Vankilamuseo
Kuvia kohteesta
Historia
Keskiajalla rakennetun Hämeen linnan sotilaallinen käyttö loppui vuonna 1837, jolloin päälinna muutettiin C. L. Engelin suunnitelmien mukaan vankilaksi. Kokonaisuus täydentyi, kun linnan viereen rakennettiin ojennuslaitos vuonna 1844 ja maamme ensimmäinen sellivankila vuonna 1871. Linnasta tuli naisvankila vuonna 1881. Vankilatoiminnan päätyttyä vuonna 1993 rakennukset suojeltiin ja kohde siirtyi Museoviraston hallintaan.
Hämeen linna -toimikunnan ehdotusten pohjalta ryhdyttiin lääninvankilalta vapautuviin tiloihin suunnittelemaan vankilamuseota vuonna 1995. Vankeinhoidon historiasta ja nykypäivästä kertova museo sijoitettiin entiseen sellirakennukseen ja avattiin yleisölle kesäkuussa 1997. Museovieraat saapuvat nyt rakennukseen samaa reittiä kuin vangitkin aikoinaan. Vankilakäytöstä kertovan näyttelyaineiston lisäksi tarjolla on tietoa myös kohteen restaurointihankkeen toteutuksesta ja sellirakennuksen rakenneratkaisuista.
Tärkeimpänä ”näyttelyesineenä” on kuitenkin itse rakennus vankilakäytön jäljiltä säilytettynä. Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo ylläpitää sekä vankilamuseota että ojennuslaitokseen sijoitettua perusnäyttelyä, joka avattiin vuonna 2000.
Hämeenlinnan vankilamuseon kiinteistö siirtyi yhdessä Hämeen linnan kanssa Museovirastosta Senaatti-kiinteistöjen haltuun vuonna 2014. Vankilamuseon toiminnasta vastaa Hämeenlinnan historiallinen museo.
Hämeen linna otettiin 1836 kokonaan vankilakäyttöön. Linnan länsipuolella sijaitseva Hämeen lääninvankila koostuu kolmesta rakennuksesta, 1844 valmistuneesta Kronoborgin ojennuslaitoksesta, 1872 rakennetusta lääninvankilan selliosastosta ja vankilan verstasrakennuksesta. Ojennuslaitos muodostuu kolmesta neliömäisestä rakennusosasta, joista keskimmäinen on kaksikerroksinen. Lääninvankilan selliosasto on tiilestä muurattu kolmikerroksinen vankilarakennus, jossa sellit sijaitsevat avoimen kolmen kerroksen korkuisen keskusosan molemmin puolin.
Restaurointi 1997
Vankilamuseon korjaustyö oli konservointipainotteinen. Vanha sellirakennus pyrittiin säilyttämään mahdollisimman tarkasti siinä asussa, jossa se oli viimeisten vankien poistuttua vuonna 1993. Jopa seinille tehdyt kirjoitukset ja piirrokset, monenlaiset ohjelaput ja osa irtaimistosta säilytettiin sellaisenaan. Ainoat entistämistyöt koskivat muutamia selliosastoja sekä kolmannen kerroksen kirjastoa, joihin palautettiin vanha väriasu. Lisäksi rakennuksen ikkunat kunnostettiin. Restauroinnin suunnitteli Arkkitehtitoimisto Sari Schulman Oy.
Lue lisää https://museovirastorestauroi.nba.fi/museot/vankilamuseo
Lähteet
Museovirasto – Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY: Hämeen linna
https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=999
Museovirasto restauroi -verkkosivusto
https://museovirastorestauroi.nba.fi/museot/vankilamuseo