Tullin tilat keskitetään Pasilaan

Yli 200-vuotias Tulli ei kangistu kaavoihin. Asiakaslähtöinen ja dynaaminen organisaatio saa monipuoliseen toimintaansa tukea muutoksesta, jossa lähes kaikki pääkaupunkiseudun toiminta keskitetään saman katon alle Pasilaan.

Vuokrasäästö M€ vuodessa

0,7

Myyntitulot vanhasta toimitilasta valtiolle M€

26

Huolella toteutettu työympäristön muutos, jonka tuloksena koko toiminta tehostuu

Kuten monessa muussakin valtionhallinnon virastossa, Suomen tullissa käydään läpi tiukkoja uudistuksia. Tullin valtavassa muuttohankkeessa muuttuvat sekä tilat että toimintatavat. "Kyse on isosta muutoksesta, joka päällisin puolin näkyy selvimmin osoitteen muutoksena. Lentokenttää, satamia ja tullilaboratoriota lukuun ottamatta toiminnot keskitetään Pasilaan. Pitkässä prosessissa oleellisinta on työympäristön kehittäminen", johtaja Hannu Lappi Suomen tullista täsmentää. "Liikkeelle on lähdetty toiminnan tukemisen kautta. Olemme Senaatti-kiinteistöjen ja muiden asiantuntijoiden kanssa etsineet meille sopivimmat mallit, joilla saadaan fiksulla tavalla organisaatiota kehitettyä ja mahdollistetaan uuden työn tekemisen muodot."

Taloudelliset säästöt ja henkilöstön hyvinvointi

"On hienoa saada toiminnat ja ihmiset yhteen – tehokkaammin, järkevämmin ja taloudellisemmin. Tilankäytön tehostamisella saamme jo pelkästään vuokrakuluissa säästöjä puolisen miljoonaa euroa vuodessa. Sen päälle tulevat vielä säästöt erilaisissa tukitoiminnoissa ja logistiikassa", Lappi sanoo. Logistiikka ja sijainti ovatkin niitä
asioita, joita Hannu Lappi listaa Pasilan muuttoprojektissa tilankäytön tehostumisen ja rahansäästön lisäksi kärkisijoille. Varsinkin kun konkreettisesti mitattavat asiat tulevat kaiken muun hyvä ohella, eivätkä henkilöstön hyvinvoinnin tai toiminnallisuuden kustannuksella.

Myönteistä palautetta

Hannu Lappi korostaa, että toimintaympäristön muutoksessa henkilöstön kuuntelu on ensiarvoisen tärkeää. Tullin henkilöstö on saanut olla mukana uusien tilojen suunnittelussa erilaisissa työpajoissa, ja heidän tarpeitaan on kuunneltu tarkalla korvalla. Hyvästä pohjatyöstä on ollut apua; reilut puoli vuotta Pasilassa jo toimineella porukalla ei ole löytynyt moitittavaa uudesta työympäristöstä. Päinvastoin. Ilmava ja moderni monitilaympäristö omine työpisteineen ja vetäytymishuoneineen on todettu toimivaksi ja motivoivaksi työympäristöksi. "Olemme tässä vaiheessa hyvin tyytyväisiä hankkeen etenemiseen. Toiveitamme kuunneltiin ja tulemme käyttämään samaa konseptia muillakin paikkakunnilla tullin toimipisteissä. Meille tärkeintä tiloissa on joustavuus ja muunneltavuus. Organisaatio elää ja muuttuu varmasti jatkossakin. Tilojen tulee joustaa siinä mukana – tarvittaessa nopeastikin. Tämä konsepti mahdollistaa tulevatkin muutokset", Hannu Lappi uskoo.

Tilaa Senaatti-kiinteistöjen uutiskirje tästä