Siirry sisältöön

Kuopion Varastokirjasto

Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Kuopion Hiltulanlahteen uuden Varastokirjaston toimitalon. Valmistuttuaan se on Suomen ensimmäinen nimenomaan varastokirjastoksi suunniteltu ja toteutettu rakennus – oikea kirjastojen kirjasto.

Uusi Varastokirjasto vastaa käyttäjän tarpeisiin

Varastokirjasto on Kuopioon, Hiltulanlahden kaupunginosaan rakentuva ainutlaatuinen ja täysin käyttötarkoitukseensa suunniteltu rakennus. Uusi Varastokirjasto paitsi vastaanottaa aineistoja kirjastoista ja antaa kaukolainoja kokoelmastaan, myös toimii Varastokirjaston henkilökunnan päivittäisinä työtiloina. Tilat on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, ja tiloissa on huomioitu myös esteettömyys ja toiminnallisuus.

Varastokirjasto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen toimija. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa sen tarvitsijoiden käyttöön.

Kaksikerroksisen, noin 10 000 bruttoneliötä kattavan toimitalon pituus on 95 metriä ja leveys 66 metriä. Mittakaavaltaan se vertautuu täysimittaiseen jalkapallokenttään. Rakennukseen tulee jopa 130 kilometriä hyllyjä, joiden asennus vie lähemmäs puoli vuotta. Hyllyjä tarvitaan Varastokirjaston käyttökokoelman säilyttämiseen: kokoelma pitää sisällään noin 2,4 miljoonaa teosta ja kasvaa vuosittain jopa 1,5 hyllykilometrin verran.

Aineistoa kokoelmassa on 1800-luvulta lähtien, ja uusimmat teokset painettu noin vuosi sitten. Keskitetyllä varastoinnilla taataan se, että hankittu aineisto säilyy tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytössä samalla, kun varastointi on voitu toteuttaa kustannustehokkaasti.

 

Kustannukset

Hankkeen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa.

 

Kestävät ratkaisut

Senaatti-kiinteistöt asettaa kaikkiin yli kahden miljoonan euron rakennushankkeisiinsa päästövähennystavoitteet. Uudisrakennuksissa tavoitteena on 25 prosenttia pienempi hiilijalanjälki niin sanottuun normaaliin rakentamiseen verrattuna.

Hankkeen aikataulu

 1. 5/2023

  Työmaan perustaminen

 2. 6/2023

  Maarakennustyöt alkavat

 3. 7/2023

  Rakennustyöt käynnistyvät

 4. 5/2024

  Hyllyjärjestelmän asentaminen alkaa

 5. 11/2024

  Hyllyjärjestelmän asennus ja tilojen kalustaminen valmistuvat

 6. 12/2024–1/2025

  Tilojen luovuttaminen ja käyttöönotto

Tekijät

Käyttäjä: Varastokirjasto

Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajapäällikkö: Tuomas Koivumäki

Pääurakoitsija: SRV

Rakennuttajakonsultti: Ramboll CM Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtiruutu Oy

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto SRT Oy

LVIA-suunnittelu: Etteplan Finland Oy

Sähkösuunnittelu: Etteplan Finland Oy

Akustiikkasuunnittelu: Sitowise Oy

Palotekninen suunnittelu: Sitowise Oy

Lisätietoja

Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajapäällikkö Tuomas Koivumäki
tuomas.koivumaki@senaatti.fi
Puh. 040 845 4141

Anna palautetta