Varuskunnat uudistuvat – millaista on varusmiesten arki tulevaisuudessa?
Senaatti-kiinteistöt ja Puolustusvoimat esittelivät Upinniemessä tiistaina 23.10., miten uusi työ- ja oppimisympäristökonsepti tulee muuttamaan varusmiesten ja Puolustusvoimien henkilökunnan arkea. Uuden konseptin tavoitteena on luoda tehokas ja yhtenäinen malli, jolla Puolustusvoimat järjestää tulevaisuudessa toimitilojaan ja niiden toimintoja parhaalla mahdollisella tavalla. miten konsepti toimii.
Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustusvoimien yhteistyössä valmistelema, keväällä 2018 valmistunut, työ- ja oppimisympäristökonsepti uudistaa mm. varuskuntien koulutustilat, toimistotilat ja varusmiesten tuvat. Pääpaino on koulutuksen muutoksen tukemisessa ja viihtyisyyden lisäämisessä sekä muuntojoustavissa ja monikäyttöisissä tilaratkaisuissa. Uuden konseptin lanseeraamisessa otetaan nyt ensiaskelia, ja työtä tulee riittämään vielä vuosikymmeniksi. Upinniemen rannikkoprikaati on ensimmäinen varuskunta, jossa uudistyöt käynnistyvät. Työt alkavat keväällä 2019. Ensimmäinen kasarmi valmistuu vuonna 2020. Kaikkiaan Upinniemessä uudistetaan neljä pääkasarmia.
Uusi tupamalli muuttaa tuvat monikäyttöisiksi
Varusmiehille muutos näkyy uudenlaisissa tupa- ja koulutusympäristöratkaisuissa. Esitetyt ratkaisut saivat tilaisuudessa olleilta Upinniemen varusmiehiltä kiitosta. Erityisesti positiivisia kommentteja tuli siitä, että tupien tilaratkaisut lisäävät yksityisyyttä ja tupien uusi kalustusmalli mahdollistaa pöytäryhmien mahtumisen tupaan, jolloin tuvan käyttömahdollisuudet myös monipuolistuvat. Nykyisin tuvissa lähinnä nukahdetaan ja herätään, jatkossa on mahdollista myös viettää vapaa-aikaa ja opiskella. Myös se, ettei likaisia ja märkiä varusteita enää viedä tupiin koettiin tervetulleena uudistuksena. Tällä nähdään olevan selvä positiivinen vaikutus sisäilmaan ja tuvan viihtyisyyteen.
”Varusmiesten edustus on ollut mukana suunnittelussa ja olemme tehneet myös varuskuntakierroksia ja keränneet palautetta ja ideoita sitä kautta”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Lasse Koponen konseptin suunnittelun taustoista.
Jatkossa tuvat taipuvat monenlaiseen toimintaan, niin opiskeluun kuin vapaa-ajan viettoon. Kalusteiden uudet sijoittelut ja tupiin tuotava tekniikka mahdollistavat tupien uudenlaisen ja monipuolisen käytön. Tupiin ei myöskään enää tuoda harjoituksissa käytettyjä likaisia ja märkiä varusteita, vaan niille on omat erilliset säilytystilansa.
”Varuskuntien tilojen terveellisyys, turvallisuus ja viihtyisyys ovat ykkösasioita. Tilojen tehokkaan käytön näkökulmasta olennaista on, että tila muuntuu tarvittaessa monenlaiseen käyttöön. Uusien tilaratkaisujen myötä tämä on mahdollista. Kasarmien neliömäärät eivät kasva, joten toimintojen järjestäminen on mietittävä uudella tavalla”, totesi majuri Arjo Kaarre tilaisuudessa.
Tulevaisuuden kasarmialueilla lepoaika ja palvelusaika olisivat aiempaa enemmän erillään, ja tiloista pyritään luomaan viihtyisämpiä.
Opetuksen luonne muuttuu radikaalisti ja sen myötä myös oppimisympäristöt
”Opetuksen painotus siirtyy kohti pienryhmäopetusta. Perinteiset suuret luokkahuoneet eivät enää palvele uusia opetusmuotoja, joissa hyödynnetään muun muassa simulaattoreita ja mikroelokuvia. Tilojen täytyy tukea uudenlaista koulutusta”, totesi Kaarre.
