Keravalla järjestettiin lupiinitalkoot
Sää suosi Keravan ympäristösuojeluyhdistystä ja talkooväkeä, kun yhdistys järjesti kaikille avoimet vieraslajien poistotalkoot Keravalla Senaatin omistamalla Pihkaniityn 21 hehtaarin kokoisella alueella. Kuumassa ja kosteassa ilmassa kasvien kaivaminen juurineen oli kuitenkin melkoisen kovaa ja hikistä hommaa, mutta kymmenen hengen talkooporukalla oli helteestä huolimatta kova tekemisen meininki ja hienoa tulosta saatiin aikaiseksi. Senaatti tarjosi talkooporukalle työvälineet ja kylmät virvokkeet.
Yhdistys otti keväällä yhteyttä Senaatti-kiinteistöihin ja ehdotti talkootapahtuma Pihkaniityn alueella, jossa on muutamia komealupiini- ja jättipalsamiesiintymiä, joiden poistaminen on maanomistajan vastuulla. Molemmat lajit ovat voimakkaasti leviäviä vieraslajeja, jotka syrjäyttävät luonnonvaraisia kasvejamme.
Senaatissa luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja ympäristöstä huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa, joten ehdotus vieraslajien torjunnasta otettiin ilolla vastaan.
”Olemme Senaatissa teettäneet yli 100 luontoselvitystä eri kiinteistökohteissamme. Selvitykset ohjaavat muun muassa kiinteistöhoitoa. Vieraslajien poistaminen ja kurissa pitäminen on yksi tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa”, toteaa Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Juha Lemström.
Alueelle hoitosuunnitelma ja tehtyjen toimien tulosten seuranta
Vieraslajeja poistaminen vaatii ennakkotyötä, ettei hyvän työn seurauksena tule vahingossa tuhonneeksi arvokkaita lajeja.
Ennen poistotalkoita Senaatti järjesti kohdekatselmuksen, jonka perusteella alueelle laadittiin hoitosuunnitelma. Erityisiä herkkiä luontoarvoja, joiden vuoksi tulisi käyttää erityistä varovaisuutta, ei alueelta löytynyt.
Senaatin kumppanina talkoissa toimi Ramboll, joka teki katselmuksen ja hoitosuunnitelman ja oli talkoissa myös ohjeistajana ja valvojana. Senaatti haluaa myös kerätä tietoa tehtyjen toimien tuloksista ja seurata ympäristöarvojen kehittymistä, joten Rambollin tehtävänä on myös dokumentointi ja raportointi.
”Talkoilla saatiin tehtyä tavoitteiden mukainen alue eli kevyen liikenteen väylien välinen kaistale ja poistettua viitapihlaja-angervoa myös toisen kävelytien reunassa, jossa se oli jo vallannut aika merkittävät laikut tienvierustaa. Lisäksi poistettiin yksi terttuselja. Vielä jäi Yli-Keravantien viereinen kovassa savimaassa oleva lupiiniesiintymä sekä ojan varren jättipalsamit , mutta niiden poistoa yhdistys jatkaa vielä myöhemmin kesällä”, kertoo Kaisa Mustajärvi Rambollilta. Nyt vain odotellaan, että niittykukat ja metsänpohjan kielot ja mustikat pääsevät valloilleen raivatussa tilassa.
Talkoita luvassa lisää – hyvä tapa myös kesäkunnon ylläpitoon
Tilaisuus oli lämminhenkinen ja talkooporukka oli selvästi huojentunut, kun pääsi ulos ja yhdessä tekemään jotain hyödyllistä ja näkemään konkreettisesti työnsä jäljet. Myös oman hyvinvoinnin kannalta ulkona työskenteleminen koettiin hyödylliseksi: tätä voisi tehdä vaikka joka viikko, niin pääsisi kesäkuntoon!
Keravan ympäristönsuojeluyhdistys yhdessä muiden järjestöjen kanssa järjestää tulevana kasvukautena talkoita, joissa hidastetaan aggressiivisesti leviävien vieraiden kasvilajien etenemistä ympäri Keravaa. Tämä osaltaan auttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä, ympäristön virkistyskäyttöä ja alueiden arvon säilymistä.
Haluamme kiittää Keravan ympäristösuojeluyhdistystä ja talkooväkeä hienosta työstä!
Tutustu tarkemmin Senaatin luontoselvityksiin ja toimintamalliin.