Siirry sisältöön

Biologinkortteli, Espoo

Senaatti-kiinteistöt valmistelee yhteistyössä Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa Biologin ja Meritekniikan aluekokonaisuuden suunnittelusta kutsukilpailun järjestämistä. Ideakilpailun tavoitteena on ratkaista alueen kaupunkirakenteellinen kokonaisidea ja luoda lähtökohdat kaavoitukselle. Kilpailu käynnistyy vuoden 2021 aikana ja kilpailijoiden valinnassa noudatetaan julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä.

Otaniemen uusi keskusta kehittyy

“Ainutlaatuinen sijainti aivan metroaseman kyljessä ja Aalto-yliopiston naapurissa tarjoaa todella erinomaiset edellytykset alueen kehittämiselle. Tavoitteena on yhdistää Biologinkortteli osaksi Otaniemen uutta keskustaa. Otaniemen kaupunginosaa on tavoitteena kehittää toiminnoiltaan aiempaa monipuolisemmaksi ja siinä kokonaisuudessa Biologinkorttelilla on tärkeä rooli. Keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja rajautuminen puistoon luovat edellytykset kehittää alue monipuolisia toimintoja mahdollistavaksi.”

Emmi Sihvonen
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt

  • Tontin pinta-ala 36 700
  • Tavoitteena uudisrakentamista noin 50 000 k-m²

Senaatin omistama Biologin alue ja Aalto-yliopiston omistama Meritekniikan alue sijaitsevat keskeisellä paikalla metroaseman, Raide-Jokerin pysäkkien ja yliopiston ydinkampuksen vieressä. Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy valmistelevat arkkitehtuurikutsukilpailun järjestämistä Otaniemen Biologin ja Meritekniikan alueista. Kilpailun valmistelu on käynnissä ja aiemmasta tiedosta poiketen kilpailun aloitus on siirtynyt vuodelle 2021. Kilpailun tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Suunnittelukilpailussa tavoitteena on ratkaista Biologin ja Meritekniikan alueiden kaupunkikuvallinen idea, liittyminen ympäristöönsä, rakentamisen määrä ja sijoittuminen sekä liikenne- ja pysäköintiratkaisut. Kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta on tavoitteena laatia asemakaavojen muutokset, jotka mahdollistavat tavoitellun kehittämisen toteuttamisen.

Tavoitteena on mahdollistaa alueen maankäytön tehostaminen ja kehittäminen osaksi Otaniemen kehittyvää ja monipuolistuvaa kaupunkirakennetta. Alueelle tavoitellaan uutta tilaa asumiselle, työpaikoille, palveluille ja yliopiston tarpeisiin ympäristön kulttuuri- ja luontoarvot huomioon ottaen.

Biologin alueella nykyinen VTT:n käyttö päättyy vaiheittain vuosien 2022 ja  2024 aikana ja valtion kiinteistöstrategian mukaisesti Senaatti kehittää vaille valtion omaa käyttöä jääviä kiinteistöjä uusiin tarkoituksiin myytäväksi.

Sijainti ja lähiymäristö

Hankealue sijaitsee Tietotien, Hagalundinpuiston, Kauppakorkeakoulun päärakennuksen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen ja kauppakeskus A Blocin välissä.

 

Lähietäisyydellä:

  • Aalto-yliopiston metroasema
  • Rakenteilla olevan Raide-Jokerin pysäkit
  • Kauppakeskus A Bloc
  • Aalto-yliopiston kampus
  • Rantaraitti – virkistys- ja ulkoilureitti
  • Otaniemen urheilupuisto ja Otahalli
  • Saaristoveneiden pysähdyspaikka Otarannassa
  • Otaniemen lukio

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt
Emmi Sihvonen, kiinteistökehityspäällikkö
+358 50 340 1408
emmi.sihvonen@senaatti.fi

Tiedote, julkaistu 7.8.2020