Siirry sisältöön

Taide osana työympäristöä

Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Vuorelan koulukodissa.

 

Taide on kuuluu olennaisena osana hyvään työympäristöön ja julkisiin rakennuksiin. Senaatti tekee tiivistä yhteistyötä Valtion taideteostoimikunnan kanssa valtion virastojen taidehankinnoissa.

Valtion omistama talletuskokoelma on yksi Suomen laajimmista ja monipuolisimmista nykytaiteen kokoelmista. Valtion taideteostoimikunnan kokoelma sisältää lähes 14 000 teosta taiteen eri alueilta noin 1 900 taiteilijalta.

Valtaosa valtion taideteostoimikunnan mittavasta kokoelmasta on jatkuvasti tuhansien ihmisten ihasteltavana. Taideteoksia voidaan sijoittaa valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin sekä kotimaassa että ulkomailla. Teoksia sijoitetaan pääsääntöisesti yleisiin tiloihin.

Vuonna 2020 aikana valmistuneet tilaustaideteokset Senaatin kohteissa:

Keravan uusi avovankila

Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Elin&Keinon eli Heini Niemisen ja Sandra Nybergin JÄLKI (Kuin kiveen kaiverrettu) valmistui Keravan avovankilaan.

Ympäristötaideteoksen tavoitteena on tuoda luontoa ja inhimillinen ele vankilan pihapiiriin. Se koostuu keväällä istutetusta kukkakedosta sekä vankilan rakennustyömaalta löytyneistä viidestä suurikokoisesta, istuma- ja mietiskelypaikaksi muokatusta kivestä, joihin on hiekkapuhallettu luontoon liittyviä sanoja.

Keravan uusi avovankila valmistui kertomusvuonna.

Hämeenlinnan uusi vankila naisille

kuva: Kirsi Halkola

Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Katja Tukiaisen Sky & Earth on korkeudeltaan 3,8 ja leveydeltään 8,7 metriä oleva maalaus on toteutettu akryylillä Hämeenlinnan uuden naisvankilan bulevardin seinälle.

Ilja Karsikkaan tilausteokset Vuorelan koulukodissa

Valtion taideteostoimikunnan tilausteokset, Ilja Karsikkaan Laulava latvus ja Elämänpuu julkistettiin torstaina 6.8.2020 Vuorelan koulukodissa.

Värikkäissä ja sadunomaisissa teoksissa yhdistyvät vahva piirrosviiva, akvarellina maalatut yksityiskohdat sekä selkeät, tasaiset väripinnat. Kuvitukset on tulostettu akustoivalle huovalle ja leikattu muotoon.

Vuorelan koulukoti on yksi valtion viidestä koulukodista, joiden kiinteistöistä Senaatti-kiinteistöt vastaa. Vuorelan koulukodin peruskorjaus valmistui vuoden 2020 aikana.

Lappeenrannan uusi oikeustalo

Lappeenrantaan valmistui uusi oikeustalo, jonka tilausteos Juhana Moisanderin Justitia julkistettiin kertomusvuonna. Itsensä ympäri pyörivää vaakaa sekä sen ylös ja alas liikkuvia vaakakuppeja kuvaava teos pohjautuu perinteiseen oikeuden ja oikeustalojen symboliikkaan: usein oikeustalojen edessä seisoo oikeuden jumalatar Justitia toisessa kädessään vaaka ja toisessa miekka.

 

Give feedback