Siirry sisältöön
Ilmakuva Vantaan vankilan alueesta. Useita rakennuksia ja parkkialue.

Vantaan vankilan lisärakennus

Vantaan vankila saa uuden 160-paikkaisen lisärakennuksen. Rakennushankkeella vastataan tutkintavankien määrän kasvuun. Lisärakennukseen sijoitetaan asuinosastojen lisäksi muun muassa poliisin kuulustelutilat ja tapaamistiloja. Lisärakennus otetaan käyttöön vuoden 2025 alussa. Sen valmistuessa Vantaan vankilasta tulee Suomen suurin vankila.

Uusi rakennus parantaa vankilan toiminnallisuutta ja turvallisuutta

Vantaan vankila on vuonna 2002 toimintansa aloittanut vankila, jonka perustehtävänä on tutkintavankeuden toimeenpano. Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa vankilan yhteyteen 160‐paikkaisen lisärakennuksen. Lisärakennuksella varaudutaan tutkintavankien määrän kasvuun, kun tutkintavankeuslain muutoksen myötä tutkintavangit siirretään vankilaan heti vangitsemisen jälkeen. Vantaan vankilaan sijoitetaan Etelä-Suomen käräjä- ja hovioikeuden päätöstä odottavat tutkintavangit.

Uusi rakennus parantaa vankilan toiminnallisuutta ja turvallisuutta, kun erilaisten vankiryhmien joustava sijoittelu vankilan tiloihin helpottuu ja tutkintavangeille määrätyt yhteydenpitorajoitukset voidaan toteuttaa nykyistä paremmin. Uudet tilat tarjoavat myös poliiseille riittävät ja toimivat tilat kuulusteluja ja esitutkintaa varten. Tilaratkaisut ovat muunneltavat, joten tulevaisuuden muutostarpeet voidaan toteuttaa entistä helpommin.

Uudisrakennuksen laajuus on noin 12 000 bruttoneliömetriä, ja sen valmistuttua vankilassa on yhteensä 345 vankipaikkaa.

Hankkeessa toteutetaan myös nykyisen vankilan tiloissa tarpeellisia muutostöitä, joilla varmistetaan vankipaikkamäärän kasvamisen edellyttämät tukitilat vankilan toimintaa varten. Lisäksi rakennushankkeessa uusitaan vankilan porttirakennus ja ajoneuvosuoja.

 

Päästövähennyksiä ympäristöystävällisillä ratkaisuilla

Suomen valtion tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Senaatti on asettanut kaikille yli 2 miljoonan euron rakennushankkeilleen päästötavoitteet. Uudisrakennuksissa tavoitellaan 25 % vähenemää normaaliin verrattuna.

Vantaan vankilan lisärakennushankkeessa tavoitteena on lähes 30 % pienempi hiilijalanjälki tavanomaiseen ratkaisuun verrattuna. Kiinteistössä hyödynnetään muun muassa maalämpöä, hiilineutraalia kaukolämpöä ja sähköä, aurinkovoimaa ja kiertotalousratkaisuja.

Kustannukset

Hankkeen kustannusarvio on 65 miljoonaa euroa.

Hankkeen aikataulu

 1. 11/2020–2/2023

  Hankkeen suunnittelu

 2. 6/2022–3/2025

  Rakennustyöt käynnissä

 3. 9/2024–10/2024

  Tilojen kalustaminen ja varustaminen

 4. 3/2024–5/2025

  Tilojen käyttöönotto vaiheittain

Tekijät

Käyttäjä: Vantaan vankila/Rikosseuraamuslaitos

Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajapäällikkö: Jarkko Vainionpää

Kärkihankeallianssin palveluntuottaja/pääurakoitsija: Lujatalo Oy

Rakennuttajakonsultti: Indepro Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: RE-Suunnittelu Oy

Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy

LVI-suunnittelu: Ramboll Finland Oy

Sähkösuunnittelu: Ramboll Finland Oy

Turva- ja telesuunnittelu: Sitowise Oy

Lisätietoja

Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajapäällikkö Jarkko Vainionpää
puh. 040 700 9715
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Anna palautetta