Totalrenoveringarna av Försvarsmaktens kaserner framskrider – byggnaderna besiktas också regelbundet
Över 11 000 rekryter inleder sin beväringstjänst i dag den 3 juli. Många av dem bor i renoverade kaserner. Över hälften av inkvarteringskasernerna i hela landet har renoverats på 2000-talet. Försvarsfastigheter ser till att inomhusförhållandena håller hög kvalitet också genom förebyggande verksamhet, såsom regelbundna besiktningar av byggnader och undersökningar av inomhusluften samt underhållsåtgärder. Beväringarnas ansvar omfattar i synnerhet städning av stugorna, vilket också inverkar på inomhusluftens kvalitet.
Försvarsfastigheter ansvarar för Försvarsmaktens lokaler och har i år slutfört utbyggnaden av kasernen i Rissala samt totalrenoveringen av kasernerna i Parolannummi och Dragsvik. Dessutom har två gamla träkaserner rivits i Obbnäs i år och i stället för dem har det byggts nya tillfälliga lokaler för inkvartering av beväringar.
Beväringarnas inkvarteringslokaler renoveras för närvarande i Uttis, Obbnäs och Rovaniemi. I Rissala har rivningen av den gamla kasernen just inletts och nybyggnation planeras. Målet är att alla inkvarteringskaserner i landet ska ha totalrenoverats under 2000-talet före utgången av detta årtionde.
Vid totalrenoveringen av kasernerna förnyas ventilationssystemen och andra hustekniska system samt genomförs behövliga omfattande renoveringar av konstruktioner och ytor. I moderna kaserner är inomhusförhållandena också i fortsättningen bättre när torkrum är placerade åtskilda från inkvarteringsvåningarna samt tält och annan utrustning som används i terrängen förvaras i separata torkhus.
Konstruktioner och ventilation kontrolleras regelbundet
I Försvarsfastigheters byggnader görs regelbundet besiktningar av konstruktioner och ventilation. Besiktningarna fokuserar särskilt på faktorer som påverkar inomhusförhållanden. Åren 2019–2022 gjordes besiktningar i sammanlagt cirka 300 byggnader. Besiktningar av konstruktioner och ventilation i kasernerna görs vart tredje år.
”I år utför vi 160 besiktningar av byggnader. Genom besiktningarna får vi viktig information om byggnadernas skick och behovet av fortsatta undersökningar. När konditionen och reparationsbehoven har klarlagts, kan vi rikta och planera eventuella reparationsåtgärder på rätt sätt så att byggnadernas inomhusförhållanden kan förbättras effektivt”, säger Hanna Tuovinen, inomhusluftsexpert på Försvarsfastigheter.
Låg tröskel för rapportering av olägenheter med inomhusluft
Grundtanken bakom nolltoleransprogrammet för problem med inomhusförhållanden i Försvarsfastigheter är att problem med inomhusluften inte uppstår tack vare föregripande inneluftsverksamhet, utveckling av inneluftskompetensen samt fungerande kommunikation. Personalen vid Försvarsfastigheter, såsom städare och fastighetsunderhållet, gör fortlöpande observationer om sådant som påverkar inomhusluftens kvalitet.
”Försvarsmaktens personal och beväringar uppmuntras att med låg tröskel rapportera sådana olägenheter med inomhusluften som de observerat. Alla anmälningar om problem med inomhusluften som vi tar emot leder till inspektioner av inomhusluften”, säger Tuovinen.
Byggnadernas användare kan genom sin egen verksamhet bidra till en god inneluftskvalitet också genom att hålla lokalerna rena och göra dem lätta att städa. Försvarsfastigheter har producerat nytt undervisningsmaterial om inneluft som beväringar tog i bruk i januari. I materialet ingår utöver en video om inneluft också separat undervisningsmaterial. Motsvarande material om städning har producerats också tidigare.