Bekämpningen av skadliga främmande arter framskrider på garnisonsområdet i Dragsvik – ett långsiktigt arbete för att bevara naturens mångfald

Spridningen av skadliga främmande arter är ett av de allvarligaste hoten mot naturens mångfald. Skadliga invasiva arter tränger ut inhemska växt- och djurarter, bidrar till ensidiga livsmiljöer och förminskar livsrummet för pollinerande insekter. Ett minskat antal pollinatörer har en omfattande inverkan på både natur och människor, eftersom bland annat matproduktionen är beroende av dem.
Bekämpningen av skadliga främmande arter förutsätter en systematisk insats och noggrann kartläggning
”Bekämpningen av främmande arter kräver flera år av arbete och alltid även uppföljning efteråt. Bekämpning som pågår endast ett år ger sällan bestående resultat. I Dragsvik fokuserar vi framför allt på att förhindra spridningen av de främmande arter som växer där, såsom jättebalsamin och japanslide”, berättar miljöexperten Reetta Leivo.
Andra skadliga främmande arter är bland annat blomsterlupin, gullris och vresros. Vid sidan av omsorgsfull kartläggning är förebyggande arbete och åtgärder vid rätt tidpunkt av väsentlig betydelse för att bekämpningen ska lyckas. Våren och försommaren är gynnsamma perioder för rotdragning när växterna ännu inte har hunnit sätta frö.
Åtgärderna för bekämpning av främmande arter påverkar inte den sedvanliga användningen av Dragsviks garnisonsområde.

Främmande arter bekämpas och ängbildningsprojekt bedrivs på garnisonsområden runtom i Finland
Försvarsfastigheterna grundades år 2021 för att ansvara för försvarsförvaltningens fastigheter. Affärsverket hör till Senatkoncernen. Den biologiska mångfalden har blivit en viktig prioritering i Senatkoncernens ansvarsarbete.
”Vi har i fjol och i år inlett ett flertal projekt som främjar mångfalden i statliga objekt i olika delar av Finland. Genom att bekämpa invasiva främmande arter, återskapa ängar, åstadkomma en mer varierande växtlighet och förändra naturvårdsmetoderna eftersträvar vi ett koldioxidhandavtryck på hela 1 000 ton”, säger Senatens ansvarighetsdirektör Timo Kanerva.
Främmande arter har avlägsnats förutom i Dragsvik, även i Parolannummi, Riihimäki och Kajana garnisonsområden. I Obbnäs, Parolannummi och Riihimäki har även ängbildningsprojekt genomförts på områden som sammanlagt omfattar cirka fyra hektar.