Siirry sisältöön

Vanhan Vaasan sairaalan uudisrakennus

Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uudisrakennuksen nykyiselle Vanhan Vaasan sairaala-alueelle. Hankkeen tavoitteena on tehdä potilaille ja henkilökunnalle tarkoituksenmukaisesti toimivat, turvalliset sekä sisäolosuhteiltaan terveelliset ja laadukkaat tilat. Uudisrakennuksen rakentaminen alkaa alustavan aikataulun mukaan keväällä 2024, ja työt valmistuvat arviolta marraskuussa 2025.

Hankkeen kuvaus

Rakennushankkeessa rakennetaan 48 potilaspaikkainen noin 5 500 neliön laajuinen uudisrakennus Vanhan Vaasan sairaalan alueelle. Uudisrakennukseen sijoitetaan kolme suljettua tutkimus- ja vastaanotto-osastoa sekä monitoimisali, valmistuskeittiö ja henkilökunnan ruokasali. Uudisrakennukseen tulee moderni ja turvallinen hoitoympäristö, potilaille omat yhden hengen huoneet ja nykyistä paremmat ulkoilumahdollisuudet. Suunnittelussa otetaan erityisesti huomioon turvallisuustekijät. Kohde rakennetaan Rakennustiedon ympäristöluokituksen mukaisesti, ja tavoitteena on hyvä neljän tähden ympäristölaadun taso. Kyseessä on Suomen oloihin kehitetty ympäristösertifiointijärjestelmä.

Hankkeen tavoitteena on tehdä potilaille ja henkilökunnalle tarkoituksenmukaisesti toimivat, turvalliset sekä sisäolosuhteiltaan terveelliset ja laadukkaat tilat. Tilat on suunniteltu yhteistyössä tilan käyttäjien kanssa heidän tarpeitaan kuunnellen. Vanhan Vaasan sairaalassa on ennen uudistusta 155 potilaspaikkaa kahdeksalla eri osastolla neljässä rakennuksessa. Uudistuksen jälkeen sairaalassa on noin 200 potilaspaikkaa, ja sairaalatoiminta alueella jatkuu pitkälle tulevaisuuteen.

Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla, joka on kehitetty erityisesti suurten ja vaativien hankkeiden toteuttamiseen.

Uudisrakennus sijoittuu valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueelle. Alueen ominaispiirteitä ovat mm. kulttuurihistoriallisesti arvokas, suojeltu arkkitehtuuri ja sen ajalliset kerrostumat sekä puistomaisuus. Vanhan Vaasan sairaala on Suomen vanhin samassa paikassa edelleen toimiva sairaala.

Uudisrakennuksen suunnittelu perustuu arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n laatimaan ehdotukseen. Tavoitteena on arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja tehokkaasti palveleva, viihtyisä ja turvallinen hoitoympäristö niin potilaille kuin henkilökunnallekin.

Kustannukset

Allianssihankkeen tavoitekustannus on 26 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Hankkeen aikataulu

 1. 11/2023-3/2024

  Yleissuunnitteluvaihe käynnissä.

 2. 5/2024-11/2025

  Uudisrakennuksen rakennustyöt käynnissä.

 3. 12/2025-1/2026

  Tilojen varustaminen ja asennukset.

 4. 2/2026

  Toiminta alkaa ja tilat otetaan käyttöön

Tekijät

Käyttäjä: Vanhan Vaasan sairaala

Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajapäällikkö: Marko Jalkanen

Kärkihankeallianssin palveluntuottaja/pääurakoitsija: Peab Oy

Rakennuttajakonsultti: A-Insinöörit Oy

Pääsuunnittelu: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelu: IdeaStructura Oy

LVI-suunnittelu: LVI-Insinööritoimisto Meskanen

Sähkösuunnittelu: Sweco Finland Oy

Lisätietoja

Senaatti-kiinteistöt

Marko Jalkanen
Aluepäällikkö
puh. 040 565 5622
marko.jalkanen@senaatti.fi

Anna palautetta