Siirry sisältöön

Hennala

Myynti: 2015­ alkaen
Kauppahinta: arviolta 6­­­–7 milj. €

Osoite: Hennala, Lahti
Bruttoala: myynnissä n. 50 000 m²
Rakennusvuosi: 1911–1978

Hennalassa kiinnosti ennen kaikkea alueen historia. Harvoin on mahdollisuus hankkia Venäjän vallan aikana rakennettuja kiinteistöjä, joiden seinät ovat nähneet pienen maamme koko matkan. Senaatti on ollut meille todella hyvä sekä luotettava kaupantekokaveri. Kaikki on pitänyt pilkulleen, mitä on sovittu.

Sipe Santapukki, Apulanta Oy

Kaupunkilaisilta suljettu kaupunginosa

Hennala on vanha varuskunta-alue, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä Lahden keskustasta. Hennala rakennettiin pääosin 1910-luvulla, jolloin Venäjä toimeenpani koko keisarikuntaan ulottuvan sotilasrakennushankkeen. Hennala on tyypillinen punatiilikasarmialue, joka jäsennettiin toiminnallisiin osiin maastoa taitavasti hyväksi käyttäen.

Venäläiset joukot poistuivat Hennalasta 1917. Hennala oli ensin taistelutantereena, sitten vankileirinä ja uudelleen kasarmina vuodesta 1920. Suuria rakennuksia korjattiin 1950-luvulla, jolloin myös rakennettiin asuintaloja kantahenkilökunnalle. Alueen nykyilmettä leimaakin historiallisen ja uudemman rakennuskannan rinnakkainelo.

Seuraavina vuosikymmeninä venäläisten upseeriasuintalojen alueelle lisättiin kaksi asuinkerrostaloa. Suurehkot uudisrakennukset kasarmialuetta hallitsevan Kirkonmäen länsipuolella muuttivat kasarmialueen keskusosien ilmettä: sotilassairaalan laajennus (1964), ruokala-urheilutalo (1973) ja kurssikeskus (1978). Varuskunnan lippu laskettiin viimeisen kerran 31.12.2014.

Vuosia kestävä kehitysprojekti

Puolustusvoimien poistuttua Hennalasta, alueen kehittäminen ja rakennusten myyminen alkoi. Senaatti-kiinteistöt, Lahden kaupunki ja Lahden Seudun Kehitys LADEC toimivat tiiviissä yhteistyössä. Markkinointiin panostettiin ja alueen myynti saikin alusta lähtien hyvin julkisuutta. Ensimmäisenä myytiin vuonna 1912 valmistunut upseerikerho sekä rykmentin saunarakennus ja komentajan talo. Alkuvuoden 2015 aikana alueen punatiilitaloista 17 oli jo myyty.

Hennalan pienemmät punatiilirakennukset ovat olleet alusta lähtien kysyttyjä kohteita, suuremmille rakennuksille on ollut työläämpää löytää uutta käyttötarkoitusta. Alueen asemakaavamuutos on käynnistynyt, entisen harjoituskenttäalueen asemakaavan pohjaksi järjestettiin vuonna 2016 arkkitehtuurikilpailu. Uudisalueen rakentaminen alkaa ensi vuosikymmenellä.

 

Lisätiedot

Asko Taskila
Myyntipäällikkö
+358 40 511 2157
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Lisää kiinnostavia referenssejä

Helsinki, Pasila

Keski-Pasilan Ratapihakortteleihin nousee 3 000 asukkaan viihtyisä, vehreä ja urbaani yhteisö. Senaatti myy Helsingin kaupungin kanssa yhdessä kehittämänsä uuden asuinalueen tontit, ja muutama on vielä vapaana. Bonava aloittaa rakennustyöt omassa korttelissaan syksyllä 2020.

Lappeenranta, Rakuunamäki

Lappeenrannan puolustusvoimien käytössä ollut alue jäi tyhjilleen kesällä 2018. Senaatti myy keskeisellä paikalla olevat rakennukset uusille asukkaille ja yrittäjille. Tulevaisuudessa Rakuunamäen uudesta elämästä pääsevät nauttimaan kaikki kaupunkilaiset.

Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki

Haartmaninkatu 1, Helsinki

Vuoteen 2020 mennessä Työterveyslaitoksen vanha rakennus muuttuu uusiksi tiloiksi terveysalan toimijoille. Sijainti Suomen merkittävimmällä sairaala-alueella tuo synergiahyötyjä sekä uusille että vanhoille Helsingin Meilahdessa toimiville organisaatioille.

Tuusulan Rykmentinpuisto

Entiselle kasarmialueelle rakennetaan 15 000 asukkaan uniikki yhteisö Tuusulan Rykmentinpuistoon. Yhdessä kunnan kanssa kehitetyn uuden asuinalueen tontit Senaatti myy vaiheittain ja ensimmäisissä kortteleissa Avain Yhtiöt ja A-Kruunu aloittavat rakennustyöt jo vuonna 2019.