Varusmiesten luokkahuoneina tai opiskelutiloina voi jatkossa olla perusluokan lisäksi muun muassa oma varusmiestupa tai erikoistunut teemaluokka, jossa kaikki on valmiina juuri tietyn opetuksen mukaisia tarpeita varten.
Tulevien varusmiesten opetus on modulaarista ja tiloja hyödynnetään jaksotetussa koulutuksessa aiempaa porrastetummin. Tavoitteena on rytmittää varusmiesten päivää niin, että odotteluaika vähenee. Esimerkiksi ruokailun myöhästyminen ei viivästyttäisi enää jatkossa koko päivän toimintoja. Varusmiehet voisivat kuluttaa vapaa-aikansa ennemmin mielekkäämmin kuin odotellessa, kun pullonkauloja ei enää syntyisi esimerkiksi iltapalan aikaan.
Työ- ja oppimisympäristökonseptin valmistelutyössä tyhjäkäyntiin pureuduttiin simuloimalla varuskunnan arkisia tilanteita Vekarajärven varuskunnassa.
Toimistotiloista monitilaympäristöjä
Puolustusvoimien henkilöstön toimistotiloista tehdään nykytehtäviin sopivampia ja viihtyisimpiä monitilaympäristöjä. Jatkossa työpisteet eivät ole nimettyjä ja erilaisille työtehtäville turvataan tarkoitukseen sopivat tilat: on esimerkiksi avoimia työpisteitä, hiljaisia tiloja, turvakriittisten tehtävien tiloja ja tiimityötiloja. Uuteen työympäristöön muuttaminen tarkoittaa myös uudenlaisten työnteon tapojen opettelua.
Konseptin taustalla ovat valtion ja Puolustusvoimien toimitilastrategiat. Puolustusvoimat otti yhdeksi kehityshankkeekseen työ- ja oppimisympäristökonseptin, jota se vei eteenpäin toimitilojensa vuokranantajan eli Senaatti-kiinteistöjen ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa. Työhön on osallistunut henkilöstöä Pääesikunnasta ja varuskunnista eri puolilta Suomea.
Senaatti-kiinteistöt on ollut puolustushallinnon yhteistyökumppani toimitila-asioissa vuodesta 2002 lähtien. Senaatin tavoitteena on, että valtionhallinto on uusien työnteon tapojen ja työympäristöjen edelläkävijä. ”Senaatin rooli pelkästä investorista on muuttunut kohti paljon laajempaa toimintakenttää, jossa toimitilojen kehittämisen yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea asiakkaan toimintaa ja saada aikaan vaikuttavuutta. Se tarkoittaa tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja vaatii meiltä asiakkaan toiminnan syvällistä ymmärtämistä”, toteaa asiakaspäällikkö Lasse Koponen.
Puolustusvoimien ja Senaatti-kiinteistöjen kumppaneina hankkeessa toimivat Workspace Oy, Delfoi Oy ja Melkior Oy.
Lisätiedot:
Asiakaspäällikkö Lasse Koponen, Senaatti-kiinteistöt, p. 040 5199 611, lasse.koponen@senaatti.fi
Majuri Arjo Kaarre, Puolustusvoimat, tilahallinnan toimialapäällikkö, arjo.kaarre@mil.fi
Videomme Puolustusvoimien uudesta työ- ja oppimisympäristökonseptista:
Konseptin mukaiset koulutustilat
Konseptin mukaiset toimistotilat
Esittelemme Puolustusvoimien työ- ja oppimisympäristökonseptin juttusarjamme ensimmäisessä osassa.
Mitä uusi konsepti tarkoittaa varusmiehille ja Puolustusvoimien henkilöstölle? Lue se juttusarjamme seuraavasta osasta.
Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani ja toimitila-asiantuntija. Olemme uusien työnteon tapojen ja työympäristöjen suunnannäyttäjä. Keskitetyt ratkaisumme auttavat asiakkaitamme tehostamaan toimintaansa ja säästämään toimitilakustannuksissa. Senaatin monialaiset ammattilaiset huolehtivat valtion kiinteistövarallisuudesta ja sen tehokkaasta käytöstä. Senaatin vastuulla on myös valtion käytöstä poistuneiden kiinteistöjen myynti ja kehittäminen. Vastuullisuus on keskeinen osa Senaatin kaikkea toimintaa. Teemme tilaa onnistumiselle