Kiasman korjauksen kulisseissa 1, helmikuu 2021
Tervetuloa tutustumaan Kiasman peruskorjauksen kulisseihin. Julkaisemme koosteen työmaan ja rakennushankkeen ajankohtaisista asioista kerran kuukaudessa. Helmikuussa kerromme siitä, mikä taidetta muutettaessa on tärkeää ja mitä kaikkea työmaan perustamiseen kuuluu. Seuraa työmaata myös Facebookissa ja Twitterissä.
“Sananen Seljalta”
Rakennuttajapäällikkö Selja Flinkin terveiset
Rakennuttajaa sykähdyttää aina kun työmaa alkaa vihdoin nousta ja näkyä. Rakennushankkeet ovat pitkiä ponnistuksia. Kiasman tämä peruskorjausvaihe on saanut alkunsa vuoden 2013 tienoilla, jolloin ensimmäinen hankesuunnitelma tehtiin. Sen jälkeen on toteutettu jo kaksi vaihetta, nyt on kolmannen ja toivottavasti vähäksi aikaa viimeisen hankkeen vuoro.
Jaksan aina innostua rakennustelineistä, etenkin näin hienoista kuin Kiasmassa. Telineet ovat rakenteellisuutta parhaimmillaan, rytmikkäästi toistuvia ristikoita. Ihaillessani Kiasmaan nousevia telineitä Musiikkitalon edustalta huvitti hieman, miten ne muistuttavatkaan Sanomatalon ”telineitä” – tai toisin päin.
Rakennuttamisen paras puoli ovat kuitenkin ihmiset. Ison hankkeen työmaakokouksessa istuu helposti yli 30 osaavaa ja mukavaa asiantuntijaa. Tai nykyään istuu kotonansa, mutta osallistuu etänä kuitenkin. Työmaalle on kuitenkin pakko päästä käymään edes kerran viikossa. Telineiden lisäksi täytyy ihailla Aholan työmaatyyppien organisointikykyä, lukemattomien isojen ja pienten asioiden järjestämistä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.
Urakan ajankohtaiset
- Sääsuojien ja työmaa-aidan rakentaminen etenee, kaksi lohkoa kolmesta on valmiina
- Titaanisinkkipeltikate on purettu
- Kaarevan seinän ja katon alusrakenteita puretaan ja mallirakenteita tehdään
- Työmaatoimistoa rakennetaan Kiasman kahvilaan
- Kun galleriat on tyhjennetty, päästään niissä tekemään koepurkua ja malliasennuksia
Taidetta muutettaessa olosuhteet ovat kaiken A ja O
Kiasman peruskorjaus tyhjentää museon konkreettisesti: koko henkilökunta, taideteokset ja vuosien varrella kertyneet mapit ja materiaalit lähtevät korjauksen alta evakkoon. Kiasman museotekniikan tiimissä työskentelevä projektipäällikkö ja puuseppä Mirek Träskman kertoo, miten taidetta muutetaan ja mikä tässä muutossa on haastavinta.
Mirek Träskmanin työnkuvaan kuuluu niin näyttelysuunnittelua kuin taidekäsittelyä. Näyttelysuunnittelua tehdään yhteistyössä taitelijoiden kanssa. Se voi pitää sisällään esimerkiksi materiaalien etsimistä teokseen ja teoksen teknisen toteutuksen suunnittelua. Taidekäsittely on nimenomaisesti taiteen käsittelyä: sitä, miten taidetta laitetaan esille, ripustetaan ja miten sitä säilytetään silloin, kun taideteokset eivät ole esillä yleisön nähtävillä.
– Taidekäsittely on hyvin paljon yhteistyötä konservaattorien kanssa. Nykytaiteen käsittely on joltain osilta vaativampaa kuin niin sanotun perinteisen taiteen. Samalla se tekee tästä työstä mielenkiintoista. Esimerkiksi installaatioiden käsittely ja dokumentointi siten, että ne voidaan laittaa esille uudelleen, eroaa perinteisempien taidemuotojen kuten taulujen ja patsaiden käsittelystä. Myös ennaltaehkäisevä konservointi eli teoksen riskianalyysi ja sen käsittely siten, että sitä ei tarvitse kunnostaa tulevaisuudessa, on osa työtämme, Mirek Träskman toteaa. Lue koko juttu tästä.
Työmaan perustamisessa työmaaparakit ja -telineet ovat jäävuoren huippu
Tommi Nick toimii Kiasman peruskorjauksen projektijohtourakoitsijaksi valitulla Rakennus Antti J. Aholalla vastaavana työnjohtajana. Ennen kuin työt on voitu työmaalla aloittaa, on Tommi Nickin pitänyt ruksia melkoisen monta kohtaa tarkastuslistastaan.
Tommi Nick kertoo, että vastaavan työnjohtajan toimenkuva on muuttunut melkoisesti niistä ajoista, kun hän itse on alalla aloittanut. Tiedolla johdetaan nykyään työmaitakin ja päivät täyttyvät palavereista ja muista paperitöistä kuten raportoinnista maksuliikenteen hoitamisesta.
– Varsinkin työmaan alkuvaiheessa hankintojen järjestäminen on hyvinkin työllistävää. Lähestyn eri alojen urakoitsijoita tarjouspyynnöillä. Mahdollisille tarjoajille järjestetään kohteessa eli Kiasmassa katselmointeja ja käydään läpi hyvin konkreettisella tasolla tulevaa urakkaa, jotta tarjoajalla on mahdollisimman hyvä käsitys olosuhteista ja muista urakkaan liittyvistä asioista, kuvailee Tommi Nick. Lue koko juttu tästä.
Kiasman korjauksesta tiedotettua
Hanke lyhyesti
Nykytaiteen museo Kiasman vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaushanke toteutetaan vuonna 2021. Peruskorjaushankkeen aikana myös näyttelysaleissa tehdään kunnostustöitä, joiden tavoitteena on parantaa niin taiteen esittämisen kuin sen kokemisen edellytyksiä.
Kiasma on Senaatti-kiinteistöjen vastuusuojelukohde, jonka peruskorjauksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin restaurointikohteissa. Hankkeen kustannusarvio on 23 MEUR.
Peruskorjauksen kustannuksista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt. Museo on suljettu yleisöltä remontin ajan. Kiasma avautuu suunnitelmien mukaan yleisölle keväällä 2022 kansainvälistä nykytaidetta esittelevällä ARS22-näyttelyllä.
Lue lisää: senaatti.fi/kiasmankorjaus