiviltä kaduilta avataan kehystettyjä näkymiä luontopihalle. Korttelin sisäinen vihreys saa näkyä ympäröiville kaduille ja tuodaan samalla osaksi korttelin julkisivuarkkitehtuuria. Julkisivut ovat pääasiassa tiilipintaisia tai rapattuja ja niissä on rakennuskohtaisesti erilaisia yksityiskohtia ja myös puisia osia. Korttelin talot eroavat toisistaan julkisivuratkaisuiltaan kadun suuntaan tarkoituksellisen selkeästi, joten jokainen talo on selvästi omanlaisensa.
Maantasokerroksen aktiivisuuteen ja asukkaiden yhteistiloihin sekä korttelin pohjoissivun liiketiloihin on erityisesti panostettu. Suurilla lasipinnoilla varustetut yhteistilat sekä toisaalta maantasokerroksen asunnot luovat yhdessä aktiivista ja elävää katutilaa korttelin kaikilla sivuilla.
Maantasokerros on myös tavanomaista korkeampi, mikä tuo avaruutta ja valoa sen yhteistiloihin ja asuntoihin, ja samalla se luo näyttävän urbaanin jalustaosan katutilaan päin. Kattokerroksissa on talokohtaisesti vaihtelevia kattomuotoja ja erilaisia asumisratkaisuja. Tasaisilla kattopinnoilla on viherkattoja. Rakennukset varustetaan aurinkopaneeleilla.
Korttelissa on monipuolinen valikoima erilaisia asuntoja, sillä se on rakennuskohtaisesti profiloitu asukkaiden erilaisille elämäntavoille. ARA-kohde sijoittuu korttelin koilliskulmaan. Asunnot pelastetaan korttelin ulkokehältä nostoautoilla ja sisäpihalta parvekeluukkujen avulla.