Helsingin Kulttuuritalo
Kuvia kohteesta
Historia
Kulttuuritalon rakentaminen Helsinkiin oli suomalaisen työväenliikkeen suurponnistus. 1940-luvulla kansandemokraattisten järjestöjen oli vaikea löytää sopivia tiloja liikkeen pitkään perinteeseen kuuluvalle sivistys- ja kulttuuritoiminnalle. Kaupungista puuttui myös konserttien ja kansainvälisten kongressien järjestämiseen soveltuva sali. Päätös kulttuuritalon rakentamisesta tehtiin vuonna 1951, ja asiaa hoitamaan perustettiin rakennustoimikunta. Sopiva tontti saatiin Alppiharjusta Sturenkadun varrelta. Alvar Aalto laati suunnitelmat ja erinäisten vaiheiden jälkeen rakennustyöt päästiin aloittamaan alkuvuodesta 1955. Suuri osa rakennustöistä tehtiin talkoovoimin. Rakennus otettiin vaiheittain käyttöön vuosien 1956 ja -57 aikana, vaikka lopullisesti se valmistui 1958.
Kulttuuritalo tunnetaan erityisesti konserttisalistaan, mutta valmistuessaan rakennuksessa oli mm. voimistelu-, tanssi- ja musiikkisaleja, kokoustiloja sekä toimistosiipi, jossa toimi Suomen Kansan Demokraattinen Liitto ja useat sen jäsenjärjestöt, mm. Suomen Kommunistinen Puolue. Kellarikerroksessa sijaitseva Alppisali rakennettiin alun perin elokuvateatteriksi, mutta se on ollut vuosien varrella myös nuorisodiskona sekä levytysstudiona. Yksi Kulttuuritalon pitkäaikaisimmista käyttäjistä oli Radion sinfoniaorkesteri, joka harjoitteli talossa vuodesta 1963 aina vuoteen 2011 saakka, jolloin orkesteri muutti vasta valmistuneeseen Musiikkitaloon. Vuosina 1965–72 RSO konsertoi myös Kulttuuritalon salissa.
1990-luvulla rakennusta hallinnoinut Kulttuurityö ry ajautui talousvaikeuksiin ja joutui luopumaan Kulttuuritalosta. Rakennus päätyi lopulta valtion Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Museoviraston Rakennushistorian osasto muutti toimistosiipeen vuonna 2000. Tilaongelmien kanssa painineen viraston toiminnot haluttiin keskittää saman katon alle, ja vuonna 2008 käynnistettiin hanke, jossa Kulttuuritalon toimistosiipi ja naapuritontilla sijaitseva entinen Helsingin kotitalousopettajaopisto kunnostettiin viraston toimitiloiksi. Samalla toteutettiin Kulttuuritalon konsertti- ja kongressitilojen peruskorjaus. Korjaus- ja muutostyön suunnitteli Arkkitehdit NRT Oy, ja sen viimeinen vaihe valmistui alkuvuodesta 2013.
Kulttuuritalo oli Alvar Aallon ensimmäinen Helsinkiin suunnittelema julkinen rakennus, ja sitä pidetään yhtenä hänen päätöistään. Rakennus muodostuu kolmesta eriluonteisesta osasta. Päähuomion vie punatiilinen konserttisaliosa, jonka vapaasti kaartuvat muodot saatiin aikaan käyttämällä kiilanmuotoista tiiltä, jonka Aalto suunnitteli erityisesti Kulttuuritaloa varten. Sen vastaparina toimii jämäkän suorakulmainen toimistosiipi, jonka julkisivut ovat vihreäksi patinoitunutta kuparia. Näiden kahden rakennusosan väliin jää pieni sisäpiha, jonka perällä oleva kaksikerroksinen nivelosa yhdistää siivet toisiinsa ja toimii sisäänkäyntinä toimistotiloihin. Lennokas katos sitoo Sturenkadun julkisivun yhdeksi kokonaisuudeksi.
Peruskorjaus 2008-2013
Kulttuuritalon ja sen naapurissa sijaitsevan entisen kotitalousopettajaopiston yhdistämis- ja peruskorjausprojekti pantiin alulle vuonna 2008. Alun perin vuonna 1956 valmistunut opistorakennus, jonka on suunnitellut Elma ja Erik Lindroos, remontoitiin hankkeen ensimmäisessä vaiheessa. Samalla rakennettiin yhdyskäytävä opiston ja Kulttuuritalon toimistosiiven välille, sekä kolmikerroksinen maanalainen uudisrakennus, jossa on ajanmukaiset säilytystilat Museoviraston arvokkaille arkistoille ja arkeologisille kokoelmille. Opiston korjaus ja uudisosat valmistuivat alkuvuodesta 2011.
Kulttuuritalon kaikki tilat Alppisalia lukuun ottamatta peruskorjattiin hankkeen viimeisessä vaiheessa 2011–2013. Rakennuksen talotekniikka sekä konsertti- ja kokoustilojen AV-tekniikka uudistettiin. Sekä julkisivuissa että sisätiloissa pyrittiin säilyttämään ja korjaamaan olemassa olevia materiaaleja ja rakenteita, joten ulkoiset muutokset jäivät vähäisiksi. Sisääntulokatos kunnostettiin ja osin uusittiin alkuperäisen suunnitelman mukaan.
Lähteet
Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy: Kulttuuritalo, rakennushistorian selvitys. 2008.
Arkkitehdit mustonen oy: Helsingin kotitalousopettajaopisto, rakennushistoriaselvitys. 2008.