Oulun lääninhallitus
Kuvia kohteesta
Historia
Ensimmäiset läänit ja lääninhallitukset perustettiin vuonna 1634. Läänit ja lääninhallitukset olivat valtion aluehallintoviranomaisia Suomessa pitkään ennen vuotta 2010, jolloin ne lakkautettiin. Nykyään suurinta osaa laajasta lääninhallitusten tehtävälistasta hoitavat kaksi keskeistä toimialaa, aluehallintovirastot (AVI) ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY).
Oulun lääninhallituksen päärakennus on rakennettu 1887-1890 ja sen on suunnitellut arkkitehti Jac. Ahrenberg. Rakennus on alunperinkin suunniteltu lääninhallituksen toimitilaksi ja ensimmäinen varsinainen maaherran residenssi Oulun läänissä. Rakennus on Pohjois-Suomen alueen merkittävin valtion omistama kulttuurihistoriallinen rakennus. Lisäksi se on yksi Oulun vanhimmista rakennuksista, jossa on kaksi varsinaista kerrosta ja kellarikerros. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat virastotilat sekä maaherran ja kansliapäällikön työhuoneet. Toiseen kerrokseen on sijoitettu vierashuoneisto sekä juhla- ja vastaanottotilat.
Jac. Ahrenberg suunnitteli rakennuksen uusrenessanssityyliin Konstantin Kiseleffin aiempien luonnosten pohjalta. Palatsimaisen rakennuksen julkisivuissa on vaikutteita alankomaalaisesta renessanssista. Pihajulkisivuissa on nähty vaikutteita myös muinaisen Rooman valtakunnan linnoitus- ja palatsiarkkitehtuurista.
Rakennuksen taidehankintoihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Valtion taidemuseon mukaan missään valtion virastossa ei ole tällä hetkellä yhtä paljon vanhoja arvokkaita taideteoksia. Esimerkiksi vierashuoneiston olohuone on taidemaalari ja graafikko Veikko Törmäsen kokonaistaideteos "Liikahdus". Teos käsittää olohuoneen kaikkien seinien maalaamisen sekä takan ja siihen liittyvän peilisommitelman suunnittelun sekä pöydän, nojatuolin ja erillisen maalauksen.
Peruskorjaus 1995
Rakennuksen peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin 1980-luvun lopulla ja varsinainen rakennussuunnittelu 1991. Viimeisin peruskorjaus valmistui vuonna 1995. Ensimmäisen kerroksen virastotilat palautettiin lähemmäksi alkuperäistä muotoaan. Toiseen kerrokseen rakennettiin vierashuoneisto ja kunnostettiin salitilat sekä niiden aputilat juhla- ja vastaanottotiloiksi. Kellarikerrokseen sijoitettiin mm. kokous- ja koulutustilat. Arkkitehtisuunnitelmasta ja ensimmäisen ja kellarikerroksen sisustussuunnitelmasta vastasi Arkkitehtitoimisto Laatio Oy ja edustustilojen sisustussuunnittelusta SIS-Ark Oy.
Lähteet
Museovirasto – Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY: Oulun vanha monumentaalikeskus ja Franzénin puisto
https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2077