Senaatin energiansäästöohjelmalla miljoonasäästöt – työ jatkuu kesällä
Senaatti-konsernin energiansäästöohjelma toi talvikaudella merkittäviä säästöjä. Maaliskuun loppuun mennessä konsernin omistamissa kohteissa energiaa oli säästetty yhteensä noin 40 000 MWh, mikä vastaa noin 5 000 kerrostalokaksion vuosittaista energiankulutusta ja euroissa noin viiden miljoonan euron säästöä. Ohjelma jatkuu nyt kesän säästötoimenpiteillä.
Senaatti-konserni käynnisti lokakuussa 2022 laajan energiansäästöohjelman valtion kiinteistöissä. Energiansäästötoimenpiteitä toteutettiin talvikuukausien aikana noin tuhannessa rakennuksessa eri puolilla Suomea.
Energiansäästöstä pääosa, noin 30 000 MWh, oli lämpöenergiaa. Sähköä oli maaliskuun loppuun mennessä säästynyt noin 10 000 MWh. Senaatti-kiinteistöjen kohteissa energiaa oli maaliskuun loppuun mennessä säästynyt 25 000 MWh ja Puolustuskiinteistöjen kohteissa noin 15 000 MWh. Kohdekohtaiset vaihtelut säästömahdollisuuksissa ja saavutetuissa säästöissä ovat merkittäviä. Erityisesti joissain puolustushallinnon ja muiden turvallisuustoimijoiden 24/7-käytössä olevissa tiloissa ei voitu vähentää energiankulutusta.
Valtion tilojen käyttäjien suhtautuminen energiansäästöön on ollut positiivista, eikä esimerkiksi sisälämpötilojen alentaminen ole lisännyt negatiivista palautetta.
“On ollut hienoa, miten tilojen käyttäjät ovat nähneet asian tärkeyden ja olleet myös itse aktiivisia. Olemme keränneet ideoita ja palautetta eri kanavien kautta ja saaneet asiakkailtamme lähes 10 000 ideaa! On myös kova suoritus kiinteistönhoidoltamme, että säästöt saatiin toteutettua ilman, että se heikensi sisäolosuhteiden mukavuutta”, sanoo energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen.
Senaatin energiansäästöohjelma jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka, minkä jälkeen ohjelmassa tehty työ siirtyy osaksi normaalia toimintaa ja prosessien kehitystä. Ohjelman tavoitteena on kokonaisuutena vähentää energiankulutusta 50 000–75 000 MWh, ja tähänastisten tulosten perusteella se tullaan saavuttamaan. Senaatin energiansäästöohjelma jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.
“Vaikka välitön sähköpulan uhka on ohi, energiansäästö on edelleen tärkeää. Valtion maksama energian hinta on edelleen huomattavasti aiempia vuosia korkeammalla tasolla, ja Venäjän tuonnin päättyminen vaikuttaa kotimaisen lämmöntuotannon polttoaineiden saatavuuteen. Jokaisella säästetyllä watilla on vaikutus sekä ympäristöön että talouteen”, sanoo Jääskeläinen
Energiansäästö jatkuu myös kesällä
Energiansäästöohjelma jatkuu nyt toimenpiteillä, joilla voidaan vähentää kesäkauden kulutusta. Säästöpotentiaali on merkittävästi talvikautta pienempi, mutta erityisesti jäähdytystä säätämällä ja jäähdytystarpeeseen vaikuttamalla on mahdollisuus säästää sähköä.
Kesäkaudella kiinteistönhoito säätää talotekniikkaa ja jäähdytystä koneellisesti jäähdytetyissä rakennuksissa niin, että tavanomaisten toimistotilojen lämpötilaa ei jäähdytyksellä lasketa alle 24 asteen. Poikkeuksena ovat mm. ikkunattomat tilat, joissa jäähdytystarve on jatkuvaa, sekä muut tilat, joissa toiminta edellyttää tehokkaampaa viilennystä.
Tilojen käyttäjät voivat itse vaikuttaa jäähdytystarpeeseen, ja Senaatin tarkoituksena on opastaa tilojen käyttäjiä energiansäästöön myös kesäkaudella. Tilojen käyttäjien on hyvä esimerkiksi käyttää sälekaihtimia ja huolehtia, etteivät sähkölaitteet tai valaistukset ole turhaan päällä.
“Säätämällä sälekaihtimien kulmaa aurinkoisena päivänä voi helposti puolittaa sisään tulevan auringon lämpösäteilyn määrän ja edelleen saada päivänvaloa tiloihin. Koneellisesti jäähdytetyssä talossa sälekaihtimien aktiivinen käyttö vähentää jäähdytystarvetta ja samalla jäähdytyslaitteiden mahdollisesti aiheuttaman vedon riski pienenee”, kertoo erityisasiantuntija Pasi Pipatti.
Lisätietoa:
Senaatti-kiinteistöt:
Sanna Jääskeläinen, energiansäästöohjelman johtaja, puh. 040 830 8104, sanna.jaaskelainen@senaatti.fi
Pasi Pipatti, erityisasiantuntija, puh. 040 078 7961, pasi.pipatti@senaatti.fi
Lisätietoja energiansäästöohjelmasta Senaatin verkkosivuilla: Energiansäästöohjelma