Alla vill till innerstaden!
Helsingfors växer med fart och vill vara den bäst fungerande staden i världen. Hur ser vår huvudstad ut i framtiden och för vem byggs den? Här är fem fenomen som påverkar stadens livskraft.
Helsingfors växer med fart och vill vara den bäst fungerande staden i världen. Hur ser vår huvudstad ut i framtiden och för vem byggs den? Här är fem fenomen som påverkar stadens livskraft.
Foto: © Helsinki Marketing / Aleksi Poutanen
Urbanisering är en global megatrend som också syns i vår huvudstad. Antalet invånare i Helsingfors ökar och allt fler vill bo i innerstaden för att njuta av det urbana livet. På Senatfastigheters evenemang Senaatin Tori diskuterade proffs och beslutsfattare inom fastighetsbranschen hur man kan garantera innerstadens livskraft mitt bland alla förändringar. Dessa fem fenomen togs upp:
Förstäder är till för boende och kontorskomplex för arbete, men i innerstaden blandas olika funktioner ihop: boende och arbete kompletterar varandra och skapar liv dygnet runt. Arbetsplatser skapar behov av specialbutiker och service – och kaféer och restauranger skulle sakna framgångsförutsättningar utan anställda som behöver lunch.
Små kvartersbutiker är ett ikoniskt exempel på innerstadens mångfald och unika upplevelser. Nu byggs även nya hybridobjekt i innerstaden där boende, service och arbetsplatser finns under samma tak.
Helsingfors vill vara den bäst fungerande staden i världen. Helsingfors sektorchef i stadsmiljösektorn Mikko Aho berättar hur huvudstadens nya strategi genomförs tillsammans med partnerna.
För företag är en tätt bebyggd innerstad en konkurrensfördel. Man talar om aggregation: ju mer företagsverksamhet det finns inom ett område desto större nytta har de av varandra. Produktiviteten är koncentrerad i Helsingfors. Huvudstaden genererar en tredjedel av hela Finlands bruttonationalprodukt, och stadskärnans andel är hela 60 procent.
Allt fler vill bo i innerstaden. Konversion, dvs. ombyggnad av kontorslokaler till exempelvis bostäder, är i dag en trend i synnerhet i centrum av Helsingfors. För närvarande är bostäder det mest attraktiva alternativet för fastighetsägare. Staden vill dock sörja för att det finns tillräckligt mycket kontorslokaler för både nya inhemska uppstartsföretag och internationella företag.
I stället för banker och ämbetsverk har advokatbyråer, IT-företag och uppstartsföretag ockuperat stadskärnan. Co-working-lokaler betjänar frilansare, mikroföretag och personer som arbetar på distans. Företagens lokaler blir i allt högre grad mötesplatser. Läget är inte längre det enda avgörande kriteriet, även möjligheten att ändra lokalerna är en viktig faktor när man väljer lokaler.
Eftersom den nuvarande stadskärnans tillväxtmöjligheter är begränsade, utvidgar Helsingfors stadskärnan västerut, österut och norrut. De nya stadsdelarna Busholmen och Fiskehamnen byggs med fart, och näst i turen står Mellersta Böle. Det blir ett urbant område som förenar Västra och Östra Böle som i dag separeras av järnvägen. Även området vid Industrigatan mellan Böle och Fiskehamnen kommer att bli en mer koncentrerad stadsdel.
Stadsbulevarderna spelar en viktig roll i Helsingfors nya generalplan. De förenar olika stadsdelar, och längs dem byggs helt nya urbana områden. Vid stadsbulevarderna finns också de första trafikljusen när man anländer till staden.
Vad kännetecknar stadskärnan? Kan man bygga fler bostäder i centrum utan att äventyra tillgången till kontorslokaler? Hur ska man långsiktigt och smidigt styra stadens tillväxt? Frågor kring hela Finlands gemensamma centrum diskuteras av en panel som leds av Jenni Lautso från Sito Oy och som består av Marja Piimies från Helsingfors stad, Matti Kuronen från Bonava, Kimmo Kurunmäki från RAKLI ry och Antti Savilampi från Antilooppi.
Helsingfors vill vara den bäst fungerande staden i världen som utvecklas på invånarnas och inte på organisationernas villkor. Målet förutsätter partnerskap och samarbete mellan såväl invånare som organisationer och företag. Samtidigt blir staden en plattform för olika experiment: restauranger får öppna terrasser på parkeringsplatser, och restaurang- och städdagar har redan nästan blivit vardag i staden.
I framtiden är det ett eget val om man vill bo i stadskärnan, inte bara en viss fas i livet. Innerstaden har betraktats som singlarnas tummelplats, men i dag vill också familjer flytta till urbana miljöer. Dubbelt fler personer vill bo i innerstaden än vad fallet är i dag.
Stadssymbolerna bestod tidigare av landmärken och sevärdheter, men i dag bearbetar sociala medier starkt vår uppfattning om staden. Stadens image beror i allt högre grad hur de som bor och arbetar där upplever den.
Senaatin Tori är ett evenemang som samlar fastighetsutvecklare, byggföretag, fastighetsinvesterare samt experter på fastighetsverksamhet och myndigheter. Läs mer och se presentationerna: https://www.senaatti.fi/senaatin-tori/