Verkkolaskuttaminen käytännössä
Verkkolaskut tehdään toimittajan omalla laskutusohjelmalla, verkkopankissa tai verkkolaskutuspalvelussa, minkä jälkeen laskut siirtyvät välittäjän kautta vastaanottajalle hyväksymistä varten. Verkkolaskun tavoite on laskun säilyminen konekielisenä koko laskutuksen ajan, laskun laatimisesta sen maksamiseen. Toimittaessa näin laskun lähettäjä ja vastaanottaja voivat molemmat hyötyä uudesta toimintamallista sekä ajallisesti että taloudellisesti.
Tarjoamme pientoimittajille internet-selaimella käytettävää maksutonta verkkolaskutuspalvelua. Palvelun avulla toimittajat voivat lähettää laskuja verkkolaskuina. Portaalissa toimittajat antavat laskun tiedot, lisäävät laskuille liitteitä yms. Laskut siirtyvät hetkessä Senaatti-kiinteistöjen ostolaskujen käsittelyjärjestelmään.
Senaatti-kiinteistöille lähetettävien ostolaskujen tulee sisältää lain vaatimien tietojen lisäksi toimittajalle ilmoitetun SK-alkuisen tilausnumeron sekä Senaatti-kiinteistöjen rakennus- tai hankenumeron. Kohteen katuosoite on myös hyvä mainita.
Ostolaskun minimitiedot määrittää arvonlisäverolaki. Kaikkien ostolaskujen pitää sisältää vähintään seuraavat tiedot:
-
laskun antamispäivä
-
laskun numero
-
myyjän arvonlisäverotunniste (Y-tunnus)
-
ostajan arvonlisäverotunniste
-
myyjän ja ostajan nimi- ja osoitetiedot
-
tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelun laajuus ja luonne
-
tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai ennakkomaksun maksupäivä
-
veron peruste, veroton hinta (johon alv lisätään) verokannoittain, yksikköhinta ilman veroa ja hyvitykset ja alennukset
-
verokanta
-
suoritettavan veron määrä
-
verottomuuden peruste
Kun kyseessä on edelleenlaskutus, tulee laskurivin tiedoissa viitata alkuperäisen toimittajan laskunumeroon ja laskutettaviin rivitietoihin. Verkkolaskun vaatimuksiin liittyy lisäksi lähettäjän ja vastaanottajan tiedot, joiden avulla laskut lähetetään.