Siirry sisältöön
DCIM100MEDIADJI_0052.JPG DCIM100MEDIADJI_0052.JPG

Arlainstituutti

Myynti: 2014
Kauppahinta: 21,2 miljoonaa euroa

Osoite: Puustellinmäki 4-6, Espoo
Bruttoala: 18 000 m²
Rakennusvuosi: 1947–1992

Puustellinkallio on yksi merkittävimmistä aluekehitys-hankkeista Espoossa, ja sinne on tavoitteena synnyttää täysin omaleimainen luontoa kunnioittava asuinalue. Olemme erittäin innostuneita hankkeesta, dialogi asiansa tuntevan Senaatin kanssa sujui jouhevasti. Antaisin täyden kympin tälle yhteistyölle.

Markus Heino, toimitusjohtaja,
JM Suomi Oy

Väljästi rakennettu koulukokonaisuus

Arlainstituutti, nykyisin Keskuspuiston ammattiopisto, sijaitsee Espoon Leppävaarassa historiallisen Puustellinkallion alueella. Arla oli alun perin näkövammaisten ammattikoulun lisänimi, joka merkitsi varhaista aamuhetkeä. Kohteeseen kuuluu yhteensä 11 rakennusta tai rakennelmaa, jotka ovat pääosin opetus- tai asuinkäytössä. Kiinteistöjä ei ole suojeltu.

Sisäoppilaitoksena toiminut kokonaisuus rakennettiin pääosin 1950-luvulla. Aluksi oppilaat olivat orpoja poikia, sitten näkövammaisia ja nykyisin opintoihinsa tukea tarvitsevia nuoria. 1950-luvun kokonaisuuteen kuuluu paitsi päärakennus, kaksi asuntolaa, työpaja ja kaksi vanhempaa puurakennusta, myös kokonainen maatila. Sittemmin rakennuksia on laajennettu. Alue on väljästi rakennettu ja osin jopa metsäinen. Suurin muutos onkin viime aikoina tapahtunut Leppävaaran rakennetussa lähiympäristössä.

Kehityskohde pääkaupunkiseudun kasvukeskuksessa

Leppävaara on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kasvukeskuksista. Puustellinkallion aluekehitys tuli ajankohtaiseksi vuokrasopimusten umpeutuessa. Alueella suoritettiin kulttuuriympäristö- ja rakennushistoriaselvitys, kiinteiden muinaisjäännösten arviointi sekä arkeologinen tarkkuusinventointi. Selvitysten ohella todettiin, että valtiolla ei ollut enää määräaloille tai rakennuksille sellaista käyttöä, jonka perusteella omaisuutta olisi enää järkevää pitää valtion omistuksessa.

Tarjouskilpailuun saatiin runsaasti osallistujia. Lopulta Arlainstituutin alue myytiin kahdessa osassa. Ensin alueelta myytiin tontti Invalidisäätiö Ortonille, joka rakentaa tontilleen uuden koulurakennuksen. Sen jälkeen loput alueesta, mukaan lukien Invalidisäätiön ylläpitämän Keskuspuiston ammattiopiston koulurakennukset, myytiin JM Suomelle asuinaluekehitystä varten. Järjestelyn ansiosta Invalidisäätiö saattoi jatkaa alueella vuokralaisena nykyisissä tiloissa kunnes uudisrakennus valmistuu. JM Suomi sai puolestaan vakaata kassavirtaa asemakaavan muutoksen ajaksi.

 

Lisätiedot

Mauri Sahi
Johtaja
+358 40 037 6303
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Lisää kiinnostavia referenssejä

Helsinki, Pasila

Keski-Pasilan Ratapihakortteleihin nousee 3 000 asukkaan viihtyisä, vehreä ja urbaani yhteisö. Senaatti myy Helsingin kaupungin kanssa yhdessä kehittämänsä uuden asuinalueen tontit, ja muutama on vielä vapaana. Bonava aloittaa rakennustyöt omassa korttelissaan syksyllä 2020.

Lappeenranta, Rakuunamäki

Lappeenrannan puolustusvoimien käytössä ollut alue jäi tyhjilleen kesällä 2018. Senaatti myy keskeisellä paikalla olevat rakennukset uusille asukkaille ja yrittäjille. Tulevaisuudessa Rakuunamäen uudesta elämästä pääsevät nauttimaan kaikki kaupunkilaiset.

Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki Senaatti 20160603 Haartmaninkatu 1, Helsinki

Haartmaninkatu 1, Helsinki

Vuoteen 2020 mennessä Työterveyslaitoksen vanha rakennus muuttuu uusiksi tiloiksi terveysalan toimijoille. Sijainti Suomen merkittävimmällä sairaala-alueella tuo synergiahyötyjä sekä uusille että vanhoille Helsingin Meilahdessa toimiville organisaatioille.

Tuusulan Rykmentinpuisto

Entiselle kasarmialueelle rakennetaan 15 000 asukkaan uniikki yhteisö Tuusulan Rykmentinpuistoon. Yhdessä kunnan kanssa kehitetyn uuden asuinalueen tontit Senaatti myy vaiheittain ja ensimmäisissä kortteleissa Avain Yhtiöt ja A-Kruunu aloittavat rakennustyöt jo vuonna 2019.