Senaatti haastaa kasvuyrityksiä kiinteistöalan Slushissa
Startup-yrittäjät ja kiinteistöala kokoontuvat pikatreffeille ReCoTech-tapahtumassa. Senaatti hakee sieltä villejä ideoita ja vauhtia alan uudistumiseen.
Startup-yrittäjät ja kiinteistöala kokoontuvat pikatreffeille ReCoTech-tapahtumassa. Senaatti hakee sieltä villejä ideoita ja vauhtia alan uudistumiseen.
Kiinteistöalan kiinnostavimmat innovaatiot syntyvät digitalisaatiosta. Siinä syy, miksi Senaatti on mukana toista kertaa järjestettävässä ReCoTech-tapahtumassa.
”Työn tuottavuus rakentamisessa ei ole noussut, vaan jopa hivenen laskenut. Koemme, että voimme vaikuttaa tähän tietotaidollamme. Haluamme olla kehittämässä työnteon tavoista parempia ja tehokkaampia”, Senaatti-kiinteistöjen tietohallintojohtaja Jussi Hirvelä sanoo.
Kiinteistö- ja rakennusalaan keskittyvä ReCoTech järjestetään 30. marraskuuta Slushin yhteydessä. Tapahtuma kerää Helsingin Messukeskukseen nelisensataa alan ammattilaista ja kasvuyrittäjää keskustelemaan kiinteistöalan diginäkymistä.
Seminaarin puheenvuoroissa ja paneelikeskustelussa pohditaan, miten uudet tavat tehdä töitä muuttavat toimistoympäristöjä ja mitä mahdollisuuksia kestävä kehitys voisi tuoda kiinteistöalalle. Lisäksi ReCoTechissä järjestetään pikadeittejä, jotka saattavat yhteen startupit ja vakiintuneet yritykset.
”Tapasimme viime vuonna kymmenen kiinnostavaa startup-yritystä, joista jokaisella oli kymmenen minuuttia aikaa esitellä ideansa. Samaa on luvassa tänä vuonna. Vielä emme tiedä, mitä yrityksiä tapaamme. ReCoTech on amorimme ja valitsee treffeillemme sopivimmat kasvuyritykset.”
Jussi Hirvelä odottaa tapahtumalta ennen kaikkea hyvää pöhinää ja villejä ideoita niin Suomesta kuin maailmalta.
”Viime vuonna taskuun jäi kiinnostavia kontakteja, vaikka Senaatti ei julkisena toimijana olekaan välttämättä kaikille startupeille sopivin kumppani.”
Senaatti ei voi tarttua jokaiseen innovaatioon, mutta valtakunnallisen toimijan näkemyksistä ja neuvoista on kasvuyrityksille hyötyä.
”Senaatilla on korkea ulkoistamisaste. Monelle startupille olemmekin voineet suositella, että heidän kannattaisi lähestyä ideallaan jotakin kumppaneistamme. Kaikki voittavat, kun saamme yhdessä kehitettyä ja tehostettua alaa.”
Jussi Hirvelä ennakoi, että tänä vuonna puheenaiheiksi nousevat tekoälypohjaiset ratkaisut sekä virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus, joista markkinoilla on jo useita sovelluksia.
Digitaalisuus on kiinteistö- ja rakennusalalla vielä lapsenkengissä, joten tilaa uusille toimintatavoille löytyy. Hirvelän mukaan alan uudistumisen pullonkaulana on, ettei uutta tehdä tai kehitetä niin kauan kuin rakennushankkeiden tai muutosremonttien tilaajat eivät sitä vaadi.
Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa on 10 000 rakennusta vankiloista ja valtionhallinnon kiinteistöistä kulttuurihistoriallisiin arvokohteisiin. Isona tilaajana Senaatilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehitykseen.
”Vaadimme isoilta rakennushankkeiltamme nykyään sähköisiä projektipankkeja. Myös kolmiulotteinen ja reaaliaikainen virtuaalimalli on havainnollisuutensa vuoksi hyvä työkalu, kun teemme rakentamiseen liittyviä päätöksiä.”
Esimerkkinä virtuaalisuuden hyödyntämisestä Hirvelä kertoo Senaatin hallinnoimien erikoiskiinteistöjen, kuten vankiloiden, tulossa olevat peruskorjaukset.
”Mallin avulla voimme esitellä vankilan työntekijöille tilasuunnitelmaamme ja saamme heiltä heti palautetta siitä, mikä toimii ja mikä ei. Näin voimme puuttua ongelmiin ja korjata virheet ajoissa, mikä on fiksua ja kustannustehokasta.”
1. Miten uusi työ muuttaa toimistoja – ja minkälaisia tiloja ja uusia palveluita kiinteistöalan tulisi ihmisille tarjota? Tätä on paneelikeskustelussa pohtimassa Senaatin tietotyön asiantuntija Heljä Franssila.
2. Lohkoketjuteknologia – mistä siinä on kyse ja mitä se voisi tarkoittaa rakennetun ympäristön kannalta? Tätä visioi Tomorrow Labsin Sami Honkonen.
3. Mitä kuuluu Helsinki–Tallinna-tunneliprojektille ja mitä mahdollisuuksia uusi aluekokonaisuus meille avaa? Tästä kertoo Peter Vesterbacka.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?