Varuskunta-alueilla turvataan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta – ensimmäiset konkreettiset tulokset saatiin Dragsvikistä ja Upinniemestä
Puolustusvoimien kiinteistöistä vastaava Puolustuskiinteistöt on saanut valmiiksi ensimmäiset varuskunta-alueilla tehdyt luontoselvitykset ja laatinut niiden perusteella monimuotoisuutta turvaavat kiinteistönhoidon ohjeet. Dragsvikin ja Upinniemen pilottikohteet osoittavat, että varuskunta-alueilla on runsaasti mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden parantamiseen ilman että hoitotoimenpiteet vaikuttaisivat Puolustusvoimien tavanomaiseen alueiden käyttöön.
Luontokatoa ehkäistään yksinkertaisillakin toimenpiteillä, kuten haitallisten vieraslajien poistamisella, oikein suunnitelluilla ja ajoitetuilla hoitotoimilla, käyttämättömien alueiden kasvipeitteen lisäämisellä sekä torjunta-aineiden hallitulla käytöllä. Usein helpoin ja kustannustehokkain hoitokeino on niin sanottu hallittu hoitamattomuus.
– Varuskunta-alueilla on mahdollista jättää osa alueista luonnontilaiseksi. Esimerkiksi Dragsvikin ranta-alueella on säilynyt luonnontilaista järeäpuustoista tervaleppäluhtaa ja -lehtoa, sillä rantaan ei ole kohdistunut rakentamista. Jatkossakaan rannan puustoa tai muuta kasvillisuutta ei hoideta, jotta luonnontilaisuus säilyy, kertoo kiinteistöpäällikkö Kari Korhonen Puolustuskiinteistöistä.
Kiinteistönhuollon toimintaohjeet viimeistellään luontokävelyllä
Luontoselvityksessä kartoitetaan alueella esiintyvät suojellut lajit ja elinympäristöt, tärkeimmät luontotyypit ja huomionarvoinen kasvillisuus. Lisäksi kartoitetaan vieraskasvilajien esiintyminen alueella.
Selvityksen perusteella tehdään johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset, joita toteutetaan jatkossa osana kiinteistönhoitoa. Hoitotoimenpiteiden suunnitelma viimeistellään ja konkretisoidaan paikan päällä tehtävillä luontokävelyillä.
Varuskunta-alueiden hiilensidontakyky kasvaa monimuotoisemman luonnon myötä
Luonnon monimuotoisuuden lisäksi toimenpiteillä lisätään varuskunta-alueiden hiilensidontakykyä. Esimerkiksi heikosti kasvavan nurmialueen muuttaminen niityksi voi kasvattaa alueen hiiliensidontakykyä useilla kymmenillä tonneilla. Monimuotoisuus myös tekee luonnosta paremmin vastustuskykyisen ilmastonmuutoksen aiheuttamille häiriöille, kuten kuivuudelle.
– Luonnon monimuotoisuus on jatkossa yksi Puolustuskiinteistöjen ja koko Senaatti-konsernin vastuullisuustyön painopistealueista hiilineutraalisuuden, kiertotalouden ja hyvien sisäolosuhteiden rinnalla. Toteutamme ensi vuonna eri puolilla Suomea useita konkreettisia monimuotoisuuden parannustoimia esimerkiksi niityttämisen, ennallistamisen ja tehokkaan vieraslajien torjunnan muodossa, toteaa Senaatti-konsernin yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva.
Kolmesta viiteen luontoselvitystä vuosittain
Luontoselvitysten laatimista jatketaan kolmen-viiden kohteen vuosivauhdilla. Viime kesänä Puolustuskiinteistöt teki luontoselvityksiä Sodankylän varuskunnassa, Skinnarvikin varastoalueella Kemiönsaaressa ja Maijanlammen harjoitusalueella Taivalkoskella.
Luontoselvityksiä tehdään, kunnes koko olennainen Puolustuskiinteistöjen kiinteistökanta on käyty läpi. Selvityksissä noudatetaan mukaillen Senaatti-kiinteistöjen kehittämää luontoselvitysmallia.
Valmistuneet varuskunta-alueiden luontoselvitykset pähkinänkuoressa:
- useita arvokkaita luontotyyppikohteita, esimerkiksi rantalehtoja ja rinnemetsää
- huomionarvoisia kasvikohteita, esimerkiksi ketokalliota
- haitallisia vieraslajeja, muun muassa komealupiinia ja kurtturuusua
- liito-oravien ja lepakoiden elinpiirejä, jotka pitää huomioida alueiden käytössä.
Lisätiedot:
yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva, 029 4831 400