Puolustuskiinteistöjen puolivuotiskatsaus: puolustusrakentaminen jatkuu kiivaana, merkittäviä säästöjä hankintojen kilpailutuksista
Investoinnit maanpuolustuksen tiloihin toteutuivat ennätyksellisen suurena, investointi- ja rakennushankkeisiin käytettiin alkuvuoden aikana noin 76 milj. euroa. Julkisen talouden tilanteen edellyttämiä säästöjä on saatu erityisen hyvin hankinnoista. Puolustuskiinteistöille tällä vuodelle asetettu hankintojen 3,5 milj. euron säästötavoite on jo ylitetty.
Investointeja tehdään eri puolille maata Puolustusvoimien eri yksiköille. Puolustuskiinteistöjen suurin hankekokonaisuus, F-35-hävittäjien infrastruktuurin rakentaminen, eteni alkuvuoden aikana suunnitellussa aikataulussa.
”Tulevien F-35-hävittäjien edellyttämän infran rakennushankkeet ovat rakentamisvaiheessa Rovaniemen, Rissalan ja Tikkakosken tukikohdissa. Hävittäjäinfran suunnittelussa on tehty erinomaista yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa. Tarkalla ohjauksella hankkeiden kokonaiskustannukset on pystytty pitämään hyvin kurissa”, Puolustuskiinteistöjen toimitusjohtaja Matias Warsta kertoo.
Puolustuskiinteistöt on sopinut puolustushallinnon kanssa Nato-investointien vastuut ja roolituksen sekä osallistunut Yhdysvaltojen kanssa solmitun DCA-sopimuksen valmisteluun. Kiristyneen turvallisuustilanteen ja Suomen Nato-jäsenyyden seurauksena tavallisesti hyvin pitkäjänteinen kiinteistöinvestointien suunnittelusykli on lyhentynyt, kun uusia tarpeita selviää kansallisen ja Naton puolustussuunnittelun edetessä.
Hankeohjausmallilla kustannustehokkaita ratkaisuja
Puolustuskiinteistöissä on otettu vuoden alussa käyttöön uusi ohjausmalli rakennushankkeille, ja yhdessä Puolustusvoimien kanssa on löydetty kustannustehokkaita ratkaisuja. Hankeohjausmallin keskeisimpänä tavoitteena onkin toteuttaa hankkeet kooltaan ja kustannuksiltaan optimoidusti ja näin hillitä toimitilakustannusten kasvua. Toimitilakustannusten vuosisäästötavoitteeksi asetetusta 3 milj. euron tavoitteesta on alkuvuoden aikana saavutettu noin 1,3 milj. euroa.
Merkittäviä säästöjä on saatu erityisesti hankinnoista. Senaatti-konsernissa käynnistettiin kesällä 2023 hankintatoimen kehitysohjelma. Puolustuskiinteistöille vuodelle 2024 asetettu 3,5 milj. euron säästötavoite ylitettiin jo vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Erityisen paljon säästöjä on saatu rakennushankkeiden tarjouskilpailujen tiukentumisesta, sillä kilpailutuksiin on saatu aiempaa enemmän yritysten tarjouksia.
Varautumista jatketaan, pääpaino suojatiloissa
Puolustuskiinteistöissä on jatkettu aktiivisesti varautumisen ja valmiuden kehittämistä, erityisenä painopisteenä on Puolustusvoimien suojatilojen käytettävyyden turvaaminen ja suorituskyvyn parantaminen. Varuskuntien energiaresiliessin kehittämistä on tehty suunnitelmallisesti, ja ensimmäiset resilienssiä parantavat verkostoprojektit ovat käynnissä.
Kiristynyt turvallisuustilanne vaikuttaa myös Puolustuskiinteistöjen oman palvelutuotannon kohdistamiseen. Vuonna 2023 aloitettu valmiuslähtöisen palvelumallin nopeutettu käyttöönotto ja siihen liittyvät käytännön toimenpiteet paikallisyksiköissä ovat jatkuneet alkuvuodesta. Laajempia kiinteistönhoidon kokonaisuuksia siirrettiin palveluntuottajien vastuulle kesäkuusta alkaen.
”Puolustuskiinteistöjen oman henkilöstön työpanosta kohdennetaan poikkeusolojen ja vakavien häiriötilanteiden kannalta tärkeimpiin Puolustusvoimien tiedustelun, valvonnan ja johtamisen tiloihin. Oman työn kokonaismäärän säilyessä suuruusluokaltaan samana on tämä merkinnyt sitä, että muiden tilojen kiinteistönhoitoa ja siivousta toteuttavat enenevissä määrin kumppaniyrityksemme”, Matias Warsta sanoo.
Puolustuskiinteistöjen alkuvuoden liikevaihto oli 181,7 milj. euroa ja tulos 8,9 milj. euroa. Liikevaihdon budjettiylitys johtui pääosin tavanomaista laajemmasta investointien suunnitteluun liittyvästä laskutuksesta.
Lisätiedot:
toimitusjohtaja Matias Warsta, 029 483 1000
Puolustuskiinteistöt puolivuotiskatsaus 1–6/2024 (pdf)
Tiedote: Senaatti-konsernin puolivuotiskatsaus