Siirry sisältöön
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva.

Talo joka opettaa: Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Toimipisteen joka soppi on suunniteltu oppilaiden erityistarpeita ja oppimista varten. Lisäbonuksena ovat hyvä sisäilma, energiatehokkuus ja optimaalinen tilankäyttö.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva.

Uudisrakennus tuli korjaamista edullisemmaksi

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Onervan toimipisteessä aloitti vuoden 2016 alussa opintonsa 130 erityisen tuen oppilasta ja kymmenen tukijaksolaista sekä 220 työntekijää. Jyväskylässä oli aiemmin kaksi erillistä oppilaitosta, joissa kummassakin oli todettu sisäilmaongelmia. ”Kahden vanhan koulun korjaaminen olisi tullut niin kalliiksi, että päädyimme yhteen uudisrakennukseen,” kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jouni Viri. Virin mukaan oma haasteensa oli siinä, että kiinteistön vuokra ei saanut nousta. Ratkaisu löytyi tilojen optimoinnista ja uudesta oppimisympäristöstä. 29 miljoonan euron budjettiin ja 13 000 neliön kokonaispinta-alaan sai mahdutettua jopa uima-altaan.

Helppo hahmottaa

Näkövammaisten kulkua helpottavat opastelinjat ja ääniopasteet ovat vain yksi esimerkki uudenlaisesta – voisi sanoa jopa uniikista – oppimisympäristöstä. Onervassa ei ole perinteisiä luokkahuoneita. Oppiminen tapahtuu joko ’puistoissa’, jotka ovat kaikille yhteisiä tiloja. Näitä ovat esimerkiksi käytävä, avoin auditorio ja ruokala. Oppiminen voi tapahtua myös ’lähteissä’, jotka ovat pienempiä, tiimeissä tapahtuvaan oppimiseen tarkoitettuja paikkoja, kuten portaikko tai pallomeri.

Edistyksellistä yhteistyötä

Arkkitehtuurin ja rakennusmateriaalien alistaminen oppimiselle, tehokkaalle tilan- ja energiankäytölle sekä viihtyvyydelle ei liene ihan helppo tehtävä. Miten se onnistui? ”Halusimme turvallisen oppimis- ja työympäristön. Lisäksi oppilaat, lasten vanhemmat ja henkilöstö ovat olleet hankesuunnittelusta asti mukana Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Ja tietysti me oman alamme asiantuntijoina olemme hyödyntäneet uusimpia tutkimustuloksia. Senaatti-kiinteistöt on kuunnellut toiveitamme ja hakenut sitten eri alojen erikoisosaamista,” oppimispäällikkö Tuulia Ikkelä-Koski luettelee.

Katso esitys Senaatti-areenasta
Anna palautetta