Cygnaeuksen galleria
Kuvia kohteesta
Historia
Fredrik Cygnaeus (1807-1881) oli mm. Helsingin yliopiston estetiikan ja nykykansain kirjallisuuden professori, valtioneuvos, runoilija, taide- ja kirjallisuuskritiikin uranuurtaja sekä monien kansallista kulttuuria edistävien järjestöjen jäsen. Fredrik Cygnaeus halusi vanhoilla päivillään viettää kesät Helsingissä ja 1860-luvun lopulla hän rakennutti kesähuvilansa Kaivopuiston korkeimmalle kohdalle. 1830-luvulla perustettu Ullanlinnan kylpylaitos oli tehnyt Kaivopuistosta suositun alueen ja kylpylän suljettu puisto oli alun perin tarkoitettu vain hienoston käyttöön.
Suomalaisen kuvataiteen tukeminen oli lähellä Fredrik Cygnaeuksen sydäntä, ja hän hankki yli 200 teosta käsittävän taidekokoelman. Hän testamenttasi omistamansa taideteokset ja kesähuvilan Suomen kansalle, ja maamme vanhin taidemuseo, Cygnaeuksen galleria, avattiin yleisölle vuonna 1882. Huvilarakennus suojeltiin vuonna 1980 ja vuotta myöhemmin se siirtyi Museoviraston hallintaan. Pääosin lahjoituksin karttuneessa Cygnaeuksen gallerian kokoelmassa on nykyään runsaat 450 teosta.
Cygnaeuksen galleria siirtyi Museovirastolat Senaatin omistukseen vuonna 2014.
Lue lisää https://museovirastorestauroi.nba.fi/museot/cygnaeuksen-galleria
Kellarikerroksen asunnosta tehtiin näyttelytila 2007-2009
Galleriarakennuksen kunnostushanke käynnistyi kesällä 2007, jolloin alakerran entisen asunnon huono ilmanlaatu herätti epäilyksen kosteusongelmista. Rakenteita avattaessa paljastui, että rakennuksen alle valunut vesi oli aiheuttanut alapohjarakenteissa laajoja lahovaurioita.
Alakerran kahden huoneen lattiarakenteet jouduttiin purkamaan kokonaan lahovaurioiden vuoksi. Uudet lattiat tehtiin vanhan mallin mukaan rossipohjarakenteisina siten, että alustilan tuuletusta parannettiin.
Alakerran seinä- ja kattopinnat kunnostettiin. Entisestä kamarista löytyi levytysten alta seinien yläosasta 1900-luvun vaihteen kukkatapettia. Keltapohjainen harmaakuvioinen tapetti on ainoa rakennuksessa säilynyt vanha tapetti, joten se konservoitiin ja puuttuvaan alaosaan asennettiin helmiponttipaneeli.
Eteishallissa sijainnut lipunmyynti sai uudet tilat entisestä keittiöstä ja alakerran suurimmasta huoneesta tuli vuokrattava näyttely- ja kokoushuone. Tiloihin teetettiin myös uudet myymäläkalusteet.
Peltikaton uusiminen 2014
Gallerian peltikate uusittiin kesällä 2014. Vanhassa katossa oli osia jopa 1800-luvulta. Konservaattoreiden suorittamassa väritutkimuksessa selvisi, että katto on alunperin ollut tumma okrankeltainen.
Internet-lähteet:
https://museovirastorestauroi.nba.fi/museot/cygnaeuksen-galleria