Två ljus i varje fönster
Statens ämbetsverk får ny belysning för att fira Finlands 100-årsjubileum. För festbelysningen på Statsrådets slott ansvarar en person som inte vill gå i pension för att han tycker så mycket om sitt jobb.
Statens ämbetsverk får ny belysning för att fira Finlands 100-årsjubileum. För festbelysningen på Statsrådets slott ansvarar en person som inte vill gå i pension för att han tycker så mycket om sitt jobb.
När festbelysningen på Statsrådets slott vid Senatstorget i Helsingfors tänds på självständighetsdagen klockan 17 har ämbetsverksservicechef Urpo Nissinen, 66, redan arbetat i tio timmar. Han har bytt till tjänsteuniform, fäst tre hederstecken på bröstet, övervakat monteringen av säkerhetsstängsel framför Domkyrkan och bemannat ytterdörrarna och kryptorna. Han har dirigerat de inbjudna gästerna till festgudstjänsten, hållit namnupprop vid Statsrådet för teamet med ca fyrtio medlemmar som beger sig till Presidentslottet för att ta hand om gästerna.
Nissinen har sedan länge haft en plan för Statsrådets festbelysning. Fönsterbräden har tömts och man har börjat installera belysningen en vecka före självständighetsdagen. Finland 100-belysningen pryder redan fasaden.
Från vinden på femte våningen har man burit ner de dammiga ljusstakarna. Det finns så många av dem att enbart arbetet med att bära ner dem lätt kan ta en hel dag.
”Som ung kunde jag nog springa upp till vinden för att hämta ljusstakar. Det var inte det renaste jobbet”, säger Nissinen och skrattar. Han har ansvarat för Statsrådets belysning sedan 1972.
Under hans karriär har ljusstakarna bytts ut fyra gånger. ”De äldsta ljusstakarna som jag sett var från 1950-talet.”
I dem symboliserade ett vitt rör ljuset, och glödlampan skruvades fast i bakelithjärtat. Fötterna lutade. Dagens ljusstakar med metallfötter togs i bruk på 1990-talet.
”Lyckligtvis behöver varje ljusstake inte längre tändas separat”, säger Nissinen. Tidigare fick fyra personer springa längs korridorerna i byggnaden.
I dag tänds lamporna samtidigt. Trots det behövs det fortfarande fyra personer. Klockan två på eftermiddagen samlas de för att kontrollera ljusen, och därefter testar de belysningen en eller två gånger. Klockan 17 tänds ljusen för dem som samlats på Senatstorget.
”Vi kör enligt det gamla schemat. För folket är det viktigt att ljusen tänds vid detta klockslag”, berättar Nissinen.
Dessa fyra personer ser sedan till att det brinner två ljus i varje fönster fram till klockan tio på kvällen.
Urpo Nissinen ser i sin tur till att hans team hjälper till på Presidentslottet till över midnatt. Ministeriernas vaktmästerichefer, administrativa tjänstemän och övervakare dirigerar gästerna.
En del av mitt team är marskalkar, en del står i garderoben, flyttar möbler eller står vid dörren till slottet”, berättar Nissinen.
Innan arbetsdagen är slut kontrollerar Nissinen ännu att allt är okej vid huvudingången till slottet. Därefter stiger han för näst sista gången in i bilen på Statsrådets innergård. Nissinen, som började arbeta vid Statsrådet som 22-åring, planerar att gå i pension om drygt ett år som 68-åring.
Det är alltså ännu en självständighetsdagsbelysning som ska fixas.
Det finns många förklaringar till traditionen med ljus. Enligt en härstammar den från svenska tiden då ljus tändes i fönster på kungafamiljens bemärkelsedagar eller dess besök. Under autonomin tändes ljus för att fira kejsarfamiljen. Även jägarrörelsen brukade signalera med ljus om det var tryggt att övernatta i hus för personer som var på väg till Tyskland för att bli jägare.
Att tända ljus på självständighetsdagen blev tradition 1927 då Itsenäisyyden liitto uppmanade medborgare att ha ljus i fönstren från klockan sex till nio på kvällen. I början var det främst anhängare av borgerliga partier i städer och på tätorter som tände ljus. Från och med 1960-talet brann det redan ljus i de flesta hemmen.
Statens byggnader i hela landet belyses för att fira självständigheten natten mellan den 6 och 7 december. Inomhusbelysningen är på i alla statens byggnader där detta är möjligt. Dessutom gav Senatfastigheter Finland i hundraårsgåva en ny permanent belysning för två värdefulla byggnader, Nationalmuseet och Nationaloperan.
Även organisationen Finland 100 har uppmuntrat människor att belysa hem, kontor, statyer, broar, torg, parker och andra objekt runt om i Finland med blåvitt ljus. De blåvita ljusen tänds på självständighetsdagens afton 5.12 klockan 18 och släcks torsdag morgon 7.12 fram till klockan nio på morgonen.