Siirry sisältöön

Biologinkortteli, Espoo

Senaatti-kiinteistöt järjestää yhdessä Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa Biologin ja Meritekniikan aluekokonaisuuden suunnittelusta arkkitehtuurikutsukilpailun. Kilpailun tavoitteena on ratkaista alueen kaupunkirakenteellinen kokonaisidea ja luoda lähtökohdat kaavoitukselle. Kilpailun osallistumishakemukset tulee jättää elokuussa 2021 ja kilpailu on tarkoitus ratkaista keväällä 2022.

Tiedote, julkaistu: 9.6.2021

Otaniemen Tietokorttelit – Biologin ja Meritekniikan alueiden arkkitehtuurikutsukilpailu käynnistyy

Senaatti ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy järjestävät suunnittelukilpailun yhteistyössä Espoon kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa arkkitehtiliiton kilpailusääntöjä ja hankintalakia noudattaen. Kilpailuun valitaan arpomalla ilmoittautuneiden joukosta viisi suunnitteluryhmää ja kilpailuun osallistuminen edellyttää, että osallistuja täyttää kilpailuohjelmassa määritellyt kelpoisuusvaatimukset. Kilpailuun haetaan jättämällä osallistumishakemus määräaikaan 12.8.2021 klo 16.00 mennessä. Osallistujien valinta tehdään elokuussa ja lopullisten kilpailutöiden sisäänjättö on tammikuussa 2022. Tarkemmat tiedot ja ohjeet kilpailuun osallistumisesta löytyvät hankintailmoituksesta, joka on julkaistu TED-tietokannassa. Kilpailuohjelma liitteineen on ladattavissa projektipankissa, johon tulee rekisteröityä hankintailmoituksessa ilmoitetun linkin avulla.

Hankintailmoitus, TED-tietokannassa.

Kilpailuun liittyvät kysymykset:

Sitowise Oy, kilpailusihteeri Santeri Nuotio, +358 400 783 123, santeri.nuotio@sitowise.com

Otaniemen uusi keskusta kehittyy

“Ainutlaatuinen sijainti aivan metroaseman kyljessä ja Aalto-yliopiston naapurissa tarjoaa todella erinomaiset edellytykset alueen kehittämiselle. Tavoitteena on yhdistää Biologinkortteli osaksi Otaniemen uutta keskustaa. Otaniemen kaupunginosaa on tavoitteena kehittää toiminnoiltaan aiempaa monipuolisemmaksi ja siinä kokonaisuudessa Biologinkorttelilla on tärkeä rooli. Keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja rajautuminen puistoon luovat edellytykset kehittää alue monipuolisia toimintoja mahdollistavaksi.”

Emmi Sihvonen
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt

  • Tontin pinta-ala 36 700
  • Tavoitteena uudisrakentamista noin 50 000 k-m²

Senaatin omistama Biologin alue ja Aalto-yliopiston omistama Meritekniikan alue sijaitsevat keskeisellä paikalla metroaseman, Raide-Jokerin pysäkkien ja yliopiston ydinkampuksen vieressä. Arkkitehtuurikutsukilpailussa tavoitteena on ratkaista Biologin ja Meritekniikan alueiden kaupunkikuvallinen idea, liittyminen ympäristöönsä, rakentamisen määrä ja sijoittuminen sekä liikenne- ja pysäköintiratkaisut. Kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta on tavoitteena laatia asemakaavojen muutokset, jotka mahdollistavat tavoitellun kehittämisen toteuttamisen.

Tavoitteena on mahdollistaa alueen maankäytön tehostaminen ja kehittäminen osaksi Otaniemen kehittyvää ja monipuolistuvaa kaupunkirakennetta. Alueelle tavoitellaan uutta tilaa asumiselle, työpaikoille, palveluille ja yliopiston tarpeisiin ympäristön kulttuuri- ja luontoarvot huomioon ottaen.

Biologin alueella nykyinen VTT:n käyttö päättyy vaiheittain vuosien 2022 ja 2024 aikana ja valtion kiinteistöstrategian mukaisesti Senaatti kehittää vaille valtion omaa käyttöä jääviä kiinteistöjä ja alueita uusiin tarkoituksiin myytäväksi.

Sijainti ja lähiymäristö

Hankealue sijaitsee Tietotien, Hagalundinpuiston, Kauppakorkeakoulun päärakennuksen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen ja kauppakeskus A Blocin välissä.

 

Lähietäisyydellä:

  • Aalto-yliopiston metroasema
  • Rakenteilla olevan Raide-Jokerin pysäkit
  • Kauppakeskus A Bloc
  • Aalto-yliopiston kampus
  • Rantaraitti – virkistys- ja ulkoilureitti
  • Otaniemen urheilupuisto ja Otahalli
  • Saaristoveneiden pysähdyspaikka Otarannassa
  • Otaniemen lukio

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Emmi Sihvonen, kiinteistökehityspäällikkö
+358 50 340 1408
emmi.sihvonen@senaatti.fi

Tiedote, julkaistu 7.8.2020