Minkä tyyppiseen käyttöön alue halutaan saada?
Huopalahdenporttiin nousee uusi asuinalue noin 2 000 ihmiselle, mutta myös muuta kantakaupunkiin kuuluvaa toimintaa. Talojen kivijalkoihin tulee tiloja erilaisille palveluille ja liiketoiminnalle. Kaavaluonnoksessa on varaus myös noin 120 lapsen päiväkodille ja päivittäistavarakaupalle. Korttelit rakentuvat vähitellen, ensimmäiset talot arviolta vuodesta 2024 eteenpäin.
Helsingin uudessa yleiskaavassa Haaganpuro kuuluu kantakaupunki C2 -alueeseen, jossa kohtaavat erilaiset toiminnot: asuminen, kauppa, toimitilat, julkiset palvelut sekä puistot, virkistys- ja liikuntapalvelut sekä kaupunkikulttuuri.

Viitesuunnitelman luonnos koko alueesta.
Koska alue on iso, siinä tullaan noudattamaan AM-ohjelmaa eli Helsingin kaupungin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaa. Se tarkoittaa esimerkiksi, että alueelle pitää rakentaa erilaisia asuntoja: ara-vuokra-asuntoja, sääntelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja sekä niiden välimuotoja.

Skanskan pääkonttori on uuden alueen vastakkaisella puolella Mannerheimintietä.
Ketkä aluetta kehittävät?
Me Senaatissa teemme yhteistyötä erityisesti tonttialueen toisen omistajan eli Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n sekä Helsingin kaupungin kanssa. Omistamme tonteista kolmasosan ja Helsingin Yliopistokiinteistöt loput.
Mikä Huopalahdenporttissa on ainutlaatuista?
Alue muuttuu pusikkoisesta takapihasta Helsingin tulevan Vihdintien kaupunkibulevardin näyteikkunaksi.
Vastaava muutos kantakaupungiksi on jo tapahtunut varsinaisessa Pikku Huopalahdessa, jota on rakennettu uusiksi 1980-luvulta alkaen. Näiden alueiden ilmeet ovat kuitenkin erilaiset, koska Pikku Huopalahdessa korostuu postmoderni 1990-luvun arkkitehtuuri.
Uuden alueen maamerkkinä toimii nykyisin Mannerheimintien ja Hakamäentien risteyksessä oleva Skanskan korkea pääkonttorirakennus, joka on valmistunut vuonna 2012. Tulevaisuudessa Pikku Huopalahti ja Haaga kasvavat yhteen ja tämä alue täydentää niitä.
Minkälainen alue on kaupunkikokonaisuudessa?
Helsingin uusi yleiskaava eli kaupunkikaava tuli voimaan 5. joulukuuta 2018. Se mahdollistaa kantakaupungin laajentamisen kaupunkibulevardeiksi muutettavien Vihdintien ja Tuusulanväylän varsille. Kaupunkibulevardit antavat mahdollisuuden rakentaa uusia kaupunginosia. Asuntoja tarvitaan, koska Helsinki ja sen ympäristö kasvavat nopeasti.
Kaupunkibulevardien sisääntuloväylät palvelevat tulevaisuudessa kaikkia liikennemuotoja: autoilua, joukkoliikennettä sekä kävelyä ja pyöräilyä. Uusilla urbaaneilla alueilla on tarjolla runsaasti palveluja, kiinnostavaa kulttuuritarjontaa ja muita kaupungin mukavuuksia.
Tiiviissä kaupungissa myös yritykset hyötyvät siitä, että ne sijaitsevat lähellä toisiaan, asiakkaita ja osaavaa työvoimaa. Helsingin seudun ja koko maan kilpailukyvyn takia tätä houkuttelevinta aluetta kannattaa laajentaa.
Entä millainen historia alueella on?
Ruskeasuo jakautuu kahteen osa-alueeseen, jotka ovat Vanha Ruskeasuo Mannerheimintien (E12) itäpuolella ja Pikku Huopalahti sen länsipuolella.

Pikku Huopalahdessa sijaitsi aiemmin muun muassa romuttamoja ja vanhojen tavaroiden kauppoja. Aluetta kutsuttiinkin nimellä Köyhien Stockmann. Huopalahden kylän historia ulottuu paljon kauemmaksi. Alueen keskeinen katu Korppaanmäentie on nimetty Korpas-nimisen talon mukaan, jonka omisti Ruotsin kuninkaan vouti Anders Korp 1560-luvulla.
Lisätiedot:
Senaatti kiinteistökehitys
Seuraa kaavahankkeen etenemistä